Caryx

БАБХ отказа да разреши опасните за пчелите неоникотиноиди

0

Българската агенция за безопасност на храните отказа да разреши употребата на препарати, които съдържат опасните за пчелите неоникотиноиди имидаклоприд, тиаметоксам, клотианидин, ацетамиприд и тиаклоприд.

На заседание на съвета по продукти за растителна защита на 27 февруари бе обсъждано предложение за пускане на пазара за ограничена и контролирана употреба на продукти за растителна защита с неоникотиноиди – инсектицидите ПОНЧО 600 ФС с активно вещество клотианидин, и КРАЙЦЕР 350 ФС с активно вещество тиаметоксам.

Членовете на съвета  отложиха за следващо заседание решението дали употребата на двата препарата да се позволи и прекратиха разрешението за употреба на ЛУЗИНДО 40 ВГ с активни вещества тиаметоксам и хлорантранилипрол. Сега, на 12 март, те са взели окончателно решение да няма дерогация за опасните за пчелите препарати, става ясно от публикувания Протокол на БАБХ.

Българските пчелари дадоха силен отпор срещу одобряването на неоникотиноидите. В края на 2013 г. в сила влезе забрана за използване на имидаклоприд, тиаметоксам и клотианидин на територията на Европейския съюз. В чл. 53 от Регламент (ЕО) 1107/2009 обаче се предвижда възможност за дерогация (изключение от правилото) от забраната за използване на неоникотиноидите. По инициатива на пчеларите от Бургаско бе разпространена петиция срещу опасните за пчелите неоникотиноиди. В документа всеки пчелар може да се обяви за пълна забрана на неоникотиноидите или за дерогация за тяхната ограничена употреба.

Пчеларите от цялата страна излязоха с писмо до Европейския парламент, Европейската комисия, Министерския съвет, МЗХГ и БАБХ, в което призоваха да не се допуска разрешаването на инсектициди с неоникотиноиди на територията на страната.

Писмото е от д-р Пламен Димитров, председател на СНЦ “Пчеларско сдружение Бургас” и е подкрепено от ОПС “Акация 1899” – Пловдив, Сдружение „Пчеларски Съюз – Южна Пчела“ – Петрич, Пчеларско дружество ”Липа“- Стара Загора, Общински браншови пчеларски съюз „Нектар” – Търговище, Варненска областна пчеларска организация, Пчеларска група „Медар“ – Русе, Пчеларско дружество „Димитър Балев“- Видин, Съюз на българските пчелари, Обединен български пчеларски съюз, Пчеларско сдружение „Пчела Добрич 1946”, Общинска браншова пчеларска организация – Шабла, Пчеларско дружество „Янтра“ – Велико Търново, Сдружение “ Общински пчеларски съюз – Гергана“ – Харманли.

писмо

Писмо от БАБ срещу неоникотиноидите

Против неоникотиноидите се обявиха и от Българска асоциация „Биопродукти“ с писмо до аграрния министър Румен Порожанов. „БАБ се надява да се спре бъдещо обсъждане на дерогация в БАБХ на използването на неоникотиноидните пестициди в България през 2018 г., а при гласуване в Съвета на министрите по този въпрос, българският глас да бъде „за“ забраната им без възможност за дерогации“, е позицията на браншовата организация“.

В писмото си от Българска асоциация „Биопродукти“ припомнят, че от години е научно доказана вредата от използването на неоникотиноидни пестициди, което води до намаляване на популацията на пчелите. „Стигна се дотам ЕК да обяви колосален по обем недостиг на пчелни семейства. Първата държавна структура, имаща задача за контрол на храните, която официално обяви, че има научни доказателства за тази вреда, беше Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) на САЩ.

След това имаше частичен доклад и на EFSA (Европейската агенция) за два от тях. На 28 февруари 2018 г. EFSA окончателно се произнесе и е категорична за вредата и опасността от използването на неоникотиноидните пестициди в земеделието“, пишат в позицията си от БАБ.

На 1 март депутатите от Европейския парламент приеха с 560 гласа „за“ и едва 27 гласа „против“ доклад за пчеларството, в който призовават за пълна забрана на неоникотиноидите. Предстои Европейската комисия да се произнесе по този въпрос. В резолюцията се посочва, че „ЕС се нуждае от широкообхватна и дългосрочна стратегия за подобряване на здравето на пчелите и възстановяване на популациите на пчели“.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close