Вкуси България със SlowTours.bg

COPA-COGECA: Доставките на храни са застрашени заради ограниченията за пътуване

0

Организацията на земеделските производители в ЕС COPA-COGECA призова Европейската комисия да гарантира безпроблемното функциониране на селскостопанското производство – включително и паричните потоци, заради по-нататъшните ограничения срещу коронавирус през следващите седмици. Организацията предупреди, че доставките на храни са застрашени заради ограниченията за пътуване.

„Ръководителите на хранителната промишленост уверяват обществеността, че няма недостиг на храна, но това не означава, че коронавирусът не представлява заплаха за хранителната система. Тъй като пандемията продължава, недостигът на работна ръка в транспорта и други области на хранителната промишленост скоро може да се окаже проблем“, посочва в анализ сп. „Форбс“.

Въпреки трудните условия, произтичащи от разпространението на COVID-19, досега земеделските стопани бяха в състояние да поддържат доставките на храна за гражданите в ЕС, се казва в писмо на COPA-COGECA до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен. Въпреки това, спешната ситуация в резултат на разпространението на коронавируса има бърз и отрицателен нокаутен ефект върху селското и горското стопанство в краткосрочен и дългосрочен план, предупреждава COPA-COGECA.

Коронавирусът ще предизвика „драматични последици в най-засегнатите селски райони на ЕС“, се казва в писмото. Предупрежденията са за настъпващи рискове за ежедневната доставка на храна, тъй като и европейският, и международният пазар са застрашени поради ограниченията за пътуване.

Земеделските производители призоваха Комисията да гарантира, че пазарите на селското стопанство и храните на ЕС продължават да функционират безпроблемно на фона на по-нататъшните ограничения, които вероятно ще бъдат приети от националните правителства през следващите седмици.

Януш Войчеховски, еврокомисар по земеделие

Януш Войчеховски

„Всички мерки, които могат да защитят и гарантират функционирането на селскостопанската дейност и нейния паричен поток, трябва да бъдат въведени“, се казва в писмото. COPA-COGECA призова за съвместни действия във веригата на стойността на ЕС за осигуряване на стабилни доставки на храни. Организацията на земеделските производители предложи на Комисията да подкрепи селскостопанския и селскостопанския сектор, като използва ресурси, които са извън конвенционалния селскостопански бюджет.

Междувременно ЕК предложи на държавите членки възможността да отменят заявленията за субсидии по Общата селскостопанска политика (ОСП) до 15 юни тази година, вместо до 15 май. Този ход идва след като италианският министър на земеделието Тереза ​​Беланова поиска от изпълнителната комисия на ЕС за отлагане на някои административни процедури, свързани с ОСП, за да се облекчат италианските фермери, засегнати от коронавирусната епидемия.

В свое изявление от снощи еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски потвърди, че Комисията подготвя правните стъпки, за да позволи на държавите членки да удължат с един месец крайния срок за земеделските стопани да подадат заявлението за субсидии. „Помолих моите служби да са готови да ви подкрепят в случай, че е необходима друга гъвкавост във връзка с прилагането на ОСП“.

Споделете.

Коментирайте

Close