Вкуси България със SlowTours.bg

България е най-големият производител на билки и подправки в ЕС

0

България е най-големият производител на билки и подправки в Европейския съюз. По данни на европейската статистическа агенция Евростат през 2017 г. в страната са отгледани общо 81 хил. тона ароматни и медицински растения, както и подправки.  С далеч по-малки реколти са следващите в класацията – Полша и Испания, съответно с 44 хил. и 32 хил. тона, показват данните на Евростат.

България от години държи първото място в ЕС – и като производител, и като износител на лечебни растения и подправки. По данни на фондация “Информация и природозащита” България е на трето място в света по производство и износ на билки.

Само за една година – 2017 г., производството на етерични масла, различни от лавандулово и розово, се е повишило над три пъти и надхвърля 12 хил. тона, посочват анализаторите от ИнтелиАгро, базирайки се на данни от НСИ.

Жълт смил, безсмъртниче
Билка жълт смил, безсмъртниче

България затвърждава позицията си на основен производител на лавандулово, розово и други етерични масла в света, но бъдещето пред сектора не е безоблачно. Последните три години на ускорено увеличаване на площите вече носят отрезвяване.

Известни признаци за пренасищане на пазара при някои масла се появиха още през 2017 г. и се задълбочиха допълнително през 2018 г., посочват анализаторите от ИнтелиАгро. Цената на розовото масло се понижи с близо 40% за две години, на маслото от синя лайка – с над 30%, а пазарът на маточина буквално замря.

През последните години интересът към отглеждането на медицински и етерично-маслени култури нараства. Увеличават се площите с бял равнец, жълт кантарион, хизоп. Наред с традиционните култури, на все по-големи площи се отглеждат и нови за страната ни медицински и ароматни растения като хелихризум (безсмъртниче, жълт смил).

Около 200 български билки от 140 растителни вида се изнасят навън, предимно за Германия /65 на сто/, Испания /10 процента/, Италия /5 на сто/, Франция /5 на сто/ и други страни /15 процента/.

Над 85 на сто от добитите в България лечебни растения се изнасят в изсушен вид за дълбочинна преработка в чужбина, посочват от фондация “Информация и природозащита” . След това те се връщат у нас под формата на храни, козметични и лекарствени препарати на многократно завишени цени.

Споделете.

Коментирайте

Close