Димитър Петков: Удариха грубо стопаните с избиването на прасетата

0

– Г-н Петков, защо учредихте Националната асоциация за защита на земеделските стопани?

Асоциацията бе учредена от хора от различни райони на страната с идеята да се защитават земеделците в секторите растениевъдство и животновъдство. Целта е да се защитят интересите на дребните и средни земеделски стопани, на тези, които не кандидатстват за субсидии и не получават европейски средства. Идеята бе провокирана от хаотичните протести, които възникваха в страната заради Африканската чума по свинете, а нямаше изразител на каузата на хората.

– Вече формулирахте ли основните проблеми в тези сектори?

Проблем е не самото производство, но и пласментът на продукцията. Сега в случая с Африканската чума беше засегнато производството. Хората отглеждат свине от десетилетия, но според министерството те се оказаха главният фактор за разпространението на болестта. Все едно стопаните не осигуряват достатъчно контрол по отношение на животните. Бяха ударени много грубо като ги накараха да си заколят здравите животни в летния сезон. За тях остана силно неразбираемо къде е африканската чума.

– Но много от тези свине всъщност не са били регистрирани?

Действително някои стопани са гледали повече животни от разрешената бройка, но тази практика е продължила повече от 20 г. Вината е най-малко на земеделските стопани, защото службите, които трябва да регистрират и контролират, буквално не са работили. БАБХ се занимава с унищожаване на животните и обезщетяване на собствениците с тези прословути 300 лева.

В Южна България чума в стопанствата няма, огнищата касаят дивите прасета. Въпреки това дърводобивът е спрян, съборът на Юндола беше отменен, а земеделските стопани изобщо не са уведомени имат ли право да гледат животни през следващата година. Ако някой поиска да отглежда прасета не се знае как да подходи.

В момента МЗХГ подготвя промени в Наредба 44 за отглеждането на животни в задния двор. Говори се за три прасета, но земеделските стопани нямат информация. Ще има ли стимулиране за земеделските стопани да сменят животните, които ще отглеждат, какъв ще бъде регламентът за регистрация на животновъден обект? Няма отговор на тези въпроси.

– Какво ще предприеме новата асоциация по тези въпроси?

Поискали сме среща с министъра на земеделието Десислава Танева. Първо, ще обсъдим отглеждането на свине в личните стопанства.  После – защо големи животновъдни обекти, свинеферми, се строят в непосредствена близост до населените места, а не се направи сервитутна зона? Ще се поставят въпроси с пласирането на земеделската продукция – медът, който се изкупува от земеделците на цена 4 лева, прибирането на гроздето и коментираните от винпромите цени от 50 ст. за килограм.

– Вие сте областен лидер на БЗНС – Пазарджик, имате няколко мандата като общински съветник, бяхте и кандидат за депутат от РБ през 2017 г. Не е ли достатъчна политиката за постигане на целите, които сдружението си поставя?

Тук не става дума за политика, доколкото не е политика към дребните и средни стопани в страната. Не искаме ничия оставка. Искаме да защитим земеделските стопани, тяхната кауза, да могат да произвеждат и получават достойно заплащане. Изкарването на светло на сивата икономика е мярка, която да предприеме държавата, но на хората трябва да се даде възможност да произвеждат на село.

Споделете.

Коментирайте

Close