Безалкохолните отключват детската агресия

0

Подсладените безалкохолни напитки са сред основните виновници за затлъстяването, но те създават и поведенчески проблеми сред тийнейджърите. При децата до 5-годишна възраст газираните напитки отключват повишени нива на агресия, изолация и трудности в общуването, показват най-новите научни изследвания. Последното проучване, публикувано в американското списание по педиатрия, се посочва, че 43% от децата на възраст до 5 г. пият най-малко по едно безалкохолно на ден, а 4 на сто – по 4 и повече кутийки.

Същият ефект имат безалкохолните напитки и при юношите – изследване доказва, че тийнейджърите, които изпиват над пет кутийки газирано на ден са по-склонни да упражняват насилие към приятели, членове на семейството и свои познати. Авторите на проучването посочват, че високата консумация на безалкохолни напитки се свързва с редица агресивни прояви и промени в настроението, водят до чувство за тъга и безнадеждност, дори могат да предизвикат мисли за самоубийство.

“Произвежданите безалкохолни напитки са силно преработени продукти, съдържащи газирана вода, фруктозен царевичен сироп, аспартам, натриев бензоат, фосфорна или лимонена киселина, и често кофеин, като всяка съставка може да повлияе на поведението,” пишат авторите на изследването.

Една от най-активните съставки е кофеинът, който влияе върху мозъка и води до промени в хормоналните нива. Захарта в газираните напитки също влияе върху поведението. В изследването са били използвани мишки, като се оказало, че нивата на захарта имат токсични ефекти върху тях. Било нарушено чувството им за ориентация и способността за възпроизводство.

“Предстоят допълнителни изследвания за влиянието на захарта върху детската агресия”, казва Джуди Каплан, диетолог в Академията по хранене и диететика.

Като взимат предвид негативните ефекти от безалкохолните напитки, някои държави като САЩ въвеждат ограничения в консумацията им сред децата и подрастващите. Тенденцията е в училищата те да се заменят с вода, плодови сокове и обезмаслено мляко.

Споделете.

Коментирайте

Close