Вкуси България със SlowTours.bg

Бъдещето на канабиса в храните и напитките – нов бизнес за милиарди

0

Бъдещето на канабиса в хранително-вкусовата промишленост може да се опише само по един начин: бизнес за милиарди. Канабисът вече е легален или е в процедура по узаконяване в над 25 страни по света и продължаващата му легализация е исторически момент в развитието на секторите храни и напитки. Някои го сравняват с падането на забраната за алкохол, но с много по-дълготрайни последици върху здравеопазването, науката и биотехнологиите.

Какво представлява канабисът?

  • Растението канабис съдържа над 100 активни съставки, включително тетрахидроканабинол (THC) и канабидиол (CBD)
  • Тетрахидроканабинолът е основното психоактивно вещество в канабиса. Канабидиолът от своя страна няма опияняващ или пристрастяващ ефект
  • Употребата на канабиса и на активните съставки в него за медицински цели е свързано с изготвянето на различни органични и синтетични продукти
  • В много страни се използва мексиканският термин „марихуана“ за листата на канабиса
  • Хашишът се приготвя от жлезите на растението и е с по-голяма концентрация на активните съставки от сушения канабис.

Европа е сравнително консервативна по отношение на канабиса. В България са криминализирани производството, държането и разпространението му. Законът не прави разлика между хероин, марихуана и кокаин и ги третира с еднаква строгост. Тихомир Безлов, който е автор на множество изследвания на пазара на наркотични вещества, цитира пред в. „Капитал“ оценки на Центъра за изследване на демокрацията, според които пазарът на канабис в България е между 150 и 270 млн. лв. на година.

По-либерален е режимът в Холандия, Португалия, Швейцария, Испания, Чехия, Естония, Германия. В последните години се появиха проучвания за терапевтичните свойства на канабиса и активните му съставки. По тази причина някои страни от ЕС легализираха употребата на растението за медицински нужди, а други страни обмислят промени в законодателството си. Световната здравна организация препоръча една от съставките на канабиса – канабидиолът (CBD), да не бъде класифицирана като контролирана субстанция.

Все още няма единен европейски подход към използването на канабиса

Все още обаче няма единен европейски подход към използването на канабиса в медицината или за развлечение. Направените до момента изследвания показват, че канабисът може да стимулира апетита (при загуба на тегло вследствие на СПИН) и да облекчава симптоми на умствени заболявания, епилепсия, астма, рак или Алцхаймер. Смята се, че той може да намали менструалните болки и да ограничи риска от прекомерно пълнеене и диабет.

На 13 февруари т. г. Европейският парламент одобри резолюция за използването на канабиса за медицински цели. Тя призовава за ясна правна дефиниция за използването на канабис в медицината и разграничаване от всякакви други начини на употреба. Депутатите настояват да се засили финансирането на медицински изследвания за канабиса, а разработените на база на канабиса лекарства да бъдат покривани от здравноосигурителните каси.

Глобалния пазар на продукти с канабис ще достигне $231 милиарда до 2033 г.

В същото време се смята, че до 15 години обемът на глобалния пазар на продукти, съдържащи канабис, ще достигне 231 милиарда долара. Тази зараждаща се индустрия, според анализаторите, има потенциал да окаже голямо влияние върху сектора на напитките и храните, превръщайки се само за няколко години в многомилиарден бизнес, съсредоточен първоначално в Северна Америка. В САЩ няколко щата легализираха канабиса, а през октомври 2018 г. и Канада разреши употребата му. В момента няколко мултинационални компании за напитки навлизат в бизнеса с канабис.

Компанията Constellation Brands до момента е похарчила 4,2 млрд. долара за 38% дял във фокусираната върху канабиса канадска фирма Canopy Growth. Двете компании имат за цел да разработят гама от безалкохолни напитки на основата на канабис. Върху такова производство се фокусира и новооснованото съвместно предприятие между канадската Molson Coors и производителя на канабис The Hydropothecary Corporation (Hexo).

Компанията за производство на храни Gabriella`s Kitchen дебютира на канадската фондова борса с придобиването на базираната в Калифорния компания за канабис The Oil Plant. Сделката дава на канадската фирма право да произвежда и преработва канабис. Междувременно дъщерното дружество на „Хайнекен“ Lagunitas Brewing Co лансира газирана безалкохолна хмелова напитка с тетрахидроканабинол (THC – основното психоактивно вещество, съдържащо се в природния канабис – б. р.) в два варианта – със съдържание на 5 мг и на 10 мг THC. Но бизнесът с канабис не се ограничава само до влагането му в напитки, бира и храни.

Бизнесът с канабис не се ограничава само до храните и напитките

Канадската компания Hill Street Beverage Co планира да предложи пълно портфолио напитки с канабис – вино, бира и продукти за коктейли. Списание Economist изтъква, че Coca-Cola също разглежда внимателно сектора на канабисните напитки и по-специално влагането на компонента канабидиол (CBD). Екстрактът не е психоактивен и вече е доста широко използван като хранителна добавка. Потребителите казват, че помага при тревожност, хронична болка и разстройства на настроението. По-малките фирми вече добавят CBD към безалкохолни напитки и бутилирани води. Вече се очертават няколко големи тенденции, посочват анализаторите от Just Drinks: разумната консумация, промяната в потребителските нагласи, фокусирането към здравословния начин на живот.

Има ли потребителски интерес към продуктите с канабис?

Поколенията на милениалите и т. нар. генерация „Z“, все повече се отдалечават от алкохола, казва Спирос Маландракис, ръководител на изследването за консумацията на алкохолни напитки Euromonitor International. Това доведе до ръст в производството на нискоалкохолните и безалкохолните напитки. Отношението на консуматорите към алкохола и канабиса се движи в противоположни посоки, особено сред по-младите потребители, като нарастващият брой хора възприемат канабиса като по-малко вреден и токсичен от алкохола.

