Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата остави без компенсации стопаните на избитите Източнобалкански свине

0

Държавата още не е изплатила компенсациите за избитите заради болестта Африканска чума Източнобалкански свине. Въпреки собствените си нормативни разпоредби, които я задължават почти мигновено да реагира и да компенсира свинарите, държавата не прави нищо по въпроса.

Има стопани, които чакат обезщетенията си още от октомври миналата година. Такъв е случаят на животновъдка от Шуменско, която оцелява единствено благодарение на това, че след евтаназията на черните си прасета се е ангажирала изцяло с отглеждането на кравите си. От март чака компенсации и варненски стопанин на около 70 свине от ценната порода, който разкри за Агроновините потресаващи подробности около унищожаването на животните си. Публикуваме разказа му без съкращения:

БАБХ ни накара да си намерим ловджия, който да застреля прасетата ни

„Тази пролет чумата стигна и до нас. Сигнализирахме БАБХ, дойдоха чак след една седмица. Казаха, че трябва сами да си намерим ловджия, който „да гръмне“ прасетата. Не беше ловен сезон, очевидно трябваше да извършим нарушение, но така или иначе намерихме близък, който отстреля животните с ловна пушка.

После служители на БАБХ уж се заеха със загробването на труповете – то стана в дупка до фермата ни, макар че по закон трябва да се заровят на специално определено от общината място. Вместо те да организират евтаназирането на стадото ни Източнобалкански свине, ние си го организирахме сами, платихме си за копането на багера, наши работници пренасяха прасетата.

Не искам да говоря какви хигиенни норми спазваха служителите на БАБХ, как ходеха насам-натам и разнасяха всичко. Останаха няколко трупа на прасета в гората, които те отказаха да загробят. Накараха ни да убием свиня майка, но с малките прасенца не искаха да се занимават и после те си умряха сами.

Останаха няколко трупа на прасета в гората, които те отказаха да загробят

Междувременно имахме случай на канибализъм – знаете, че е разпространен при свинете, и някои от здравите прасета изядоха няколко болни. Впоследствие получихме констативен протокол по време на умъртвяването на останалите животни, че когато са правили засечка по ушни марки, са липсвали прасета. Възраженията и обясненията ни не бяха взети предвид и ни съставиха акт за 500 лева, който си платихме. Три месеца по-късно това се оказа основание да ни откажат изплащане на обезщетение за целия животновъден обект. Наложиха ни две наказания за едно и също нарушение. Беше абсурдно“.

Търси ли БАБХ претекст да не изплаща обезщетенията на стопаните?

Сред стопаните на стада от породата Източнобалканска свиня обикаля мълвата, че БАБХ имат инструкция да търсят всякакъв претекст за неизплащане на обезщетения. „Не мога да коментирам такива твърдения, но със сигурност Агенцията по храните бави обезщетенията на хората с месеци, въпреки че на стопаните са издадени актове за размера на компенсациите“, коментира председателят на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен Радостина Донева.

Междувременно в края на миналата седмица правителството най-сетне отпусна 11,6 млн. лв. за изплащане на обезщетения и прилагани мерки за ограничаване и ликвидиране на АЧС, в т. ч. и обезщетения за стопанства, отглеждащи порода Източнобалканска свиня. Сумата, предвидена за унищожените до момента стада е от порядъка на 456 257 лв.

„Кога тези средства ще стигнат до стопаните не мога да кажа – първо трябва да бъдат разпределени от държавния бюджет към земеделското министерство и оттам да влязат в сметките на БАБХ и едва след това да се разплатят към стопаните“, поясни Донева.

Как оцеляват стопаните, чиито Източнобалкански свине бяха унищожени заради чумата и имаме ли шанс да спасим изчезващата порода – четете в Агроновините интервю с председателя на Асоциацията за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня (АРСИС) – Шумен Радостина Донева

Споделете.

Коментирайте

Close