InVigor_Promo

Чесънът спясява пушачите от рак на белия дроб

0

Консумацията на чесън два пъти седмично намалява риска от рак на белия дроб

Консумацията на чесън два пъти седмично понижава риска от развиване на рак на белия дроб. До този извод достигнали сътрудниците от Центъра по контрол и профилактика на заболяванията в Цзянс, Китай, пише The Daily Mail. Учените подтвърждават, че хората, които са включили в диетата си чесън, са с 44% по-малко склонни към развиването на смъртоносната болест.

Чесънът даже ефикасно ‘‘работи‘‘ и при пушачите ( в 80% от случаите пушенето предизвиква рак на белия дроб), и понижава риска с 30%. В хода на изследванията, китайците сравнили данните на 1 424 пациента, страдащи от рак и 4 500 здрави доброволци. Изследваните били питани за диети и начин на живот. Експертите се интересували как точно консумират чесъна и дали пушат. Резултатите показали, че тези които използват чесън минимум два пъти в седмицата са в по-малка степен изложени на риск от рак даже при наличие на вредния навик и при готвене на горещо масло.

Веществото алицин в чесъна предпазва от рак на белия дроб

Чесънът притежава мощния компонент алицин. Това химично съединение се създава при стриването на скилидките чесън. Варен или накиснат, чесънът помага при възпаления в организма, действа в качеството на антиоксидант, защитавайки от вреди, които могат да нанесат свободните радикали.

По-рано проведените изследвания показали, че чесънът предпазва от различни белодробни заболявания, както и рак на дебелото черво (снижава риска с една трета). По думите на сътрудниците от медицинската школа от университета Емори в САЩ, чесънът се явява универсално средство против проблеми със сърцето. Свързано е със съдържащия се в него диалил трисулфид, който е способен да предотврати разрушаването на тъканите на сърцето, което води до инфаркт. Резултатите от изследванията на китайските учени са публикувани в списание Cancer Prevention Research.

Stela Racheva

Стела Рачева

Превод от руски: Стела Рачева
Стажант-преводач в Agronovinite.com

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close