БАБ: Нужни са ни агрономи по биологично земеделие

0

Биопроизводителите имат нужда от агрономи по биологично земеделие, липсват ни квалифицирани кадри, заяви днес в Пловдив председателят на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) Албена Симеонова. Тя и колегите й от ръководството на браншовата организация днес разговаряха с ректора на Аграрния университет в Пловдив проф. Димитър Греков, зам.-ректора проф. Христина Янчева и ръководителя на Агроекологичния център в АУ проф. Владислав Попов специалността “Биологично земеделие” в университета да стане защитена.

У нас има 4000 биопроизводители, които се занимават с биологично растениевъдство, биопчеларство, биологично животновъдство, а е трудно агроном, завършил “Растителна защита”, да промени мисленето си и да съветва биофермери, каза Симеонова. По думите й, освен подготовката на агрономи по специалността “Биологично земеделие”, българската наука трябва да помисли за производство на семена и посадъчен материал за биопроизводството и за животни, отгледани по биологичен начин. 25% от населението у нас се изхранва от земеделие, припомни Албена Симеонова.

По думите на ръководителя на Агроекологичния център в Аграрния университет проф. Владислав Попов, интересът към магистратурата по “Биологично земеделие” е голям. Имаме глад за бакалаври, посочи той. Аграрният университет от 4 г. приема студенти по тази специалност и сме единственото висше учебно заведение в страната, което обучава кадри с такъв профил, подчерта ректорът проф. Греков.

Аграрен университет биоземеделие

Идеята на Аграрния университет и БАБ е специалността “Биологично земеделие” да стане защитена

Заради големия интерес, в момента Аграрният университет чака одобрение от просветното министерство на 60 бройки за магистратурите по “Екология на селищни системи” и “Биологично земеделие”, каза за Agronovinite.com проф. Владислав Попов. Според Стратегията 2020 на ЕС, в университетите в Европа ще бъдат въведени приоритетни и защитени специалности, които ще се финансират с предимство. Промените предвиждат занапред Министерският съвет да приема списък на приоритетните професионални направления, в които има недостиг на кадри, както и защитени специалности, които са важни за страната от социално-икономическа гледна точка.

За тях държавата ще може да отпуска бройки по своя преценка. Идеята на Аграрния университет и Българска асоциация „Биопродукти“ е бакалавърската специалност “Биологично земеделие” да стане защитена. Трябва да съгласуваме идеята с Министерството на земеделието и храните и с Министерството на образованието, каза ректорът на АУ проф. Димитър Греков.

Албена Симеонова припомни, че според еврокомисаря по земеделието Фил Хоган, биопроизводството е приоритетен сектор. У нас биоземеделие се развива върху 2% от площите, макар че според плановете за предишния програмен период до края на 2013 г. трябваше да достигне 8 на сто. Все пак напредъкът е огромен, като се има предвид, че тръгнахме от 0,02%, каза още Албена Симеонова.

На 15 октомври Аграрният университет ще бъде домакин на национална среща с всички земеделски училища в страната, които подготвят кадри за селското стопанство. На нея ще се обсъди как науката да работи в пряко взаимодействие с бизнеса.

Споделете.

Коментирайте

Close