Австралия търси специалисти в млечното говедовъдство

0

Животът на стопаните от млечните ферми у нас стана непоносим заради ниските изкупни цени на млякото. Мнозина работят под себестойност, а други обявяват за продан добре разработени стопанства, заедно със земята и животните си. Но ако за българските фермери няма алтернатива, то за колегите им от Великобритания и Ирландия се открива добра възможност – да гледат крави от другата страна на света. Австралия изпитва остър недостиг на квалифицирани работници в млечното животновъдство и издава специални визи за хора с такива умения.

Далечният континент настойчиво търси добре обучени британски и ирландски животновъди, както и хора, които искат да създадат своя собствена ферма в Австралия. Инвестицията в отварянето на нова млечна ферма там е много по-малка, отколкото в съседната Нова Зеландия и по тази причина все повече новозенландци също се местят в Австралия за един по-добър старт в животновъдния бизнес.
Зеленият континент изпитва сериозен недостиг на работна ръка в млечните ферми и ситуацията се е влошила дотолкова, че правителството добави животновъдите в списъка си професии, за които издава работна виза 457. Фермери от Великобритания и Ирландия могат да кандидатстват за работа в Австралия чрез тази специализирана виза.
Статистика млечни ферми
“Условията за инвестиции в австралийската млечна промишленост са много благоприятни, а трябва да признаем, че се нуждаем от капиталова инжекция. Всяка една инвестиция от Великобритания и Ирландия в австралийската млечната промишленост е добре дошла”, обяснява Чарли Макколиън, отговорник за международната търговия в Dairy Australia – националната организация на млечните ферми и индустрия.
Разпространена практика в Австралия е фермерите да дават под наем част от стопанството си. Наемодателят получава доход от наемателите, като им предоставя пълен контрол над земята си и млечния бизнес. След като 10 години изплащали ипотеката върху своята ферма, Нейтън и Дийн решават да отдадат под наем 50% от кравефермата си, като това им позволява да инвестират в други две стопанства. Ан и Мартин също отдават под наем 40 на сто от стопанството си, но успяват да си осигурят 28% годишна възвръщаемост на активите. Наемането на австралийски ферми е атрактивно за чужденците, но друга възможност е покупката на ферма, тъй като нужните вложения са около два пъти по-малки, отколкото в Ирландия, Великобритания и Нова Зеландия.

Според Чарли Макколиън, млечните системи на Австралия и останалите три страни имат много общи черти, като основната прилика е, че са базирани на пасищното говедовъдство.

“Има естествено съответствие между нашите индустрии и се надяваме това да е ключът към успеха на британските и ирландските инвестиции. Нашата млечна промишленост вече има богат опит с тези две страни, и в момента в нея са заети не малко британци и ирландци. Това се вижда особено добре при работници, които са били на сезонна работа, но са я използвали като трамплин към по-дългосрочни ангажименти в сектора”, допълва Макколиън.
Статистика млечни ферми
Той изтъква, че нуждата от квалифицирани работници и мениджъри в австралийската млечна промишленост продължава да расте. Много австралийски фермери използват възможността чрез специализирани работни визи да си осигурят обучени работници и управители от чужбина, които да отговорят на нуждите им. “Интересът към Австралия напоследък е голям, тъй като тя дава шанс не само за възползване от растежа в Азиатския регион, но и един солиден вътрешен пазар”, посочва Макколиън.
Въпреки това недостигът на работна ръка е огромен проблем за целия фермерски сектор в Австралия. Към днешна дата на Зеления континент има около 6400 регистрирани млечни ферми, в които се отглеждат около 1,65 милиона крави. Общото годишно производство е около 9,7 милиарда литра мляко. Тъй като продължават да се разрастват, а някои и да се обединяват, фермите се нуждаят от все повече работници. Над 66% от всички стопанства наемат работна ръка извън семейството. Проучванията, проведени от Dairy Australia, показват, че всяка млечна ферма наема между двама и петима работници, като общият брой на заети в този сектор е около 43 000 души. 80 на сто от млечните ферми се борят да намерят работници с добри умения и опит в млечното животновъдство.

За да може стопаните в Австралия да наемат квалифицирани кадри за кравефермите, те трябва да докажат, че в продължение на шест месеца не са успели да намерят необходимите местни специалисти. За да получат работна виза 457, кандидатите за работа в австралийския млечен сектор трябва да имат 5 години опит като работници в кравеферма, или тригодишен опит, ако разполагат със специален сертификат по селско стопанство. Получаването на виза гарантира на един работник в кравеферма минимална заплата от 53 900 австралийски долара на година (около 34 500 евро, при минимална работна заплата от около 622 австралийски долара на седмица – б. р.) и право на законна работа за минимум 4 години.

Клеър Милър, стратегически мениджър за австралийската политика в млечния сектор, казва, че индустрията ще продължи да разчита на чуждестранни работници. “Преди с виза 457 можехме да наемем само мениджъри в кравефермите, но в момента се търси повече работна ръка. Със сигурност предпочитаме да наемаме австралийци – това е много по-лесно, но ако фермите не могат да открият специалисти на местния пазар на труда, се обръщат към чужденците”, казва Милър.

Статията е публикувана в сп. “Агрозона”

Споделете.

Коментирайте

Close