Вкуси България със SlowTours.bg

Държавата преведе милиард лева субсидии на земеделците

0

ДФ „Земеделие“ изплати близо милиард лева субсидии по СЕПП на земеделските стопани

ДФ „Земеделие“ преведе 957 583 523 лева по Схемата за единно плащане на площ. Парите по първия транш от  субсидиите по СЕПП вече са в сметките на земеделските стопани.

Сумите са изчислени на базата на допустимите за подпомагане площи в Системата за идентификация на земеделските парцели, одобрени със заповед на министъра на земеделието и храните. Средствата са разпределени между 80 000 фермери. През 2013 г. те са обработвали поне 10 дка ниви или 5 дка овощни градини. Субсидията за всеки декар е 30,98 лв., в т. ч. и парите по националните доплащания.

Субсидиите по СЕПП държавата осигури с емитиране на дълг

В други години субсидиите по СЕПП и се изплащат през пролетта, но сега правителството изтегли датата, тъй като Министерството на финансите този месец емитира дълг от около 900 млн. лв. Както Agronovinite.com съобщи, в понеделник ведомството пласира втората за 2014 г. краткосрочна емисия от 400 млн. лева. По същия начин – чрез емитиране на дълг, миналата година плащанията бяха направени през пролетта. Това стана повод тогавашният финансов министър Симеон Дянков да подаде оставка.

Субсидиите по СЕПП при застъпени площи ще се изплащат през март

Земеделците, които са обект на проверка за припокриване и застъпване на площи, ще трябва да изчакат за субсидии по СЕПП и национални доплащания до март. Дотогава трябва да докажат правото си на субсидии по СЕПП с документи, а фондът да приключи проверките по жалбите. След това аграрното министерство ще предостави актуализираните данни на ДФ „Земеделие”. По тях ще бъде извършено ново изчисление за всички кандидати и при необходимост ще се доплати. Сумата, която държавата трябва да преведе на земеделците, е около 100 млн. лв.

Споделете.

Коментирайте

Close