Българин със специална награда от Еврокомисията: помага на роми да станат фермери

2

Иван Пенов получи специалната награда на журито

Проект за подпомагане на работливи роми да започнат малък фермерски бизнес спечели специалната награда на журито в конкурса на ЕК за комуникационни проекти по Общата селскостопанска политика. Тя отиде при българина Иван Пенов, председател на УС на фондация “Земята – източник на доходи”. Пенов бе единственият представител на България, отличен, заедно с екипа си, в престижния конкурс на Дирекция “Земеделие и развитие на селските райони” към Европейската комисия. Той получи наградата на специална церемония в Брюксел в понеделник вечерта.

През последните 7 г. екипът на фондация “Земята – източник на доходи” е работил по модели за интеграция на ромите в новата среда на земеделския пазар в ЕС. Идеята е да се даде възможност на работливи ромски семейства да станат самостоятелни фермери.

Роми се заемат да отглеждат зеленчуци, овошки и животни

“Преди години учредихме фонд, със средствата от който купуваме земя. Предоставяме я на ромите да я обработват и в срок от 5 г. те изплащат стойността й, след което тя става тяхна собственост”, обясни пред www.agronovinite.com Иван Пенов. Освен земя, фондацията предоставя на ромските семейства капитал, обучение и подкрепа от консултанти в селскостопанскя сектор. Фокусът на програмата пада върху ромските общности в селата около Пловдив, като до момента около 100 семейства са станали фермери. Работливи фамилии в други региони на страната също са получили шанс да се сдобият със земя и да отглеждат зеленчуци, зърно, овошки и животни. Работата по проекта ще продължи и в следващите години.

Romi-fermeri

Обучават ромско семейство как да отглежда овошки. Сн. landsourceofincome.org

Целта ни е да помагаме на ромите и на други групи в неравностойно положение да станат успешни малки предприемачи, за да могат да се издържат и да се интегрират в свободната пазарна икономика, обясни Пенов. Така те ще продължат да си осигуряват доходи в продължение на много години.  От друга страна това помага да се промени като цяло общественото мнение за ромите в България и техните селскостопански възможности.

“Този проект се фокусира върху две важни оси за ЕС- социално включване и създаването на работни места. Проектът има за цел да интегрира ромите чрез заетост и възможности за развитие в селските райони”, обясниха от журито мотивите си да дадат специалната награда на фондация “Земята – източник на доходи”.

Брюксел, 09.12.2013 г. 

*Интервю с Иван Пенов и още истории за победителите в конкурса на ЕК за комуникационни проекти по ОСП четете в www. agronovinite.com

 

 

Споделете.

2 коментара

  1. Николай Гусев on

    Разумен подход. Така онази част от циганското население, която разполага с потенциал за интегриране в гражданското общество, ще получи шанс да отпадне от системата за социално подпомагане и да усети вкуса на постигнатото със собствен труд. Практиката е доказала, че определен процент от това население е податлив на включване в обществения организъм не само на равнище развлечения. За останалата, по-голямата част от циганския етнос, трябва да се търсят други средства и подходи. Което ще се окаже труден и изпълнен с разочарования процес – и до днес в родината на манганярите (оригиналния етноним на циганите) – Северна Индия техните събратя се препитават преимуществено с музика, песни и танци.

    • Екатерина Терзиева on

      И аз споделям мнението, че истинската социална помощ е социалното включване и мотивацията, а не простото отпускане на пари. Когато един човек добие самочувствие, че създава, че гради и печели, той започва да се държи, мисли и живее по по-различен начин….

Коментирайте

Close