България вече може да изнася мляко и млечни продукти в Китай

0

Българският бизнес вече ще може да изнася мляко и млечни продукти за Китай и да разширява обхвата на нашия внос в областта на селскостопанската продукция. Това заяви президентът Румен Радев в Шанхай по време на държавното посещение в Китай по покана на своя колега Си Дзинпин. Българският държавен глава е поставил въпроса с ограничения достъп до китайския пазар на български производители на мляко и млечни продукти, за които от две години са подписани протоколите за фитосанитарен контрол. Така проблемите, с които българските износители се сблъскваха досега, са били разрешени.

“С приетата вчера декларация за установяване на стратегическо партньорство между България и Китай, с президента Си Дзинпин отворихме нов етап в нашите отношения. Оттук нататък много зависи от волята, компетенцията и енергията на правителството, както от инициативата на българския бизнес и българските общини България да се възползва от тази голяма възможност”, коментира пред журналисти в Шанхай държавният глава Румен Радев.

Румен Радев кмет на Шанхай

Президентът Радев разговаря и с кмета на Шанхай Ин Йон

По думите му, китайската страна е проявила интерес и към трите приоритетни проекта, които държавният глава представи по време на срещите си – откриването на пряка въздушна линия София-Пекин и на клон на китайска банка у нас, както и изграждането на българо-китайски център за научни изследвания и иновации в България.

Двамата държавни ръководители са се договорили да поддържат диалога по тези въпроси, така че да има периодичен преглед на постигнатото. Държавите в ЕС, които имат стратегическо партньорство с Китай, са Германия, Франция, Италия, Великобритания, Португалия, Австрия, Полша, Чехия и Унгария.

Президентът Радев постави и туризма във фокуса на своето посещение в Китай. “Необходим е цялостен подход и много сериозна организация в България, за да утвърдим туризма сред водещите сфери в сътрудничеството с Китай”, заяви той днес след срещата си с главния изпълнителен директор на китайската туристическа корпорация „Ctrip Corporation“ Джейн Цзе Сун в Шанхай.

Компанията е сред водещите туроператори в света. Румен Радев покани Джейн Цзе Сун да посети страната ни заедно със своя екип и да участва в експертна конференция за засилване на партньорството в областта на туризма, което да доведе и до споразумение между компетентните институции на двете държави. По думите на президента българското Министерство на туризма трябва да бъде по-активно и да търси контакт с огромни туристически компании като „Ctrip Corporation“, която е номер едно в света по онлайн платформа и брой активни потребители.

Годишно 27 хиляди китайски туристи избират да почиват в България, в сравнение със стотиците хиляди, посещаващи други страни от Централна и Източна Европа, което налага както подобряването на туристическите пакети, така и по-активна реклама.

Споделете.

Коментирайте

Close