Вкуси България със SlowTours.bg

България и още 6 страни от ЕС поискаха незабавно гласуване на ОСП

0

България, Хърватия, Румъния и страните от Вишеградската четворка (Чешката република, Унгария, Словашката република и Полша) настояха за незабавно приемане на основните законодателни актове за Общата селскостопанска политика на ЕС.

Ние искаме по-бързо гласуване и придвижване на съгласуваните предложения от пакета за реформа на ОСП, коментира за Агроновините българският земмеделски министър прооф. Христо Бозуков. Аграрните министри на седемте страни членки на ЕС са изпратили съвместно писмо до Ноберт Линс, член на Европарламента и председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, в което настояват за спешното приемане на основните регламенти на ОСП.

Министрите изразяват благодарност за постигането на предварителното политическо споразумение по реформата на Общата селскостопанска политика през юни. “Същевременно нашата работа не приключва с постигнатото споразумение. Компетентните институции в държавите членки следва да финализират процеса по стратегическо планиране и да подадат своите национални планове преди края на тази година. За да се справим успешно с това предизвикателство, ние се нуждаем не само от основните регламенти, но и съответните делегирани и изпълнителни актове.

Приемането на това така необходимо вторично законодателство не е възможно преди влизането в сила на основните регламенти след тяхната публикация в Официалния вестник на Европейския съюз”, посочват в писмото си министрите. Те настояват за свикване на пленарно заседание, на което трите ОСП регламента да се гласуват възможно най-скоро.

“Вярваме, че Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС имат обща политическа отговорност към европейските фермери. Убедени сме, че възоснова на тази отговорност и трите институции трябва да направят всичко по силите си, за да гарантират навременното приемане на новата Общата селскостопанска политика в интерес на всички наши заинтересовани лица”, допълват аграрните министри.

Споделете.

Коментирайте

Close