Вкуси България със SlowTours.bg

Близо 3000 прасета изгоряха в мистериозен пожар в свинекомплекс в Добруджа

0

Близо три хиляди прасета – 770 свине майки и 1 980 приплода, са изгорели миналата нощ в пожар в свинекомплекс в добруджанското с. Къпиново, община Генерал Тошево.

Пожарът е пламнал малко след полунощ на 17 декември, а съобщението за огнената стихия е получено в РС ПБЗНС в 00,50 часа. Четири коли с 14 пожарникари са изпратени на мястото на инцидента, съобщи комисар Дарин Димитров от РС ПБЗНС, цитиран от Дарик. Те са се борили с пламъците цяла нощ, като окончателното потушаване на огъня е станало около 7,30 часа сутринта. След това огнеборците са започнали да къртят конструкциите и да търсят други скрити тлеещи огнища.

Пожарът е нанесъл и други щети – унищожени са 500 квадратни метра покривна конструкция, както и оборудването в помещенията с животните. Стойността на щетите тепърва ще се изчислява. Причините за възникването на инцидента са в процес на изясняване. Свинекомплексът е собственост на българо-австрийската фирма „Агро СИП“ и бе изграден през 2015 г. като част от модерен комплекс от три свинеферми, фуражен завод и кланица в генералтошевските села Дъбовик и Къпиново. Общият размер на инвестицията възлиза на 23 млн. лв.

Агро СИП

Инвестицията в свинекомплекса възлиза на 23 млн. лв.

Две от свинефермите край Къпиново са проектирани за свине майки, като всяка е с капацитет по 720 животни. Третата е за новородени прасета, преди да бъдат преместени за угояване в свинекомплекса в село Дъбовик. Комплексът е изграден по австрийска система в съответствие с екологичните изисквания – със санитарни пропускници, системи за охлаждане и оттичане на отпадните води. Породата на прасетата е датската Данбред и е най-предпочитана в Европа както заради високия си здравен статус, така и заради вкусовите качества на месото.

„Агро СИП“ООД е с австрийско участие и е основано през 2009 г. като дъщерна фирма на „C&M Търговско дружество“. Компанията майка е 100% собственост на семействата Хьолер и Ирганг, които имат повече от 20 години опит в областта на отглеждането и угояването на животни. Д-р Петер Ирганг, ръководител на „Агро СИП“, е ветеринар и специалист в областта на свиневъдство и консултант по фуражите.

През 2018 г. фирмата е планирала да възстанови дейността на стар свинекомплекс в района на село Любен Каравелово, общ. Аксаково, става ясно от публикуваното на сайта на компанията съобщение за обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда.

Споделете.

Коментирайте

Close