Вкуси България със SlowTours.bg

Дългият път на сорта Зинфандел от Хърватия до щата Калифорния

0

Зинфандел (Zinfandel) е един от най-старите сортове грозде, от които се произвежда вино. Има доказателства, че първите вина от него са правени от жителите на Кавказ около 6000 г. пр. Хр. Днес е признат за основния и най-разпознаваем калифорнийски сорт винено грозде, а Международният ден на Зинфандел светът отбелязва всяка трета сряда на ноември, която тази година се пада на 20-то число.

Повече от век учените и любителите на хубавото вино опитват да открият неговия произход. Изследванията започват през 60-те години на ХХ век. Учени в Калифорнийския университет в Дейвис, Калифорния, дават поглед върху историята на гроздето и неговия път. Те забелязват прилики с гроздето Примитиво в Пулия, Италия, и установяват, че то е генетично идентично на Зинфандел. От своя страна италианците не смятат, че това е един от традиционните им сортове. В исторически план Хърватия има няколко местни сорта, свързани със Зинфандел, но повечето са загубени в края на 19 век.

Пътят на Зинфандел до Калифорния показва, че австриец внася гроздето от Хърватия по времето, когато балканската страна е владяна от Австро-Унгарската империя. Това става през 1820 г., когато Джордж Гибс, собственик на разсадници в Лонг Айлънд, щата Ню Йорк, внася лозички от имперската колекция растителни видове във Виена, Австрия. Лозовите пръчки са от местния хърватски сорт Црленяк Кастелански (Crljenak Kaštelanski). Едва през 2001 г. изследователите откриват девет останали лози от този местен сорт по бреговете на Далмация в Хърватия. Генетичният анализ потвърждава, че древният хърватски сорт има същата ДНК структура като калифорнийския Зинфандел.

Международен ден на Зинфандел

На 20 ноември 2019 г. отбелязваме Международния ден на Зинфандел

Американското наименование Зинфандел за пръв път е документирано през 1832 г., когато собственик на разсадник от Бостън рекламира гроздето си с това име. В периода 1835 и 1845 г. Зинфандел се превръща в популярно грозде в Североизточната част на Съединените щати, отглеждано главно в парници.

По това време Фредерик Макондрей, собственик на разсадник от Масачузетс, пренася лозите Зинфандел в Калифорния. По време на Златната треска между 1852 и 1857 г. сортът става широко популярен в щата, защото се вписва чудесно в климатичните и почвените му условия. Преброяване от 1888 г., чиито резултати са актуални и днес, показва, че над една трета от всички лозя в Калифорния са Зинфандел. През 2016 г. със сорта са засадени над 44 400 акра и са прибрани над 416 615 тона грозде, съобщават от Калифорнийския департамент по храните и земеделието.

Червените вина от сорта Зинфандел са известни с богатия си, тъмен цвят, средни до високи нива на танини и високо алкохолно съдържание. От Зинфандел се произведат висококачествени розета и червени вина с ярък цвят и забележителни сортови характеристики. Често се купажира с други тъмночервени сортове като Сира, Каринян и Аликант Буше.

Белите вина от сорта се приготвят от същото грозде Зинфандел, но външната люспа на зърната се премахва бързо след беритбата и по този се получава розе вместо плътно червено вино. В Централна Калифорния го обезцветяват и ароматизират с добавяне на Бял мускат или Ризлинг и произвеждат бледорозовото вино Бял Зинфандел (White Zinfandel).

Споделете.

Коментирайте

Close