Да засадим ранните пролетни цветя – лалета и зюмбюли

0

Ако сте решили да разнообразите градината си с лалета и зюмбюли, време е да засадите луковиците им. Необходимо е да подготвите отлично дренирана глинесто-песъчлива почва. За да виреят добре, изберете място, обилно огрявано от слънчевите лъчи. Дори да има леко засенчване, мястото трябва да е топло.

Подготвят се бразди с дълбочина 10-15 см и на разстояние 25-30 см една от друга, разстоянието между луковиците трябва да бъде 9-10 cm. Дълбочината на засаждане на луковиците на лалетата е 15-18 cм. В леки почви луковиците се засаждат по-дълбоко, а в тежки – по-плитко.

Лалета

Лалетата обичат светли места

Зюмбюлите са сред най-обичаните и разпространени цветя в българския двор. През 15 век са започнали да ги култивират като градински цветя. Латинското име на цветето е свързано с древногръцката митология и необикновено красивия младеж Хиацинт. Възлюбен на Аполон и Зефир, той станал жертва на ревност.

Веднъж, когато Аполон обучавал Хиацинт в хвърляне на диск, от ревност Зефир насочил хвърления от Аполон диск към главата на Хиацинт и го убил. От кръвта на младежа Аполон създал цветето хиацинт, познато ни като зюмбюл.

За да виреят добре в градината, зюмбюлите трябва да бъдат засадени на места с лек наклон, за да се оттичат по-лесно дъждовните води. В случай, че мястото има високи подпочвени води, може да направите дренаж на почвата и да предвидите по-високи лехи.

Преди да засадите луковиците, може да обработите почвата с угнил оборски тор. Не се препоръчват киселинни почви. Дълбочината, на която трябва да поставите луковицата е равна на височината на луковицата умножена по 3. Разстоянието между луковиците е около 15 см.

Споделете.

Коментирайте

Close