Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата планира ограничения при покупката на земя от чужденци

0

Въвеждат ограничения като в Дания и Унгария при покупката на земя от чужденци

Държавата ще въведе строги ограничения при покупката на земя от чужденци, стана ясно от думите на земеделския министър Димитър Греков. „Ще търсим възможности не за забрана, а за ограничаване“, обясни министърът във връзка с наложения мораториум върху покупката на земя от чужденци, който бе одобрен от Парламента.

В момента министерството проучва опита на Дания и на Унгария при присъединяването им към ЕС. Едно от условията в двете държави е всеки, който иска да купи земя, поне 2 г. преди това да е започнал и  регистрирал земеделско производство, съобщава Греков, цитиран от Nakratko.bg.

Други видове ограничения, които се обсъждат по предложение на министъра, са да се забрани развалянето на дългосрочни договори с арендатори или наематели, както и да се наложи вето на покупката на земя от чужденци, когато нивите са в близост до териториалните граници или около стратегически за страната обекти.

Една от целите на мораториума върху покупката на земя от чужденци е да се даде възможност на земеделците ни да окрупняват земята

Министър Греков е скептичен за окрупняването на земята. Според него комасирането е процес, който у нас е изпуснат безвъзвратно. „Сега вече имаме нови собственици на земята и комасирането й трябва да стане по доброволен път, което ще бъде трудно и много дълго,“ смята Греков.

По думите му, една от целите върху забраната за продажба на нивите е била да се даде възможност на земеделските ни производители да окрупняват парцелите си доброволно и по естествен път. „Разделена на малки парцели, тя не представлява интерес нито за чужденците, нито за нашите фермери“, заяви още проф. Греков.

Споделете.

Коментирайте

Close