Братя птицевъди станаха агробизнесмени на България за 2015 г.

0

Братята Иван и Лука Ангелови, собственици на холдинг “Градус”, получиха днес най-високото отличие за агробизнес – “Агробизнесмен на България за 2015 г.”, в националната номинация, организирана от в. “Български фермер”. Иван Ангелов и Лука Ангелов бяха отличени за големите си заслуги за развитие на българското птицевъдство и утвърждаването му на световния пазар чрез модернизиране на производството с иновативна техника и най-съвременни технологии. Призът им се присъжда за цялостен принос в развитието на българския агробизнес.

Благодарение на предприемачи като братя Ангелови, днес земеделието на България е отрасъл, който е високотехнологичен и по този показател надминава доста други сектори, каза зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, който връчи наградата.

Създателите на компанията „Градус“ – братята Иван и Лука Ангелови, са от Панагюрище. Иван Ангелов е роден през 1955 г., а Лука – през 1962 г. Бизнесът им започва през 1992 г. след завръщането им от Либия, където 7 години работят в ТЕЦ. Тогава създават фамилната фирма “Градус” и започват търговия. От птицекланицата в Стара Загора, която по-късно става тяхна собственост, купуват пилета и колбаси, а от бранда “Сердика”- сирене. Продават ги в родния си край.

През 1994 г. пилешкото месо става дефицитно и те започват да колят птици на ишлеме. Сред това двамата братя се ориентират към угояване на пилета в птицекомбината в Чирпан, който купуват в началото на 1997 г. Година по-късно стават собственици и на птицекланицата, а след това и на редица още предприятия. Целта е да се изнасят в Европа сериозни количества месо.
Днес цикълът на производството на пилешко месо е напълно затворен. Идеята е по този начин да се контролира всеки етап от производството.

Днес „Градус“ е най-големият производител на птиче месо в България. Произвежда пълна гама пилешки продукти – пресни, замразени, овкусени, колбаси и готови за консумация. На пазара вече се предлагат над 150 вида продукти с марката „Градус“, опаковани в тарелки или пликове и висококачествени вакуумни и полиамидни опаковки. Компанията притежава собствен фуражен завод, люпилни, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери, предприятие за преработка на птиче месо и др. В бизнеса на семейство Ангелови са включени още компанията за производство на слънчогледово олио у нас „Бисер Олива“ АД и винарското имение „Анжелус Естейт“.

Фуражният завод на холдинга е разположен в гр. Нова Загора. Храненето на стадата става с комбинирани фуражни смески, собствено производство. Фирмата е собственик също и на две люпилни – едната в Ямбол, а другата – в Стара Загора. Оборудвани са с инкубационни технологии, гарантиращи качеството на излюпените еднодневни пилета. „Градус“ има два птицекомбината за отглеждане на родителски стада в Ямбол и Русе. Цикълът на угояване и на отглеждане на едно родителско стадо отнема 60-65 седмици.

Агробизнесмен на годината Градус

Отличието “Агробизнесмен на България за 2015 г.” отиде при братя Ангелови Сн. “Български фермер”

Компанията е собственик на пет птицекомбината за угояване на бройлери, разположени в Чирпан, Нова Загора, Хасково, Ямбол и Стара Загора. Цикълът на угояване на бройлерите отнема 38-40 дни и за този период птиците увеличават теглото си 50 пъти. Оттам идва и суровината за кланицата на „Градус“, която е ситуирана в Стара Загора. Тя е най-голямата на Балканите и едно от най-големите съоръжения за добив и преработка на бели меса в Европа. Кланицата е с капацитет от 5 млн. пилета на месец и това количество може да покрие нуждите на цяла България.

Материалната база на „Градус“ е разпръсната в цялата страна и като разгъната площ възлиза на около 300 хил. кв. м. Компанията произвежда около 53 млн. бройлера и 115 млн. разплодни яйца на година. Износът на пилешко месо и разплодни яйца заема сериозен дял от продажбите й, въпреки че приоритет е българският пазар.

През 2012 г. Иван Ангелов бе удостоен с приз за индустриално управление, присъден от фондация “Атанас Буров”. За същата година той отличен за принос в развитието на аграрния сектор с приза “Мистър Икономика”. Изборът екипа на “Български фермер”  e заради примера за успешно и устойчиво развитие на бизнеса на Иван и Лука Ангелови в условията на преход и в пазарното стопанство.

Споделете.

Коментирайте

Close