Вкуси България със SlowTours.bg

Безработните може да се трудят 14 дни безвъзмездно в селското стопанство?

0

Безработните у нас да полагат 14 дни безвъзмезден труд в селското стопанство на страната, предлага Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ). Преди седмица за подобна мярка намекна и земеделският министър Десислава Танева.

Безработните да полагат общественополезен труд в селското стопанство

“Отправихме предложение до министър Танева безработните лица, които са регистрирани в бюрата по труда в цялата страна, да могат да полагат общественополезен труд в сферата на селското стопанство. Хиляди българи се регистрират ежедневно на трудовата борса, а земеделието страда от остър недостиг на работници. В тази кризисна ситуация ще бъде изключително полезно те да помагат в земеделските стопанства.

Уверявам, че работа има, и въпреки студената пролет, очакваме добра реколта от плодове и зеленчуци. В тази връзка имаме и други предложения, свързани с ангажимент на търговските вериги за продажба на хранителни продукти, от които минимум 50% да бъдат произведени в България”, коментира Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ. Той припомня, че селското стопанство е спасявало България при всички национални кризи досега и затова той отправя апел за разбиране и ефективни действия от страна на кризисния щаб и Народното събрание.

МЗХГ търси механизъм да насочи безработни към прибиране на реколтата

Мярката бе спомената миналата седмица от министър Танева след Консултативния съвет по животновъдство. По време на срещата стана ясно, че се търси механизъм безработни да бъдат насочени към дейности по прибиране на реколтата, както и други такива в сектор “Земеделие”. Министърът на земеделието коментира, че работният процес във фермите трябва да продължи и да бъдат спазвани всички изисквания за дезинфекция и социална дистанция.

Подобни мерки набеляза и френското правителство, което призова служителите, които са временно съкратени заради пандемията от коронавирус, да помогнат на земеделските производители при прибиране на реколтата. “Искам да отправя горещ апел […] към жените и мъжете, които днес не работят, голям апел към онези, които са затворени […], към онези, които вече нямат работа, да се присъединят към голямата армия на френското земеделие, присъединете се към онези, които ще ни позволят да се храним по чист и здравословен начин”, призова земеделският министър на Франция Дидие Гийом.

Френският земеделски министър призова безработните да помагат в селското стопанство

Неговият призив бе последван и от изявление на ръководителя на FNSEA, основният френски земеделски съюз, който предупреди за липсата на работна ръка в селскостопанския сектор на страната, за да се прибере реколтата от плодове и зеленчуци. На Франция не й достигат около 200 000 работници в селското стопанство, като този дефицит до голяма степен е причинен от затварянето на границите след коронавирусната епидемия. В резултат сезонните работници от Мароко, Тунис и Испания не могат да пътуват до Франция.

От недостиг на работници в селското стопанство страда и Германия, където миналата година са били наети близо 300 000 сезонни работници, мнозина от Източна Европа. Там минималната ставка за заплащане на труда в момента е 9,35 евро (10,25 долара) на час. Испания също разчита на сезонни работници, както и Великобритания, където разчитат основно на работна ръка от България и Румъния.

Предлагат специални мерки за карантиниране на земеделски работници

В целия ЕС около 100 000 души са мигриращи сезонни работници, които сеc занимават с прибирането на реколтата. Затова редица държави вече настояват за въвеждане на т. нар. “зелени коридори” за работници в ЕС и специални процедури за гарантиране на безпрепятствено преминаване на работници от Източна Европа. Срещу тази мярка се обявяват над 40 български браншови асоциации, които смятат, че европейските “зелени коридори” за работници застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната.

Аако се даде възможност на нашите работници да отидат на “сезонен гурбет” във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор земеделие, може да застраши и голяма част от населението, посочват от АЗПБ. В асоциацията разполагат с информация, че водещите посредници на работна ръка у нас вече са активирани да търсят български работници за Англия, Германия и Испания – страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи.

Асоциацията призовава Националния оперативен щаб, ако вземе решение за отварянето на подобни “зелени коридори” за работници, те да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки, както в съответната държава приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани, че ще бъдат карантинирани.

Споделете.

Коментирайте

Close