Канабисът дава на компаниите за храни и напитки „нов инструментариум за разработване на продукти“, казва Линда Гилбърт, експерт в BDS Analytics. „Потребителското търсене расте като част от стремежа към по-здравословен начин на живот. Извън алкохолните напитки, потенциалът на канабиса е за влагане в спортни напитки, закуски, сладкиши – възможностите са безкрайни“. Според Euromonitor International, стойността на глобалния пазар за здраве и уелнес се очаква да достигне 815 млрд. долара до 2021 г.

Какъв обем ще достигне индустрията с канабис?

Всичко това поражда нови въпроси: какъв обем ще достигне индустрията с канабис, откъде ще бъдат потребителите, каква ще бъде законовата среда за канабиса в следващите няколко години? Легалният пазар на канабис до 2022 г. ще достигне 32 милиарда щатски долара, според шестото издание на „State of Legal Marijuana Markets“, събрано от Arcview Market Research в партньорство с BDS Analytics. Предполага се, че САЩ ще генерира 23,4 милиарда долара, Канада – 5,5 милиарда, а останалите страни в света – 3,1 милиарда. Cowen Equity Research прогнозира, че общият пазар на канабис в САЩ до 2030 г. ще достигне 75 милиарда долара.

Какъв ще бъде профилът на потребителите?

Очаква се бъдещите потребители на продукти с канабис да са във възрастовата група между 20 и 35 години, но тези рамки бързо ще се разширят. Бейби бумърите (родените между 1946-1964 г.) са един от най-бързо развиващите се сегменти в САЩ. Може би защото някои от тях са използвали канабис в колежа, но сега се връщат към него. Други го приемат, за да управляват болката и съня.

Основните потребители на болкоуспокояващи лекарства също се очаква да бъдат привлечени от продуктите с канабидиол. 40% от хората в Северна Америка, които по лекарско предписание постоянно взимат лекарства, имат противопоказания да ги приемат с алкохол. Такива ограничения за продукти с канабис обаче почти не са известни.

Каква ще бъде законовата среда за продуктите с канабис?

Отделните щати на САЩ могат да продължат да узаконяват канабиса, но ключът към отварянето на пазара е федералната легализация. Дали и кога ще се случи това е трудно да се предвиди, като се имат предвид противоречивите съобщения от администрацията на Тръмп. Следващият епицентър на пазара на канабис ще бъде извън САЩ в посока Европа, смятат анализаторите. Процесите вероятно ще започнат през следващите 2-3 години с употреба за медицински цели, както в САЩ, с омекотяване на отрицателните нагласи и с легализиране на канабиса за рекреационна употреба докъм 2025-2026 г. „Ще бъде изключително трудно да убедим хората, че това, което е позволено като лекарство, не трябва да се консумира с рекреационна цел“, смята Спирос Маландракис.

Какво ще е бъдещето на компаниите за храни и напитки с канабис?

Докато първоначалните продукти на пазара ще варират от храна и напитки с тетрахидроканабинол, които променят настроението, до марки, съдържащи здравословния канабидиол, има голям брой други канабиноиди, които все още не са добре изследвани. Възможностите за влагането им в храни и напитки са широки – с различни свойства и потенциални ефекти, които все още се проучват. С развитието на индустрията все по-сложната гама от продукти ще обслужва различни демографски групи и държави.

Ще измести ли канабисът алкохолните напитки?

Когато става дума за ефекта от процъфтяващия пазар на канабис върху компаниите за храни и напитки, отговорът ще бъде в цялостните решения. „Моята визия е за преход на алкохолните компании в холистични компании за отговорна интоксикация”, казва Маландракис. „Това е промяна в парадигмата – включване на канабис, а не само на алкохолни напитки в тяхното портфолио, и използване на техните дистрибуторски мрежи”. Има и признаци, че канабисът може да вземе дял от алкохола. Cowen Equity Research припомня историческите „цикли на заместване” между алкохола и канабиса и допълва: „Ние вярваме, че алкохолът може да бъде под натиск в следващите 10 години и тази тенденция вероятно ще бъде наложена от по-младите потребители”.

Канабисът – алтернативен източник на приходи и арена за нови продукти

Студентите по хранителни технологии трябва да бъдат обучени сега, за да са готови в следващите пет години да работят по създаването на нови продукти на основата на канабиса, казва Линда Гилбърт, експерт в BDS Analytics. Трябва да се отговори и на редица регулаторни въпроси: как да стандартизираме продукти с канабис? Как да тестваме продукти? Ако това е продукт с канабидиол, сигурно ли е, че не е замърсен с тетрахидроканабинол?

Компаниите за храни и напитки трябва да разглеждат канабиса като алтернативен източник на приходи или като арена за разработване на нови продукти. „Това, което те не трябва да правят, е да наблюдават безучастно и самодоволно отстрани и да бездействат”, смята Маландракис. „Ако сте компания за храни или напитки, първото нещо е да намерите партньор, който е по-напред от вас, чиито умения можете да използвате”, казва Тери Донъли, изпълнителен директор на канадската компания за напитки Hill Street Beverage Co.

„Спазването на изискванията за сигурност не е за хора със слаби сърца. Това е индустрия, в която освен пивовар или винопроизводител с гумени ботуши и защитно облекло, освен лабораторно оборудване и стоманени резервоари с течности, имаме безброй подробни доклади за сигурността на всеки един милиграм използван канабис. Това е съвсем нов свят”.

Споделете.

Коментирайте

Close