BASF Priaxor

Българо-Саудитска държавна компания ще строи фуражен завод у нас

0

Нова Българо-Саудитска държавна компания ще бъде създадена догодина за работа по инвестиционни проекти, сред които е и бъдещият фуражен завод в Шумен. Това предвижда меморандумът, подписан между България и Саудитска Арабия от нашия аграрен министър Румен Порожанов и директора на саудитската компания за инвестиции в земеделието и животновъдството “Salic” Халед ал Абуди.

В следващите шест месеца трябва да се изготви бизнесплан и мерки за създаване на смесеното държавно дружество, като подробности за капитала му и структурата на собствеността не се съобщават. То ще работи по изграждането на завода за фураж край Шумен, за който се заговори през февруари тази година при посещението у нас на саудитския министър на околната среда, водите и земеделието Абдулрахман ал Фадли.

Саудитска Арабия се ориентира към внос на фуражи заради високата цена на водата за напояване, от която имат нужда фуражните култури, особено царевицата и слънчогледът. Предложението на българското аграрно министерство е чрез смесена държавна компания да се изгради завод край Шумен с годишен капацитет от 500 000 тона фуражи.

Идеята е то да изнася фуражи не само за Саудитска Арабия, но и в съседни на България страни. В района на Шумен и в момента оперира завод “Протеин – 98″АД, който произвежда комбинирани фуражи за селскостопански животни, птици и риби.

Agrifood Саудитска Арабия

9 български фирми участват в изложението Saudi Agrofood Riyadh

Министър Порожанов е с българска бизнес делегация в Саудитска Арабия, където от 7 до 10 октомври се провежда международното изложение за храна и земеделски продукти Saudi Agrofood Riyadh 2018.

За пръв път в него с общ щанд от 90 кв. метра участват български фирми. Деветте наши компании представят млечни и месни продукти, минерални води, пакетиран ориз, козметични продукти от етерични масла, мед и консервирани зеленчуци.

Министър Абдулрахман ал Фадли отново е изразил интереса на Саудитска Арабия към внос на българско агнешко месо, продукти от рози, сътрудничество в областта на ветеринарната медицина и обмен на специалисти.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close