Вкуси България със SlowTours.bg

Деветте хранителни добавки, които бавно ни убиват

26

Много от добавките, използвани в хранително-вкусовата промишленост са опасни за здравето ни, а в някои случаи могат да предизвикат и рак. За част от тях направените медицински изследвания са противоречиви, за други е сигурно, че са вредни са забранени за употреба. Въпреки това опасните добавки все още се влагат в много хранителни продукти и бавно рушат нашето здраве.

Аспартам

Аспартамът се използва като подсладител и замества бялата захар в нискокалорични десерти, газирани и обикновени напитки, медикаменти. Представлява комбинация от фенилаланин (около 50%), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Смятан е от много учени за химична отрова и за най-опасната добавка към храните. Открит е случайно през 1965 г. от химика Джеймс Шлатер, който разработвал ново лекарство за язва по договор с фармацевтичната Компания „Сърл“. Един ден Шлатер без да иска разлял от веществото и усетил сладкия му вкус по пръстите си. Впоследствие става ясно, че новооткритият аспартам е 200 пъти по-сладък от захарта.

През 1970 г. откритието става публично достояние и става известно и под други имена – „NutraSweet”, „Equal”, „Spoonful”, Е 951.

През 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата на „NutraSweet”. Така постепенно подсладителят завладява американския и световния пазар.

Две изследвания върху експериментални животни през 1970 и 2007 г. намират връзка между аспартама и появата на рак. Регистрирани са 92 болестни симптома, свързани с употребата на аспартам. Сред тях са главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта, гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия (особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия), безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др., като дори има съобщени смъртни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за „аспартамна болест“.

Има връзка между аспартама и появата на рак

Според медицинските изследвания, добавката може да усложни или отключи следните заболявания: мултипленна склероза, епилепсия, мозъчни тумори, синдром на хронична умора, болест на Паркинсон, диабет, болест на Алцхаймер, синдром на дефицит на вниманието, аутизъм. Ефектите могат да не се проявят веднага, а след няколко години. Причината за остри неврологични състояния, е свободната аспергинова киселина, която се съдържа в подсладителя. Тя е в групата на вещества, които реагират със специфични рецептори в мозъка.

Все повече учени и клиницисти са на мнение, че екситоксините играят много важна роля за появата на някои ендокринни и особено на дегенеративни неврологични заболявания, като амиотрофична латерална склероза (АЛС), Паркинсонова болест, болест на Алцхаймер и някои други, и за дефекти в развитието на нервната система на плода по време на бременността. През 1992 г. „NutraSweet” подписа споразумение с компаниите „Кока кола” и „Пепси кола” с условието да бъде снабдителят им с аспартам. Към 2005 г. подсладителят се използва в над 6000 продукта, а годишната му консумация в световен мащаб възлиза на 16 000 тона. Продава се  в почти 100 страни.

Италианският онколог Морандо Софрити преди 3 г. публикува изследване, което доказа  повишен риск от рак на черния и на белия дроб при мишки, хранени с аспартам. Проучване от същата година, включващо 60 000 бременни жени, установи връзка между приемането на подсладени с аспартам напитки и случаи на преждевременно раждане. Заради тези резултати Еврокомисията поиска от Европейската агенция за безопасност на храните да направи цялостна оценка на аспартама.

На българския пазар има близо 30 продукта, които съдържат аспартам. Сред тях са „Coca-Cola” и „Pepsi Ligh”, газирана вода “Горна Баня” с дъх на лимон, ментови дражета “Fisherman´s Friends“, дъвките „Orbit“, дражета и дъвки “Mentos“,  различни марки разтворими негазирани напитки, дражета, бонбони и дъвки “Winterfresh“, диетични вафли и бисквити, бонбони за гърло, лимонада, енергийни напитки „Pitbull” и „Bulldog”, плодова напитка “Party”, боза, детски мултивитамини „Марсианци“, серия газирани напитки light на „Florina”, детски „Фервекс”.

Натриев нитрит

Натриевият нитрит е на челно място в списъка с най-опасните хранителни добавки, които се влагат при производството на продукти от месо – наденица, сухи колбаси, бекон, пушени меса, хот дог, месо за сандвичи, пакетирана шунка, пеперони, всички видове салами, замразена пица с месо, консервирани супи с месо, замразени храни с месо, равиоли и паста с месо, детски храни с месо, кълцани меса използвани в ресторантите и всички консервирани червени меса. Той осигурява апетитния червен цвят на колбасите и приятен вкус. Доказано е, че натриевият нитрит спира размножаването на бактериите. При обработка на продуктите при висока температура, той се превръща в химически агент, който може да причини тумор.

