Вкуси България със SlowTours.bg

Богата реколта от зърно очакват българските земеделци

4

Реколтата от зърно в България засега се очертава богата и близка до нивата от предходните две години. На фона на очакванията за спад от 20-25% в други страни в Европа, поразени от суша и наводнения, родните земеделци са с позитивни нагласи както в Северна, така и в Южна България.

Жътва на пшеница

В Южна България жътвата започва по-рано

“Тази година във всички фази от развитието на пшеницата имаше достатъчно влага. Очертава се отлична реколта от рапица и ечемик. Царевицата все още е в активна вегетация и засега няма притеснения за реколтата”, коментира доц. д-р Станислав Стаматов, зам.-директор на Института по растителни и генетични ресурси “Константин Малков” в Садово. Въпреки че заради дъждовната пролет някои агротехнически мероприятия закъсняха, очертава се реколта по-добра от миналогодишната и една от най-добрите през последните години, прогнозира ученият.

По данни на Евростат, през 2017 г. България е произвела 9,74 милиона тона зърно – исторически връх през последните 10 години. През 2016 г. са ожънати 8,95 млн. т, колкото Гърция, Хърватия и Португалия взети заедно. По оперативни данни тази година площите с пшеница в страната са близо 11,4 млн. дка – с почти 4% повече на годишна база.

Условията в преобладаващата част от страната досега са благоприятни – температури близки до оптималните и висока влага в почвата. Очакванията през април показват и с около 4% по-висок добив от рапица в страната на годишна база. По данни на МЗХ, площите с културата са и значително повече спрямо предходната кампания – с 10% до почти 1,9 млн. дка, посочва в анализ ИнтелиАгро.

Заради топлото време в Южна България жътвата на пшеница ще започне още на 11-12 юни, съобщи за Агроновините Петко Харманджиев, който върху 8000 декара в регион Стара Загора отглежда пшеница, ечемик, царевица и грах. Реколтата от зърно в Южна България е многообещаваща, рапицата е перфектна за момента, подчертава Харманджиев.

Царевица

Царевицата е в активна вегетация

Въпреки че климатичните условия в малка България са различни, посевите с пшеница и ечемик също се развиват отлично при различна влага в почвата – в Северозападна България в периода 6 май до 20 май 2018 г. е паднал дъжд от 86 литра на квадратен метър, а при нас в Старозагорското поле дъждовете са 26 литра на квадратен метър в периода 20 април – 20 май, обясни Харманджиев.

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще открие официално жътвата на пшеница на 21 юни в Сливен, съобщи за Агроновините Костадин Костадинов, председател на НАЗ и на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.В регион Добрич той отглежда 11 000 декара със зърно – 450 ха пшеница, 180 ха рапица, 100 ха грах, по равно царевица и слънчоглед.

“След топлата зима и дъждовната пролет очакванията са за много добра реколта. Жътвата на ечемик вече започна и първите данни са за добра реколта. Рапицата е в отлично състояние както в Южна България, така и в Северна България”. Председателят на НАЗ допълни, че хитовата култура тази година е нахут. Прогнозата е за по-добри добиви в Южна България.

 

Споделете.

4 коментара

 1. Диди on

  Ей,още с тази статия ми става ясно какви платени лакеи сте.Каква влага,какви пет лева,при условие,че не е валяло от Великден?Вие,дето пишете тези небивалици,някога виждали ли сте нива с пшеница?

  • Екатерина Терзиева on

   Здравейте. Да, виждали сме нива с пшеница и с всички зърнени култури, отглеждани в Северна и в Южна България. Чудесно е, че сте убедена, че сме платени лакеи. Ако желаете да подпомогнете развитието на независимата българска журналистика, ще Ви изпратим банкова сметка на посочен от Вас имейл адрес.

 2. Ганка on

  информацията вие не е вярна в Централна северна България засушаването ще доведе до силно редуциране на добива от есенните и пролетни култури.

  • Екатерина Терзиева on

   Здравейте, Вие ли сте старши научен сътрудник Ганка Ганева, учен от Института по генетика към БАН-София, а сега председател на ЗКПУ „Селска защита“ – Лесичери, общ. Павликени? Кооперацията Ви обработва 7100 дка с традиционните зърнено-житни и маслодайни култури. Ще се радваме да споделите като учен и кооператор своите наблюдения за ситуацията в Северна България, подобно на своите колеги от различни места в страната.

Коментирайте

Close