Българска компания с лиценз за ваксина срещу Африканска чума по свинете

0

Българската компания “Хювефарма” (Huvepharma) получи в САЩ ексклузивен лиценз за разработка на експериментална ваксина срещу болестта Африканска чума по свинете. Той е предоставен от Дeпapтaмeнта пo зeмeдeлиe нa Cъединените щати, след едномесечно събиране на мнения oт зaинтepecoвaни лицa.

До момента в световен план няма разработена ваксина за заболяването Африканска чума по свинете. Някои страни в Северна Европа, където свиневъдството е водещ отрасъл, търсят алтернативни решения за противодействие на заразата. Белгийската биотехнологична компания ViroVet съобщи днес, че ще си партнира с изследователи от Pirbright Institute за разработване на първите антивирусни лекарства, които действат срещу Африканската чума по свинете.

При положение, че няма ваксина, антивирусните лекарства могат да осигурят алтернативен контролен метод, който да помогне за ограничаване на клиничните признаци и по-слаба репликация на вируса. Това би могло да намали разпространението на болестта и да спомогне за ограничаване на огнищата, като в крайна сметка ограничи загубите от смъртоносната вирусна инфекция, посочват от независимата организация Flanders.bio. При досегашните тестове тези антивирусни препарати са показали поне 90% намаление на вирусната репликация.

Учените ще преценят дали антивирусните лекарства са ефективни за предотвратяване на репликирането на 14 различни вида вируса на АЧС в макрофагите – имунни клетки при прасетата, които вирусът заразява. По-нататъшни изследвания ще покажат как работят антивирусните препарати и по какъв начин да бъдат оптимизирани, за да повишат способността си да инхибират репликацията на широк кръг щамове на вируса на АЧС. След това най-ефективните препарати ще бъдат изследвани при прасета, за да се установят необходимите дози.

Антивирусните лекарства вече се използват в хуманната медицина за лечение на заболявания като СПИН и хепатит С, за които няма налични ваксини. Тези препарати са служили като ефективен контролен метод за Класическата чума по свинете. Разработването на ефективно антивирусно лечение за АЧС би могло да подпомогне контрола на опасното заболяване, което продължава да се разпространява в Източна Европа и Китай. Наскоро то се появи във Виетнам и Камбоджа, където силно намали популацията на свинете, застрашавайки продоволствената сигурност.

България също е от страните, в които е засечен вирусът на Африканска чума по свинете. У нас той проникна от северната ни съседка Румъния, въпреки изградената по сухопътната ни граница телена ограда. Първите огнища бяха локализирани в края на август миналата година при домашни прасета в провадийското село Тутраканци, а през октомври край Кайнарджа в област Силистра бе намерено мъртво диво прасе.

По последни данни от Европейската комисия, случаите на Африканска чума по домашните свине от началото на годината досега са 134 в Румъния, 16 в Италия, 7 в Полша и 4 в Литва. АЧС при дивите прасета върлува най-силно в Полша, където случаите от 1 януари до 23 юни са 1326, в Унгария са 744, Белгия – 477, Румъния и Литва – по около 290, а в България – 12.

Споделете.

Коментирайте

Close