Дигитални решения в земеделието представиха на Agromek 2018

0

Интелигентни решения, дигитални системи за прецизно земеделие, технологии за спестяване на енергия и по-висока ефективност на полето бяха представени на най-голямото селскостопанско изложение в Северна Европа Agromek 2018, което се проведе от 27 до 30 ноември в Хернинг, Дания. Посещението на изложението бе в програмата на Годишната среща на Европейската мрежа на земеделските журналисти ENAJ, част от която е и Асоциацията на селскостопанските журналисти в България.

Панаирът се организира на всеки две години и тази есен в него се включиха 530 изложители в седем различни сектора. От представените 215 технологии и експонати 128 бяха отбелязани със звездите на Agromek 2018, които се дават за новости. С три звезди бяха обозначени 13 продукта, представляващи новост за Европа, с две звезди – 43 експоната и с една звезда – 72.

Agromek победители

Златен дъжд за победителите в Agromek 2018

От 21 номинирани за награждаване технологии и експонати, призове получиха 7 компании. Номинациите бяха разделени в четири секторни групи – земеделска техника, животновъдство, управление на полските култури, трактори и комбайни, енергия, знания и поддръжка, строителство, пътища и паркове.

В сектор “Оборудване за полето” награда получи машина за плевене на картофени ниви, представена от датската компания “Yding Smedie”. Разработката е алтернатива на унищожаването на плевелите с химически препарати и хербициди. Новата за Европа машина е до шест пъти по-бърза от познатите досега, тъй като се движи с 15-20 км/ч. Това значително подобрява скоростта на обработка на плевелите – досегашната техника разчита на механичното плевене. Машината е оборудвана с кормилно управление, което осигурява максимална точност при премахването на плевели, дори по неравни терени.

Agromek Дания

Машина за сортиране на картофи

Сред наградените експонати бе и дисковата косачка на “Pöttinger Scandinavia”  – устройство, което не смачква тревата, а улеснява събирането й в редове. Косачката може да се използва от по-малки трактори. Състои се от вретено, което събира отрязаната трева и я транспортира, за да я постави върху редовете.

Традиционните косачки често оставят окосената трева директно на място, което има негативен ефект при първоначалното й съхнене. Дисковата косачка работи като поддържа по-широко разпръскване, така че да остава въздух между стръковете окосена трева и тя да съхне по-бързо.

Акцент в изложението бяха технологии и системи за хуманно отношение към животните. С награда от Agromek 2018 е водният матрак за крави на компанията “Staldmaeglerne”, който е пълен с вода и охлажда животните, като ги предпазва от топлинен стрес в горещите летни месеци. Матракът “Aquaclim”, оценен като новост за Европа, е направен от латекс, покрит с материя, оборудвана с канална система и водни джобове.

Покритието абсорбира топлината от животните. Водата минава през топлообменник и отдава излишната топлина. Благодарение на технологията, кравите се чувстват по-комфортно и дават 3,7 кг повече мляко на ден, казват изложителите.

Agromek Дания

Тази технология измерва съотношението между тревата и детелината на пасището

Европейска новост е и друга отличена технология, която измерва емисиите амоняк в обора. С помощта на електрическа помпа “VengSystem” анализира въздуха, който преминава през помещенията с животни. Едно устройство от системата VE118 може да измерва емисиите от три различни жилищни помещения за животни – например помещение за новородени агнета, боксове за възрастни и за бременни овце.

За да се оптимизира разпространението на азот, “Agro Intelligence” е разработила технологията “CloverCam”, която с помощта на камера и мобилно приложение измерва съотношението между тревата и детелината на пасището. Отчетените стойности могат да се използват за изчисляване на добавянето на правилното количество азот, така че да се достигне правилната пропорция в зелените фуражи за кравите.

“CloverCam” обикновено се инсталира на косачка и се контролира от мобилното приложение. Камера с висока резолюция прави непрекъснато снимки, които се анализират от вграден в камерата компютър.

Agromek Дания

Системи за хуманно отношение към животните бяха сред акцентите на Agromek

Количествата детелина, трева и плевели се обозначават на всяка снимка с помощта на изкуствен интелект. Информацията се предава с GPS координати чрез радиовръзка. Картовата система подготвя точна диаграма на пасището, а резултатите се разчитат със софтуер, за да се запази в оптимално състояние добавянето на азот. “CloverCam” е оборудвана със светлини, което позволява събирането на данни от ранна сутрин до късна вечер.

“Agromek е истинска Мека на аграрната индустрия”, коментира премиерът на Дания Ларс Локке Расмусен при откриването на изложението. Председателят на Управителния съвет на Agromek Стен Андерсен изтъкна важността на тясното сътрудничество между датските фермери и агроиндустрията. “Това е взаимноизгодното предварително условие за разработването на нови машини и новаторски технологии, които са в основата на значителния износ, от който зависи агроиндустрията”.

Споделете.

Коментирайте

Close