Вкуси България със SlowTours.bg

Безплатно отопление и електричество откриха учените

1

Безплатно отопление и електричество обещават учените

Безплатно отопление и електричество във всеки дом обещава химикът Ървин Райснер. Той е изобретил генератор, който използва като суровина въглероден диоксид и слънчева енергия. Използването на тази инсталация може да се окаже целесъобразно и за големи промишлени предприятия.

Технологията на Райснер се основава на процеса на разпада на вода и въглероден диоксид под въздействието на слънчевата енергия. В резултат на този процес се образува водород и синтетичен газ, който може да се използва за производство на топлоенергия в котли. Но с това възможностите за неговото използване не свършват. Превърнат в течни въглеводороди, той може да служи за гориво на колата или като суровина за химическата промишленост. Водородът пък може да се използва като универсално гориво и за производство на енергия .

Безплатното отопление и електричество се добиват на базата на природни процеси

Основа на иновационната технология на изследователската група на Райснер са станали природните процеси, при които микроорганизмите играят роля на биологични ензими, катализатори при хидрогенеза, чрез която се добива водород от водата. Създавайки аналогична синтетична молекула, която се отличава със стабилност и способност да симулира активността на хидрогенезата, учените се сдобиват с катализатор, който в производството не се нуждае от скъпоструващата платина, а тя може да се замени с по-разпространени и евтини метали като кобалт, желязо и никел.

Първите успешни резултати от внедряването на новата технология учените са получили още през миналата година. Изследователите вече са направили демонстрация за производство на водород по пътя на смесването на синтетичен катализатор с багрило, при което се поглъща светлина и вода.

Наскоро учените направили и друг успешен експеримент. Както е известно, при природната хидрогенеза се добиват електрони от външната среда.Без тях синтетичната алтернатива на фермента или хидрогенезата не могат да работят. Специалистите отново взаимствали идеи от природата, за да решат и този проблем.

Растителен протеин помага за производството на отопление и електричество

Те прибегнали до растителния протеин PSII, който улавя фотоните от слънчевата светлина и ги използва за “възбуждане” на електроните за производство на кислород от вода. Учените създали комплекс от този протеин и синтетичния катализатор – комбинация, която в природата не съществува, но според Райснер, работи успешно. По този начин производството на безплатно отопление и електричество от водород става на базата на изкуствен метаболитен процес с участието на слънчевата светлина.

Тъй като размерите на синтетичните катализатори са много по-малки, отколкото на биологичните аналози, те може да се концентрират на основата на твърда повърхност. Така се появила възможността за създаване на компактни генератори, способни да произвеждат безплатно отопление и електричество. Според изследователите, иновационната технология е в състояние да произвежда огромни количества енергия.

За масово внедряване на новата разработка още е рано да се говори. Според учените, нобходими са още поне 20 години, докато изобретението се въведе в съвременния топлинно-енергиен комплекс. Огромен плюс на разработката е и това, че тя не изисква изменения на транспортната инфраструктура, не налага да се откажем от двигателите с вътрешно горене, или да модернизираме бензиностанциите.

Споделете.

1 коментар

  1. Цеци on

    Леко по леко ще започнат да пускат скритите до сега технологии, но дано да не е прекалено късно за природата докато навлязат масово и се прочисти най после въздуха от тоновете прах и въглища изгаряни ежедневно.

Коментирайте

Close