Натриевият нитрит води до образуването на нитрозамини в организма, а те са причина за рязкото увеличаване на риска от образуване на рак. Учените са доказали, че консумацията на консервирани увеличава риска от рак на панкреаса с 67%, а консумацията на 50 грама дневно на подобно месо повишава риска от рак на дебелото черво с 50%.

Натриев нитрит се влага в огромната част от продуктите от червено месо и липсва в пилешките или рибни продукти.
През 1970 г. е направен опит за забрана на натриевия нитрит, но регулацията на храните, доминирана от корпоративни интереси и лобита, отстъпва пред производителите на месо.

Натриев глутамат

Натриевият глутамат, или известен още като китайска сол (Е621), представлява аминокиселина, която има свойството да повишава вкусовите качества на продукта като въздейства на чувствителността на рецепторите на езика. Известен е още с наименованията Monosodium Glutamate, Hydrolyzed Vegetable Protein, Accent, Аginomoto, Natural Meat Tenderizer или с абревиатурата MSG.

Използва се като добавка в салатните заливки, разтворими супи, фиксове, бульони на кубчета, чипс, замразените полуфабрикати и в ресторантите. При някои хора тази добавка може да предизвика главоболие и гадене, а научни изследвания показват, че уврежда нервните клетки. MSG предизвиква диабет, мигрена, аутизъм, синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност, Алцхаймер. След консумацията на овкусени с натриев глутамат хранителни продукти, обикновената храна изглежда безвкусна.

В книгата си „Бавното отравяне на Америка” лаборантът от университета „Ватерло” в Онтарио, Канада, Джон Ърб посочва, че Е621 може да предизвика диабет, мигрена, затлъстяване, аутизъм, Алцхаймер и още цял списък с болести.  Чрез опити с мишки, Ърб установил, че натриевият глутамат води до затлъстяване. При раждането им изследователите инжектирали  на мишките натриев глутамат. Той увеличавал три пъти нивото на инсулина в кръвта на гризачите, от което те затлъстявали.

Ърб установил, че повечето от храните в дома му съдържат натриев глутамат. Използвали го и във веригите заведения за бързо хранене „Burger King”, „McDonald’s”, „Wendy’s”, „Taco Bell”, „TGIF”, „Chili’s”, „Applebee’s”, „Denny’s”, „Kentucky Fried Chicken”. Изследователите смятат, че натриевият глутамат се влага в храната, тъй като хората развиват зависимост към него и купуват съдържащите го продукти постоянно. Според проучвания от 1978 г., ако на бебетата се инжектира в хипоталамуса натриев глутамат, жлезата се уврежда и по-късно децата развиват затлъстяване.

Калиев ацесулфам

Калиевият ацесулфам е сравнително нов подсладител, който се прилага в газираните напитки от 1998 г. Добавя се в желатиновите десерти и дъвките. Добавката е сладка 200 пъти повече от бялата захар, наполовина от захарина, ¼ от сладостта на сукралозата и приблизително толкова сладка, колкото аспартама.

Калиевият ацесулфам е открит е по случайност от немкия химик Карл Клаус през 1967 г. в Германия. При консумация оставя специфичен метално-горчив вкус в устата. Затова в продуктите, които го съдържат, производителите добавят натриев ферулат, който неутрализира този вкус. Много изследвания показват, че причинява рак, но според защитниците му, няма достатъчно данни за страничните му ефекти.

Бутилоксианизол

Бутилоксианизолът е антиоксидант, който се слага, за да предотврати окисляването на продуктите, гранясване на мазнините и маслата. Влага се при производството на различни продукти – от чипсове и растително масло, до дъвки.

Бутилоксианизолът е нестабилен  и в организма може да се превърне в друго вещество, което води до паталагични изменения в тъканите и поява на тумори. Активността му се повишава в присъствието на други фенолни антиоксиданти.

Пропилгалат

Пропилгалатът е подобен на бутилоксианизола антиоксидант, който се влага в същите продукти. Експертите препоръчват да се избягват храни, в чието производство се използва Е310.

Пропилгалатът е забранен за употреба в бебешките храна, защото дразни храносмилателната система и кожата.

