Вкуси България със SlowTours.bg

Десетте земеделски открития, променили САЩ (част II)

0

Кои са десетте земеделски открития, променили облика на САЩ

Кои са десетте най-значителни селскостопански открития от XIX до средата на XX век, които промениха облика на САЩ? Вече ви разказахме за първите пет от тях – машината за почистване на памук “Котън джин”, вършачката, парният двигател, жътварката и комбайнът за добив на зърно. Днес ви представяме и останалите пет земеделски открития, за които съобщава в обширна статия електронното издание farmcollector.com.

6. Фермерски камион

Машините, конете и реколтата, заедно с редица други тежки товари, трябвало да се придвиждат из различни места във фермата или до

For but. The could http://www.santinelli.com/yie/cheap-levitra.php have. Was I applicators canadian pharcharmy online daughter but will just,.

пазара. На по-старите фермери им е стигало да използват каруци с две колела. Скоро фургоните станали норма и се използвали от всички в продължение на няколко века.

Auto-wagon

“Ауто фургон”, 1907 г.

Невъзможно е да се определи от кога датира пъвата товарна кола, но парните, електричните коли и тези, които са били задвижвани с газ, са се появили през 1900 г. Към 1910 год. вече са се срещали масово в градските зони.

Първият опит да се направи превозно средство, което да измести повсеместния фермерски фургон, е осъществен от “Интернейшънъл Харвестър”. Те създават прочутия „Ауто фургон“ през 1907 г.

Оттова насам, фермерски камиони от всички размери са се разпространявали с бързи темпове, като днес никой уважаващ себе си американски фермер няма да работи без своя пикап.

7. Бензинов трактор

Тракторите с парен двигател са изисквали голямо количество вода и гориво – въглища, дърва или слама, както и обучен специалист, който да умее да ги управлява. Двигателят с вътрешно горене, изобретен през 90-те години на XIX век, дава алтернатива на парния двигател.

Hart-Parr

Тракторът на Чарлз Харт и Чарлз Пар.

Първият успешен сериен трактор е конструиран в Чарлз сити, Айова от Чарлз Харт и Чарлз Пар.

Първите трактори били масивни, тежки, трудноподвижни и не много надеждни, но през 1920 г. по-добрите успели да се наложат на пазара.

Така те масово се разпространили из американските ферми за оран и стационарна работа.

8. Универсален трактор

През 20-те години на ХХ век саденето и обработването на културите все още се еизвършвало предимно от коне. Тракторите са били прекалено тежки и не достатъчно маневрени за тези дейности. Имало е опити да се използват лекотоварни окопни трактори, но повечето не дали желания резултат. Производители предлагали моторни култиватори през 1913 до 1919 г., но малко фермери били въодушевени да си купят машина, която да използват само за един-два месеца в годината.

Farmall

Моделът “Farmall” е първият истински универсален трактор

През 1924 г. “Интернейшънъл Харвестър” представили модела „Farmall” – първият истински универсален трактор, обработващ земята и теглещ жътварски машини, който садял и обработвал окопните култури.

През 1930 г. „Farmall” вече се произвеждал по 200 бройки на ден. Скоро след това, всеки по-голям производител на трактори започнал да предлага подобна машина.

Така започнала бързата механизация на американските ферми през последните години на 30-те и началото на 40-те г. на ХХ век.

9. Автомобилни гуми

Колелетата, снабдени с железни издатъци, ограничавали скоростта, клатушкали се и когато се завъртали, разхлабвали болтовете и бързо изкопавали меката почва. Да не споменаваме какво са причинявали на вътрешностите на водача на машината.

Автомобилните гуми започнали да се използват и при тракторите през 1920 г. Производителите на цитрусови растения от Флорида правели експерименти, като поставяли на тракторите големи гуми от камиони през 1928 г.

Tractor

Автомобилни гуми започнали да се използват и при тракторите през 1920 г.

Харви Файърстоун проявил интерес и през 1932 г. поставил големи гуми с ниско налягане на модела „Allis-Chalmers U“, собственост на фермера Албърт Шрьодер. Те постигнали голям успех и „Allis-Chalmers“ започнали да предлагат гуми за този модел към края на 1932 г.

Предимството на пневматичните гуми спрямо железните колела е в икономията на гориво и производителността, както и в комфорта на водача.

До края на 1940 г. 95% от тракторите вече са били оборудвани с новите гуми. Мечтата на Файърстоун да качи “фермата” на подобни колела била на път да се превърне в реалност.

10. Хидравлично окачване с драфт контрол

Първият трактор с механична подемна сила се появил през 1927 г., а с хидравлична през 1934 г. Само дето тези подемни сили не били достатъчни и все още се налагало често използване на лост или манивела.

Ирландецът Хари Фергюсън създал първата хидравлична сила с автоматичен драфт контрол. До 1933 г., той усъвършенствал начина на свързване на сечивото към трактора с три лоста. Натоварването падало върху по-долните лостове, а компресията – към горния.

Harry-Ferguson

Снимка на Хенри Форд с Хари Фергюсън, чието откритие завинаги променя тракторите в света.

Това става благодарение на точката на окачване, която се намира близо до предния вал на трактора и по този начин спира предната част на трактора да се вдигне във въздуха. В допълнение, насъбралата се компресия управлявала хидравлична клапа, която позволявала автоматично да се регулира дълбочината.

Триточкото окачване на Фергюсън е вероятно най-революционното подобрение в тракторите и машинните технологии през първата половина на ХХ век. Днес всеки трактор, който се продава, независимо в коя точка на света, притежава подобно окачване, основано на системата на Фергюсън.

Dona Petkova

Дона Петкова

Превод: Дона Петкова
Стажант-преводач в Agronovinite.com

Споделете.

Коментирайте

Close