Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата ще забрани да гледаме повече от две прасета на село

1

Държавата ще забрани да гледаме повече от две домашни прасета за лични нужди. Това предвиждат промени в нормативната уредба, готвени заради заразата от Африканска чума по свинете, съобщи зам.-министърът на земеделието доц. д-р Янко Иванов по време на кръгла маса в Тракийския университет в Стара Загора.

Среща Африканска чума Тракийски университет

Представители на МЗХГ, учени и ветеринарни лекари обсъдиха в Тракийския университет тежката ситуация с АЧС

По време на форума, в който взеха участие аграрният министър Десислава Танева, университетски преподаватели, учени и ветеринарни лекари от цялата страна,  се обсъди тежката ситуация с болестта АЧС.

Условието да се разреши отглеждането на до две домашни прасета, ще е те да имат ушни марки и да се отглеждат само в зоните, в които няма огнища на зараза. В момента нормативната база разрешава отглеждането на до пет прасета за лични нужди, но без свине за разплод.

Стопаните масово не спазват това изискване, животните им не са вписани в регистъра ВетИС на БАБХ, търгуват с прасета, а ветеринарните лекари от Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) изобщо не контролират колко свине и при какви мерки за биосигурност се отглеждат в кочините на село.

Д-р Димитър Пампоров

Д-р Димитър Пампоров, председател на БВС – Смолян

Заради липсата на контрол, сега, когато трябва да се справят спешно с болестта АЧС, ветеринарните власти не знаят колко са прасетата, гледани в стопанства тип “заден двор”. На места се стига и до абсурди като отглеждането на 150 прасета в частно стопанство уж за лично ползване.

“Подкрепяме напълно готвените мерки, две прасета са напълно достатъчни за нуждите на едно семейство”, коментира за Агроновините председателят на Българския ветеринарен съюз в област Смолян д-р Димитър Пампоров. По думите му и сега има ясно разписани мерки за биосигурност за отглеждане на прасета, но друг е въпросът доколко се спазват.

“До 26 август 2019 г. е крайният срок за представяне на протоколите за санитарно прочистване на дворовете и дезинфекцията в населените места във връзка със регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. По този начин стопаните ще могат да получат финансова подкрепа в размер на 300 лв. за почистен и дезинфекциран двор“. Това съобщи във Велико Търново министърът на земеделието Десислава Танева след среща с областни управители и представители на Националното сдружение на общините в Република България. Тя посочи, че отговорността за това е на кметовете на населените места и ветеринарните доктори.

Африканската чума по свинете е голям проблем както за Източна Европа, така и за Източна Азия, коментира британският специалист по бисигурност и дезинфекция Питър Томсън днес в Пазарджик по време на работна среща с представители на ОДБХ, свиневъдния сектор и експерти от Дирекция “Здравеопазване, хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” към МЗХГ.

Десислава Танева, Янко Иванов, АЧС, НСОРБ

Стопаните ще получат по 300 лв. за дезинфекциран двор, съобщи министър Танева на среща с НСОРБ

“Проблемът в Китай е много сериозен. Загубено е 20% от свиневъдството само за 6 месеца. До края на годината ще избият 134 милиона прасета. Има установени 130 огнища в 32 провинции, като една от засегнатите провинции е с територия по-голяма от тази на Франция. Такава загуба на свине не е в състояние да се възстанови за кратък период”, посочи Томпсън.

Биосигурността при АЧС е много важна, според експерта, тъй като няма ваксини, нито лекарства, които да ни защитят от заболяването. “Вирусът е силно контагиозен и се разпространява чрез контакт. Имаме външни и вътрешни източници на микроорганизми. Обикновено всяка инфекция се предава чрез вектори. За АЧС важните вектори са транспорт и храна”, допълни Томпсън.

Днес БАБХ актуализира на страницата си указанията по мерките за биосигурност и даде подробни инструкции за съхранение на фуражите, използването на слама за постеля на свине, храненето с прясна трева и зърно, почистването и дезинфекцията на транспортните средства. Министър Танева обясни, че занапред независимо от мястото и големината на стопанството, в което се отглеждат домашни свине, то трябва да бъде регистрирано и с мерки за биосигурност. Тя увери, че режимът за регистрация на личните стопанства по Наредба №44 ще бъде административно облекчен.

Споделете.

1 коментар

  1. Борис on

    Лъжа е,че има чума.Щом е лъжа и я тиражира властта означава,че всички забраняващи прасета в дворове са изменници на народа и ако България беше нормална държава щяха да получат 25 години затвор и пълна конфискация на имущество. Но България не е сериозна държава и властите си правят каквото искат.До 10 години няма да има България заради такива хора унищожаващи поминъка на българина.

Коментирайте

Close