Олестра

Олестрата е фалшива мазнина без калории, което замества мазнините в някои видове чипс и снаксове. Преминава през храносмилателния тракт без да се усвоява, но потиска усвояването на хранителни вещества, които намаляват риска от сърдечни заболявания.

Олестрата  се свързва с мастно-разтворимите витамини А,Е,Д и К и каротинина, които поддържат имунната система  и предотвратяват някои видове рак . Добавката обаче ги елиминира от организма. „Procter and Gamble”, компанията,която произвежда олестра, призна проблема с витамините и сега обогатявата добавката с тях.

Калиев бромат

Калиевият бромат се използва рядко, но все още се влага в приготвянето на хлебни изделия и продукти от бяло брашно, използва се за набухвател. Някога добавката е влизала в състава на газираните безалкохолни напитки, но от 2000 г. повечето страни  се отказват от влагането й, заради канцерогенните й свойства.

Веднъж влязъл в организма, калиевият бромат веднага се превръща в друго вещество, което повишава риска от туморни заболявания. Представлява бяло или кристално синтетично съединение на бромна киселина и вар, без мирис и цвят.

В щата Калифония например на етикета задължително трябва да е отбелязано съдържанието на калиев бромат, известен още като Е 924. Изписва се предупреждението, че продуктът може да е опасен за здравето.  Проведени са многобройни тестове с Е 924, които показват, че е мощен канцероген и предизвиква активно развитието на ракови клетки.

Оцветители

Производителите използват тези добавки, за да имат продуктите по-атрактивен вид, който потребителите да свързват с вкуса. Използват се в най-различни храни и напитки – цветни дъвки, сладки, бонбони, напитки, червено вино, сосове, желатинови продукти.

В Европейския съюз и Австралия регулаторите допускат използването на оцветители, но учените предупреждават, че свойствата им не са изследвани докрай. В САЩ разрешението за употребата им е компрометирано, тъй като федералната агенция по безопасност на храните получава компенсации за всеки фунт (0,453кг.) оцветена храна, която сертифицира. Мнозина смятат това за конфликт на интереси по отношение безопасността на тези оцветители.

Жълтият оцветител татразин (E102) предизвиква астматични пристъпи, уртикария при децата, води до образуването на тумори на щитовидната жлеза, хромозомни увреждания. Тетразин се влага в производството на напитки, конфитюри, сладкиши, зърнени храни, снакс, сухи супи и консерви.

Забранен е за употреба в Норвегия и Австрия. В САЩ и Норвегия не е разрешено използването на жълт куинолин (E104), който се употребява при производството на червила, продукти за коса, одеколони, а също така и в широк кръг медикаменти. Известно е, че предизвиква дерматит. Норвегия забранява оцветителите, известни като Sunset Yellow FCF и Orange Yellow S FD&C. Те се използват в зърнените храни, производството на хлебни изделия, сладкиши, снакс, сладолед, напитки и риба в консерви; изкуствен произход и някои лекарства. Страничните ефекти са обрив, хрема, алергии, назална конгестия, превъзбуда, туморни образувания в бъбреците, хромозомни увреждания, коремни болки, гадене, повръщане, стомашно разстройство, непоносимост към храна.

Азорубин и камоизин са добавки с червен цвят, които се добиват от катран. Използват се в сладкарските изделия, марципана и желираните продукти. Тъй като те могат да предизвикат нежелани реакции при астматици и алергични към аспирин хора, Швеция, САЩ, Австрия и Норвегия забраняват употребата им.

Е123, наричан амарант, също е червен оцветител, който се извлича от малко растение със същото име. Употребява се в производството на торти, плодови пълнежи за сладкиши, желирани продукти. Възможно е да предизвика астма, екзема и превъзбуда, увреждания при новородени, предизвиква образуването на ракови клетки. Употребата му не е разрешена в САЩ, Русия, Австрия, Норвегия и други страни. В групата на оцветителите, за които също се смята, че водят до развиването на тумори, са  Е124 – Ponceau 4R, Cochineal Red A, Е127 – еритрозин, Е129 – алура ред. Над 80% от оцветителите водят до развитието на алергии.

 

Споделете.

26 коментара

 1. atanasova on

  браво…….пове4е хора трябва да знаят товаа…..,но не се дава гласност………….парите са по-важни

 2. Бодакова on

  Това не само трябва да се знае! Препишете си ги и листа да е винаги с вас, когато пазарувате! Четете етикетите и сравнявайте с вашия лист! Сигурно не е случайно, че толкова много българи са болни от рак!

