Вкуси България със SlowTours.bg

Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло

0

Аржентина проявява интерес към закупуване на българското розово масло за козметичната и фармацевтичната си индустрия, стана ясно по време на среща между министъра на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков, зам.-министъра на земеделието Георги Събев и извънредния и пълномощен посланик на Аржентина Н. Пр. Алфредо Атанасоф.

„Гордеем се с високото качество на розовото ни масло и търсим външни пазари за реализацията му. Ще се радвам, ако успеем съвместно да подпомогнем розопроизводителите и преработвателите в страната“, категоричен бе земеделският министър проф. д-р Христо Бозуков. По думите му и други страни са започнали производство на розово масло, но използват нашето като подобрител за качеството.

Среща аржентински посланикПосланикът сподели приятното си впечатление от българската роза и от празника посветен на нея, който посетил наскоро. Изяви желание да съдейства този традиционен български продукт, който е и с европейска защита като Защитено географско указание (ЗГУ), да достигне и до аржентинския пазар, коментира след срещата зам.-министър Георги Събев.

От страна на Аржентина бе поискано сътрудничество за създаването на сдружения между български земеделски стопани и аржентински производители на селскостопанска техника. „Страната ни развива технология за директна сеитба. 39% от съораженията в България са аржентинско производство“, каза Н. Пр. Алфредо Атанасоф.

Георги СъбевТой обясни, че на тазгодишното изложение „БАТА АГРО“ в Стара Загора са били представени шест аржентински щанда. Според него се наблюдава добро присъствие на вносителите на селскостопански машини на нашия пазар. „Вярвам, че по този начин България може да повиши значително нивата на продукцията си“, допълни аржентинският посланик.

По време на срещата, заместник-министър Георги Събев подчерта интереса на Селскостопанска академия и научните институти в нейната структура за установяване на контакт с Националния институт за селскостопански технологии (INTA) в Аржентина за осъществяване на сътрудничество и съвместна работа. „Климатичните условия на двете страни са сходни, така че можем обменим опит и добри практики“, допълни той.

В рамките на разговора бе обсъдена и темата за обмен на опит между български и аржентински специалисти в областта на противоградовата защита. Аржентина има дългогодишен в използването на самолети и генератори за борба с градушките, а към момента двама аржентински специалиста участват в пилотния проект за самолетен способ и обучават български пилоти.

Споделете.

Коментирайте

Close