Вкуси България със SlowTours.bg

Български розов домат и свинско кандидатстват за защитени продукти в ЕС

0

Прясно месо от Източнобалканска свиня и Куртовски розов домат ще кандидатстват за защита на географското означение по схемите за качество на Европейския съюз.

„Към този момент България има само два защитени продукта – горнооряховският суджук и българското розово масло. В процес на получаване на защита е и трети – странджанският манов мед. Вярвам, че можем да върнем престижа на България като страна, за която качествената и хубава храна може да стане отново запазена марка“, каза днес в София евродепутатът Момчил Неков.

Преди две години той започна кампания „Да защитим българския вкус“ в сътрудничество с българския клон на организацията Слоу Фуд, като досега вече са идентифицирани няколко десетки продукта с такъв потенциал. Европейските схеми за качество са механизъм, който дава защита на производители в определени географски региони.

Промоционалните програми на ЕС за 2017 г. са с бюджет близо 12 милиона евро

Те получават по-голяма видимост и защита срещу злоупотреба с доброто име на продукта, произлязъл, създаден или съхранен в съответния регион. Промоционалните програми на ЕС за 2017 г. са с бюджет близо 12 милиона евро.

Прясното месо от Източнобалканска свиня и Куртовският розов домат вече влизат в търговската листа на „Метро България“. „Вярвам, че веригата може да предложи на производителите подкрепата и присъствието, което ще стимулира увеличаването на производството. А това ще повиши и стойността на труда на производителите“, изтъкна Неков.

Месото от Източнобалканска свиня е подходящо за приготвянето на деликатеси

Източнобалканската свиня е единствената запазена в България аборигенна порода свине. Според историческите данни, това уникално животно се е появило по нашите земи още преди 2500 години. Източнобалканската свиня и до днес се отглежда пасищно в широколистните гори и необработваемите земеделски площи на Източна Стара планина и Странджа.

Свинята със специфичната си структура на тялото, малките уши и черната, права и остра четина с изразен на гърба „гребен“ не се среща в други страни, изключително типична е за България.

Източнобалканска свиня

Източнобалканска свиня

Основната си храна представителите на породата си набавят сами – корени, гъби (понякога и трюфели), горски плодове, билкови треви, охлюви, червеи, а в есенно-зимния сезон жълъди. В района на Източна Стара планина и Странджа има естествена концентрация на няколко вида растения от вида дъб и бук, които осигуряват на Източнобалканските свине ежегодна жълъдна паша.

Доста подвижни са (на ден могат да изминат до 30 км), особено когато им се налага да си подсигурят храна. Месото на Източнобалканските свине е с доказани диетични свойства. Съдържа ценни Омега-6 и Омега-3 есенциални мастни киселини.

В месото на тези пасищно отглеждани свине липсват изкуствено добавяни хормони и медикаменти, защото животните не се ваксинират и не се лекуват с нещо различно от билкови треви, които те сами си набавят в природата.

Месото на възрастните Източнобалкански свине е твърдо, силно структурирано и е изключително подходящо за приготвянето на месни деликатеси (сушени, пушени меса, наденици, луканки). Било е ключова съставка в производството на един от най-титулованите български продукти от месо – Смядовска луканка до затварянето на производството на фабрика „Глиган“ в Смядово през средата на 90-те години на XX век. И до ден днешен Източнобалканската свиня е една от гордостите на община Смядово и дори присъства в герба ѝ.

Куртовският розов домат се гледа в Пловдивско от края на XIX век

Розов домат

Български розови домати от с. Куртово Конаре

Куртовският розов домат се отглежда в село Куртово Конаре, община Стамболийски, област Пловдив. През 1896 г., в Куртово Конаре се отглеждат първите ранни червени домати в България, пренесени от Цариград, благодарение на Александър Димитров, наричан от местните – Дядо Александър.

Легендата разказва, че е пренесъл доматеното семе в бастуна си. Легендарният куртовец е известен с приноса си в стопанската история на България. Смята се, че и семето на розовите домати е донесено от него и от началото на 20 век се разпространява сред местните хора. В селото отглеждат и прословутата Куртовска капия, която комбинирана с розовия домат дава автентична българска лютеница.

Споделете.

Коментирайте

Close