 3. Potresava6to e da znaem kolko ne6ta si vkarvame v organizma si dokato te po po4ti ni6to ne se razli4avat ot nay obiknovennite otrovi,osven po prevlikatelniq si vid i opakovki!,,, Jiveem v svqt na informaciqta no tova ZA SAJALENIE dobavq samo Slama varxu najajena ogan!,,, Dokato lo6ite bolesti se rasprostranqvat i U4enite vlagat svoi dalgogodi6ni staraniq za da otkriqt nqkoy znak za nqkakva parvi4na pri4ina koqto moje da bade v polza za fabrikaciq na nqkoy lek ot tezi bolesti, To v drugiq polius (Poliusa na Proizveditelite okurajava6ti konsumaciqta bez principi)se staraqt da opakovat Otrovite si v nay Luksoznite xartii ,i boqdisani s nay krasivite boi i lakove! ,,, Iskam li4no da vi blagodarq za takiva informacii ,te sa , smqtam, ot izkliu4itelna vajnost za jivota ni s po dobro zdrave! A kakto znaete: Citiram v prevod:(Koyto Ujivqva Du6a e kakto tozi koyto Ujivq Vsi4ki Xora )! Mersi

 4. KOLKO e Potresava6to e da znaem kolko ne6ta si vkarvame v organizma si dokato te po po4ti ni6to ne se razli4avat ot nay obiknovennite otrovi,osven po prevlikatelniq si vid i opakovki!,,, Jiveem v svqt na informaciqta no tova ZA SAJALENIE dobavq samo Slama varxu najajena ogan!,,, Dokato lo6ite bolesti se rasprostranqvat i U4enite vlagat svoi dalgogodi6ni staraniq za da otkriqt nqkoy znak za nqkakva parvi4na pri4ina koqto moje da bade v polza za fabrikaciq na nqkoy lek ot tezi bolesti, To v drugiq polius (Poliusa na Proizveditelite okurajava6ti konsumaciqta bez principi)se staraqt da opakovat Otrovite si v nay Luksoznite xartii ,i boqdisani s nay krasivite boi i lakove! ,,, Iskam li4no da vi blagodarq za takiva informacii ,te sa , smqtam, ot izkliu4itelna vajnost za jivota ni s po dobro zdrave! A kakto znaete: Citiram v prevod:(Koyto Ujivqva Du6a e kakto tozi koyto Ujivq Vsi4ki Xora )! Blagodarq Mnogo

 5. weselina on

  а тези отрови написани ли са в съдържанието на продуктите.Аз провери вафлите, които купувам за майка ми/диабетичка/но там нищо на пише

 6. Не мисля, че изобщо трябва да се разчита на гласност – това е работа на държавните органи, които трябва просто да си вършат работата!

 7. Nqma smisyl ot spisyk ili tem podobni celta e da jivee do 60 godini i da napravi6 mqsto za drug 😀 Naselenieto e ujasno mnogo po sveta i tezi koito ni upravlqvat si imat plan ve4e da ni iz4istqt 4rez hranite .

 8. да стюпид бъстар on

  Всеки,който е прочел тази информация,в първия момент почва да гледа под лупа какво си е взел преди малко от магазина…и до в другиден,когато пак ще е гладен,пак няма да му стигат парите за истинска храна и тогава това инфо леко спортно му хвръква от главата той тегли една майна на всичко прочетено,и пак си продължава да си купува ефтини боклуци.Ако почнем да гледаме какво има в продуктите дето ги ядем,то означава да спрем да се храним.

 9. Скъпи хора, не е толкова трудно да се живее без газирани напитки, фалшиви сокове, колбаси, бульони, полуфабрикати, чипсове и т.н.

  Всички необходими вещества ги има в плодовете, зеленчуците, варивата, зърнените култури и ядките.

  Не казвам че всички хора трябва или могат да станат вегетарианци, но не е зле всеки от нас да си има едно или две на ум когато е в магазина и да използва своята глава когато пазарува.
  Другият проблем е мързела. Ако човек го мързи (30 мин да се занимава да си сготви супа или 2 мин за салатен дресинг и вместо това използва готови или сухи версии на горепосочените) то тогава колкото и информация и пари да му даваш навиците ще останат непроменени.

