Caryx

10 сирена от цял свят на "Cheese 2015", Бра

0

Ако имате достатъчно късмет и сте в италианското градче Бра на световното изложение на сиренето „Cheese 2015„, ще видите стотици сирена от цял свят, произвеждани по старинни технологии от векове. Ето какво не бива да пропускате да видите и опитате, ако обикаляте улиците на Бра, или пък да прочетете в нашата виртуална обиколка на Бра. Представяме ви 10 вида сирена и техните производители.

Cheese 2015

Сиренето с форма на комин

Condor’s Ruin, USA
Производител: Many Fold Farm

Наречено на мандрата, буквално на един хвърлей от мястото, където се произвежда, това сирене, покрито с пепел, не е просто разкошно, но то представя Съединените Щати, казва Тим Гадис, директор „Търговски операции“ в Many Fold Farm. Сиренето е от овче мляко и с формата на комин, която символизира камината на мандрата, в която се произвежда. Майсторите на това американско сирене всъщност нямат лиценз за продажба в Европа, затова посетителите на щанда ще се зарадват като разберат, че производителите просто го подаряват.

Cheese 2015

Как забравеното крем-сирене се превърна в нещо като трюфел

Belper Knolle, Швейцария
Производител: Jumi

Производителят на това сирене Майк Глаузер разказва, че това сирене всъщност е изобретено при една злополука с неговия чичо Питър Глаузер преди десет години. „Беше забравил за няколко партиди от крем-сирене и когато ги намери година по-късно, те бяха изсъхнали на въздуха и втвърдени. За неговото поколение е неприемливо тези сирена да се окажат храна за боклука, затова той се зачудил какво може да направи с тях“, разказва Майк.

Така всъщност се ражда сиренето Belper Knolle. То е подправено с каменна сол и чесън и е покрито с черен пипер. Сушенето на въздуха позволява вкусовете да се концентрират, така че сиренето може да се използва, подобно на трюфел,  като подправка за различни видове паста, ризото или супи.

Cheese 2015

Розовото сирене дължи цвета си на тичинки от растението кардун

Cardo, Великобритания
Производител: Mary Holbrook

Това сирене се откроява, тъй като „е вкусно, розово и много пухкаво“, казва Миранда Бъб-Хъмфрис от Neal’s Yard Dairy. Приготвя се от сурово козе мляко и дължи нежния си розов цвят на тичинките от цветовете на растението кардун.

Те се използват в технологията на производството му, тъй като действат като коагулант. Кардуните са много популярни в средиземноморската кухня. Те са от рода на артишока и се консумират, след като се обелят дебелите им влакнести стебла.

Cheese 2015

Сирене с аромат на хвойна, сено и кианти

Pecorino Toscano, Италия
Производител: Gian Carlo Canti

Ако обичате ароматизирани сирена, това няма да ви разочарова! Листа от екзотичното орехово растение Hickory, пшеница, сено, хвойна или пепел – всичко се използва за ароматизиране на млякото, от което се произвежда това сиренето. Понякога майсторите използват за аромат круши, смокини, грапа и дори прочутото по цял свят тосканско червено вино кианти.

 

Cheese2015Испанското сирене, узряло в кърпа от муселин

Marigold, Испания
Производител: Cortes de Muar

Това сирене е произведено от сурово краве мляко и е типично за Галисия, Испания. То зрее във високомаслена сметана, покрито в кърпа от муселин. По време на процеса на стареене сиренето сметаната съвсем леко гранясва и придава интересен пикантен вкус на сиренето.

Cheese2015Швейцарското сирене с печени конопени семена

Hantmutschli, Швейцария
Производител: Jumi

„Нашата компания е дело на две луди хлапета, които се хванаха с този бизнес, за да запазят жив малкия бизнес на производствените и семейни ферми в нашия регион, близо до Берн“, разказва майсторът на сирене Майк Глаузер.

Това сирене е полутвърдо, прави се от сурово краве мляко и съдържа печени семена от коноп. Така се създава много интересна, луда игра между различните текстури, казват швейцарските майстори.

Cheese2015Сиренето, което Леонардо да Винчи подари като сватбена торта в края на XV век

Montebore, Италия
Производител: Roberto Grattone

Виждали ли сте някога на сирене, която прилича на сватбена торта? Леонардо да Винчи избира това сирене да бъде връчено като подарък  по време на екстравагантната сватба между Изабела Арагонска и Джан Галеацо Сфорца в края на XV век! Историята на сиренето датира много преди това – от XII век, като традиционната рецепта е запазена и до днес. Сиренето представлява подредени един върху друг концентрични кръгове, под формата на торта. Теглото му е от 500 грама до 1 кг. Произвежда се в ограничени планински общности в Алесандрия, Италия.

Cheese2015Перфектните сфери от пещерите

Pallone di Gravina, Италия
Производител: Nicola Derosa

Това сирене е с идеално кръгла форма, коато се добива още по време на приозводството. То остарява в пещери, които се използват специално за зреене на сирена. Яде се със сладко от смокини или с мармалад от дюли – изобщо няма да съжалявате, обещава Никола  Дероса!

Cheese2015Френското сирене, вдъхновено от изпражненията на френския маркиз

Crotte de marquise, Франция
Производител: Huges Lataste

Производителят Марен Бартесак признава, че формата на това любопитно сирене е вдъхновена от екскрементите на един френски маркиз. Изработено на ръка от краве мляко, това сирене несъмнено е  много трудно да се произведе в своята специфична  завита форма и твърда консистенция.

Cheese2015Сиренето на британските фермери, приготвено от топло издоено козе мляко

Innes Log, Великобритания
Производител: Innes Cheese

Това сирене от сурово козе мляко се приготвя абсолютно всеки ден в годината от производителите Innes в Стафордшир. Един от майсторите – Джо, обяснява, че по традиция това сирене се прави от току-що издоено прясно мляко в периода, когато козите кърмят малките си. Сиренето е с фина текстура и богат аромат и се предлага в няколко варианта – подправено с розмарин, покрито с розов пипер или просто в солена плесен.

Снимки: Oliver Migliore/Slow Food

Споделете.

Коментирайте

Close