Десетте най-добри дестинации за кулинарен туризъм

0

Най-добрият начин да се насладите на незабравими гастрономически угощения, на гозбите на известни готвачи и майстори на кулинарното изкуство е докато сте на почивка. „Няма хора, които да не се нуждаят от храна”, това са думи на Катрин Хийлд, председател и главен изпълнителен директор на компанията от Нюйорк Remote Lands, цитирана от bapc.bg. Тази компания изготвя луксозни индивидуални екскурзии в Азия. “Интересът се увеличава, когато акцентираме върху това.”

Гурмето е най-развиващата се насока в туризма

И доколко е възможно да не са положителни кулинарно ориентираните почивки? Невъзможно е. Според Travel Industry Association of America (TIA), повече от всякога американците предприемат кулинарни ваканции. Първото проучване на TIA сред туристите, ценители на виното и кулинарията, показва, че двама от всеки пет туристи са имали кулинарни преживявания по време на почивката си.

„Гурме-туризмът, включително кулинарните и винените екскурзии, в момента е едни от най-развиващите се насоки в туризма. С годините туристите са станали по-образовани по отношение на кулинарията и търсят възможности за по-богати впечатления от туристическото място с предлаганите там блюда и вина”, казва Кати Кийф, която е мениджър връзки с медиите в TIA.

Кулинарните дестинации предлагат усъвършенствани менюта и винени листи

За да бъдат в унисон с тази разрастваща се насока, хотелите по света все повече усъвършенстват менютата и винените си листи, организират кулинарни школи и привличат елитни готвачи, с които да впечатлят любителите на кулинарен туризъм.

„ Съвременните туристи, търсещи лукс, се увеличават и те наистина търсят най-доброто”, допълва тя. „В основата на всичко е любовта към храната и удоволствието да научаваш за храната. Да опознаеш дадена култура по един естествен и неподправен начин.” За да ви помогне да направите своя избор, Forbes.com е изготвил списък с десетте най-добри дестинации за кулинарен туризъм.

Badia A Colitbuono
Италия
Този манастир, построен през XI в. в Кианти, централната част на Тоскана, е бил превърнат в семеен винен курорт и готварско училище. Тук гостите се настаняват в обновени с вкус монашески килии.Курсовете по готварство са тридневни и петдневни и струват от 1165 до 3200 щ.д. Цената включва нощувка в двойна стая, а ла карт дневни курсове по готварство, в които гостите се учат как се приготвя пълно италианско меню от хляба до десертите, и всичко това струва 200 щ.д. на човек.

Blackberry Farm
Тенеси, САЩ
В полите на планината Смоуки Маунтинс в щата Тенеси, в училището по готварство и епикурейските изживявания Blackberry Farm (на цени от 600 до 2200 щ.д. на човек) няколко пъти годишно гост-майстори готвачи и винари провеждат кулинарни уикенди. Те включват уроци по готварство и дегустация на вино. Това лято ще отвори врати и FarmStead в която ще се предлага викингска кухня. Минималната цена за стая е 695 щ.д.

Dunbrody Country House Hotel
Ирландия
Сред 200 акра частен парк в характерна за ирландската провинция къща е разположено Dunbrody Cookery School, член на Small Luxury Hotels. Там небезизвестният главен готвач на хотела Кевин Дъндън провежда курсовете „Вкусни десерти” и „Вечерно парти за шестима”. В тях се набляга най-вече на прясната кухня и свежите продукти произведени в Ирландия. 194 долара струва курс от един ден, 380 двудневния, а цените на стаите започват от 310 щ.д.

Hotel Heritage
Белгия
Ако имате деца или сте любители на сладкото вашата дестинация през април е Hotel Heritage в Брюж. Минималната цена е 145 щ.д. на човек. Тя включва закуска, разходка с лодка по каналите на Брюж, кутия с ръчно приготвени белгийски шоколади в стаята и шоколадова напитка в бара.

Hotel Villa San Michele
Италия
Във Villa San Michele на хълмистите склонове близо до Флоренция от април до октомври работи готварско училище. В него гостуващи майстори готвачи провеждат три и четиридневни курсове. „Не само че изглежда добре, но е и вкусно” (1280 щ.д.) е кулинарно обучение за несемейни хора, а дългогодишният фаворит – „Симфония от паста” (2150 щ.д.), се ръководи от трима италиански майстор-готвачи. В цената е включена нощувката.

Lajitas, The Ultimate Hideout
Тексас, САЩ
В Западен Тексас наскоро бе открит Център по кулинарно изкуство. В неговата по последна мода кухня със 60 места се дегустира вино и текила. Провеждат се и кулинарни курсове. Интерес представлява „Аз ще приготвя вечерята” който е за деца 14 години (95 долара) и кулинарната демонстрация от четири часа след която гостите готвят и опитват гозбите в комбинация с различни вина (175 щ.д.). Минималната цена за нощувка е 230 щ.д.

Lapa Palace
Португалия
Хотел Lapa Palace в Лисабон предлага от септември до май различни четиридневни кулинарни пакети. През три от дните се провеждат индивидуални екскурзии до Лисабон където се дегустира порто , а през четвъртия ден се провежда кулинарен урок,след което гостите обядват с гост-готвача. Сред тях са известни имена като Клод Троагро, Серж Виейра и Франко Луис. Минималната цена за един човек е 2600 долара.

Les Sources de Caudalie
Франция
В околностите на Бордо, закътан близо до най-добрите френски лозя хотел Grand Cru, Les Sources de Caudalie е както място за уединение, така и спа, а донякъде и рай за любителите на гастрономията. В хотела от 50 стаи, гостите могат да вземат участие в уроци по готварство чиято продължителност е три часа (120 щ.д., включително дегустационно меню) и в курс по дегустация на вина (100 щ.д.). Минималната цена за стая е 240 щ.д.

One&Only Maldives в Reethi Rah
Малдивски острови
В предлаганите кулинарни уроци на хотел One&Only Maldives в Реети Ра , които започнаха наскоро, участват много и разнообразни готвачи . Всеки урок е воден от различен майстор и краят му завършва с чаша бира, вино, шампанско или японско саке. Три урока струват 90 щ.д. Учениците се обучават да готвят тайландско, индийско, шриланкско или малдивско къри, прясно суши и сашими с баракуда или риба тон или мезе от ливанската национална кухня. Минималната цена за стая е 750 щ.д.

Ritz-Carlton, Канкун
Мексико
В курорта Канкун в Мексико наскоро е открит Кулинарен център. Той работи през шест от седемте дни от седмицата. Водят се два кулинарни курса. Гостите се обучават в готвенето на мексиканска, френска или тосканска храна. Всеки ден се провеждат и дегустации на вино и текила. За да усетите най-голяма наслада, можете да си резервирате някой от кулинарните пакети на хотела. В тях освен нощувки и закуски са включени и два кулинарни урока и дегустации на текила или вино. 469 или 699 щ.д. са най-ниските цени на нощ, според това през кой сезон са.

Mariya-Koynova

Мария Койнова

Копирайт: Мария Койнова

Стажант-копирайтър в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close