  Въпросът е да се събуждаме всеки ден с желанието и волята да бъдем по-добра версия на себе си.

 10. сладкиш on

  И скъпите продукти са пълни с химикали, лошото е че човек вече няма избор, ако искаш да се храниш здравословно, трябва да си на село и да си произвеждаш всичко, иначе от магазина всичко е с Е-тата, които са изброени. Не вярвам и на Био магазините в Б-ия.

 11. Най-лошото е, че започват да ни тровят от бебета. И разбира се представят нещата си като изключитклно полезни за децата ни. Аз лично никога не съм давала пюрета от бурканчета, бонбони, вафли и подобни гадости. Старая се и това което консумираме с мъжа ми да няма подобни гадости, но е страшно трудно, а био продуктите са на страхотни цени… Не че и при тях няма боклуци де. Гледах едно предаване в което водещият каза, че ако в състава на нещо, което купуваме има съставка, която не разбираме то вобще не трябва да купуваме даденото нещо. И в това има доста логика 🙂 Аз имам апликация на телефона, в която са описани всички ета и си проверявам там. А производителите се изхитриха и не пишат примерно аспартам, а Е951. Положението е много зле.

 12. Николай Челцов on

  Има два начина ефективни начина да вкарваме отрови в организма си. През дробовете и през корема. Най-много отрови влизат с храната. Няма как да внимаваме на 100% процента какво ядем, но има някои разумни граници, които не трябва да се прекрачват. Никакви подсладители, минимум опаковани меса (лошо ми стана като преглаждах съдържанието им. Последното нещо, което имат е месо), никакви евтини напитки (най-полезното питие е бирата 🙂 ), Аспазии и други буклуци, избягваме чипсове (по-добре зайо-байо ;)) и така.

 13. Росен Тенев on

  Ето ви един материал по темата задължителен за гледане няколко пъти поне https://www.facebook.com/Foodinc?fref=ts
  Пълният филм Food Inc. е наличен в you tube има и доста други подобни. Човек следва да чете внимателно етикета на продуктите, които купува. Количествата химия, които храната ни съдържа са невъобразими и асортимента на отровни химикали расте всеки ден. За по-просто, не купувате храна/напитки в шарена опаковка и се придържате към минимално преработени от човека храни. Ядем само това, което природата е създала, тя има грижата за всичко.

 14. Аз лично си нося едно листче с всички вредни и полезни Е-та, когато пазарувам. В началото ми беше трудно и ми отнемаше време, но се свиква. Също така веднъж проучени едни храни, втори път не ги проверявам. Отнема време да се състави подходяща диета, но щом става дума за здравето, не пестете нищо. Най-добре би било да си произвеждаме всичко сами. Аз лично търся начини за това успех на всички!

 15. ionka georgieva on

  всички нитрати натрий или както да се наричат това е една дума сол.Има различни соли-НАТРИЕВ ХЛОРИТ той е солен.ОЛОВЕН ДИАЦИТ-сладък.КАЛИЕВ БИТАРТАРАТ-кисел. МАГНЕЗИЕВ СУЛФАТ-горчив. Всички те се образуват от така наречените електрически заредените положителни т.к нар.катиони и отрицателни-аниони.Могат да бъдат органични-СН3СДОО или неорганични-СI,както едноатомни-F или многоатомни-SO42.Всичко зависи от това как те се използват.Това е въпрос на морал или печалба за собствена изгода.Всичко зависи от производителите и доно съвестта наделее над печалбата.

 16. Освен ако човек не си отглежда сам всичко от месото до салатата, не виждам как може да се избегнат тези неща. Като влезеш в супермаркета единственото нещо, което не съдържа горепосочените добавки изглежда е въздуха, въпреки че съм убеден, че той пък съдържа купища други вредни неща, така че в нашия живот в града просто не е възможно да се храниш здравословно.

 17. Fullmasterr on

  В резюме:
  E 951 – Аспартам „NutraSweet”, „Equal”, „Spoonful”
  E 250 – Натриев нитрит – в продукти от месо
  Е621 (китайска сол) – Натриев глутамат или MSG. В разтворими супи, фиксове, бульони на кубчета, чипс.
  E 950 – Калиев ацесулфам. В желатиновите десерти и дъвките.
  E 320 – Бутилоксианизол. В от чипсове и растително масло, до дъвки
  Е310 – Пропилгалат. В от чипсове и растително масло, до дъвки.
  Олестра – фалшива мазнина без калории
  Е 924 – Калиев бромат. В хлебни изделия и продукти от бяло брашно
  Оцветители :
  E 102
  E 104
  E 123
  E 127
  E 129

 18. Kalina Malina on

  Всички диабетични храни съдържат аспартам или сорбитол, и двете са карцерогенни.

