Вкуси България със SlowTours.bg

Да обеззаразим семената за домати с ферментация и народни средства

0

Много градинари сами си произвеждат семена за разсад, като по този начин пестят средства и си осигуряват семе за любимите доматени сортове. Но тъй като не само растителните остатъци и почвата са източник на вредители и болести, семената също трябва да бъдат обеззаразени.

От болни и слаби растения не си заслужава да се събират семена. Случва се обаче да съберем хубави и едри семена, а болестите да се прояват по-късно, вече в края на вегетацията. Или обратно – още във фазата на производство на разсад се развиват някакви заболявания. За да намалим до минимум риска от развитие на болести, трябва да обеззаразим миналогодишните семена за домати.

Ферментация на семена за домати

Семената за домати покълват най-добре, ако са преминали процес на ферментация. Ферментацията унищожава всички патогени по семената, които могат по-късно да заразят растението. По време на процеса лесно става ясно кои са качествените семена – те потъват на дъното на съда, а некачествените изплуват отгоре. Как става ферментацията? След като изберете най-едрите и здрави домати, оставете ги на сянка, за да доузреят. Когато станат съвсем меки, може да пристъпите към извличане на семената.

Извадете ги, заедно със сока около тях, и ги сложете в чист и сух стъклен буркан. След това го затворете с капачка и го оставете да ферментира за няколко денонощия. Когато семената паднат на дъното, сокът ще изсветлее, а на повърхността ще се появат балончета или плесен. Това означава, че ферментацията е приключила и че трябва да измиете и изсушите доматените семена. По време на ферментацията болествоворните микроорганизми загиват. Разрушава се и околосеменната обвивка, което впоследствие улеснява покълването на семената за домати.

Народни методи за обеззаразяване на семената за домати

Много градинари използват за обеззаразяване на семената за домати само народни средства. Ето кои са най-популярните и най-ефективни от тях.

Настойка от чесън

Чесънът е известен със своите антибактериални свойства. Фитонцидите, които се съдържат в това растение, потискат развитието на патогенните бактерии и гъбички. За приготвяне на настойката от чесън смачкайте 3-4 скилидки (20 г), залейте ги с вода (100 мл), затворете съда с капак и оставете минимум за 2 часа. Оставете семената в настойката за 30 минути, а след това ги измийте под течаща вода.

Сок от алое

Отрежете долните листа от алое, което е поне на три години. Измийте ги, изсушете ги и ги сложете в хладилник за 10-14 дни. През това време се увеличава концентрацията на полезни вещества в алоето.  След обработката на семената, изцедете сока от алоето и го разредете с вода в съотношени 1:1. Оставете семената в получения разтвор най-малко зза шест часа. Сокът от алое се явява не само обеззаразяващо средство, но и стимулатор на растежа.

Настойка от куркума

Пригответе екстракт от 5 г куркума на прах и щипка млян черен пипер. Залейте със 100 мл водка. За За обеззаразяване на семената разтворете 5 мл от екстракта в 200 мл вода. Оставете семената за домати в този разтвор в продължение на 6-12 часа. Куркумата има мощни антибактериални и имуностимулиращи свойства, затова опитните градинари често я използват не само за обеззаразяване на семена, но и за обработка на растенията на всеки един етап от вегетацията.

Споделете.

Коментирайте

Close