Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата покани УХТ да подбере типично българско меню за курортите

0

Учени от Университета по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив ще подберат ястия и напитки за традиционното българско меню, което да се предлага в хотелите и ресторантите в курортите ни. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с ректора на УХТ проф. д-р инж. Пламен Моллов.

Целта е да се направи професионална селекция от традиционни български ястия и вина, обединени в национално меню, за да могат туристите да се ориентират в типичната за страната кулинария, каза министър Николова. “През последните години все повече български и чуждестранни туристи предприемат пътувания с цел гурме туризъм и за това е важно да развиваме тази ниша като част от общия туристически продукт на България”, допълни тя.

УХТ

Включването на храни и напитки в различни културни събития привлича повече туристи, посочи ректорът проф. Пламен Моллов (вляво)

Деветте туристически района в страната може също да представят характерни за отделните населени места типични храни и вина, които ще подчертаят уникалността на районите. Това би допринесло за по-висока информираност у гостите и желание за посещение на конкретно място, посочиха участниците в срещата.

“Световната практика показва, че включването на храни и напитки в различни културни събития е предпоставка за привличането на 35% повече туристи, в сравнение със събития, които имат само културен характер”, заяви ректорът проф. Моллов. Двете страни се договориха, че университетът ще сформира професионален екип, който ще предложи брошура с национално меню и препоръки за регионални менюта.

УХТ е единственото висше учебно заведение с такъв профил на Балканите, което подготвя висши кадри за туризма. В него се обучават 660 студенти от цялата страна, а желаните специалности са 100% запълнени. В срещата участва и кметът на община Пловдив Здравко Димитров.

Споделете.

Коментирайте

Close