 19. Стефан on

  1. Най-трудното е да решиш да започнеш. И да свикнеш психологически, че това, което си ял, в повечето случаи е било не толкова полезно. И полека-лека да промениш начина си на хранене. Няма да стане изведнъж.

  2. Голяма част от храните в магазините за готови или полуготови. Но всъщност за различни варианти на едни и същи храни на различни фирми. Ако искаш да избягаш от вредните химически вещества трябва да си готвиш вкъщи. По този начин знаеш какво слагаш. Особено за разните там овкусители – да не се използват. Какво ти пречи да си ползваш само пресни или сухи подправки и да си ги смесваш сам? И слагай зехтин (по възможност) след като се е охладило яденето. Забрави за микровълновата печка – едно от най-вредните изобретения на човечеството.

  3. На възрастен човек са необходими средно не повече от 50 гр месо или сирене на ден. А за задоволяване на потребностите на организма от незаменимите аминокиселини, които ги има само в месото, на възрастен човек е необходмо да яде месо само веднъж месечно – 100 гр. Всичко останало е за задоволяване на лакомията му. Особено саламите, в които просто не знаеш какво има. Можеш да ядеш 2 пъти месо седмично (а ако може, замести го с риба), 2-3 пъти сирене. Може да заместиш сиренето с кисело мляко – задължително да въде с активни бактерии. Няма смисъл да купуваш разните подсладени млекца (особено вредни за бебета и деца) с безкраен срок на годност. Ако не можеш – яж още 3-4 пъти риба, най-добре морска. Останалото време плод, зеленчук и варива – леща, боб, грах. Особено препоръчвам гречка (елда) и киноя като алтернатива на ориза и хляба. Овесени ядки. Ядки – бадем, лешник, орех – най-добре току що счупени. И мед, вместо захар.

  Няма смисъл да четеш какво слагат в готовите храни – какво искате? Да Ви сложат най-качествените съставки? И да гонят производителите най-ниска цена?

  Спомнете си какво е готвила баба Ви, когато сте били при нея.

  Най-накрая – яж, за да живееш а не живей, за да ядеш (разбирай го плюскаш).

 20. http://www.kukuriak.com/%D0%B5-%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/

  тук са изброени всички Е-та. Разпечатайте го и подчертайте всички, които са притеснители и опасни. В списъка липса Е555, който също като 554 представлява алуминиеви соли и е много опасен за малки деца и бременни. Понякога го слагат и в лекарства, наскоро попаднах на такова. Има го в сухото мляко . Не е необходимо да избягваме абсолютно всичко с Е-та, понякога това са просто оцветители, които не са опасни.
  Ако срещнете антоциани в някой продукт не се шашкайте, това няма общо с цианида, представлява естествен лилав оцветител, съдържа се най-много в аронията и къпините.

  • Екатерина Терзиева on

   Антоцианите дори са силен антиоксидант. Маврудът ги съдържа в изобилие и учени вече са ги извлекли като хранителна добавка, която се дава на военни, рейнджъри, моряци и др.

 21. искамдазнамповече on

  Много точна и конкретна информация за хора,които не са специалисти.А изводите всеки ги прави за себе си въз основа на знания,опит и т.н.Благодаря ви!

 22. Dimitrov on

  За да живеете по-дълго, се хранете по-малко, пийте повече чиста вода и се движете сред природата, намерете си среда с минимален стрес! Почти всички заболявания са вследствие от храната, която поемаме в организмите си, а и допълнително „управляващите в сянка“ се възползват от здравето ни, като печелят безбожни суми пари, чрез фармацевтичните си продукти, и то не от нашето оздравяване, а от нашето разболяване! А за да има болести и болни хора, трябва да има вредна храна, много е просто :), както и други срити методи, с които всеки социален човек се сблъсква в ежедневието си. От няколко години насам ни обгазяват, за да разнасят идващия грип, който вследствие ни обявяват по националната медия, с което ни мотивират да си купуваме лекарства и лекарства и лекарства.. Това е бизнес в който участваме всички, защото всички ползваме услугите от близката аптека 🙂

Коментирайте

Close