Вкуси България със SlowTours.bg

Доброволци ще засадят 200 рози в родопското село Бойково

0

Доброволци ще засадят 200 рози в родопското село Бойково в рамките на инициатива на фондация “Възраждане на българските села”. Акцията започва в 10,30 ч. утре, 24 април, а сборният пункт е в началото на селото.

Фондацията е подбрала специален сорт студоустойчиви рози, подходящи за надморската височина на Бойково, но кани всеки желаещ да се включи в доброволческата инициатива. “Всеки може да донесе собствена роза и да я засади, или да дари на място 3 лв. и да засади от розите, осигурени на място”, обясниха от фондацията. Събитието е подходящо за деца, които след като засадят своята роза, могат да се включат в уъркшопа за изработка на хартиени цветя, подготвен от местното читалище “Здравец”. След акцията доброволците могат да опитат от родопската трапеза, подготвена от местните хора, и да се включат в разходка с беседа до старото каменно селце Плочник.

Кметът на с. Бойково Иван Пачеджиев е подготвил терен за засаждането в началото на селото. Той е поел ангажимент местните да се грижат за мястото и занапред. В акцията ще се включи и Виделина Врачева – Скръчкова, кметски наместник на съседното село Ситово. “Нека да покажем заедно, че промяната на всяка една общност и населено място към по-добро, започва от нас, а красивите разцъфнали рози в началото на селото ще карат всеки гост и жител да се усмихват по-често”, допълниха от фондация “Възраждане на Българските села”.

Възраждане на селата

Част от доброволците в кампанията за възраждане на българските села

Мисията на неправителствената организация е да помага за възраждането на българските села. Сред инициативите й е организирането на дарителски акции и снабдяването на селските читалища, библиотеки и пенсионерски клубове с компютри, както и за организирането на курсове по компютърна грамотност за хората в селата. “Мечтаем си българското село да стане едно по-приветливо и уредено място, в което хората обичат за се завръщат”, казва председателят на фондацията Васил Кендов.

Селище на мястото на днешното с Бойково съществува още от времето на Второто българско царство. Селото е създадено след обединението на множество колибарски махали и родове. Началото на просветното дело в Бойково е положено през 1835 година от момчиловския учител Васил Аврамов, когато започва изграждането на училище и църква. В близост до селото се намират крепостта срещу нашествениците “Калето”, крепостните стени на “Свети Дух”, крепостта на богомилите “Свети Врач”. Църквата “Свети Атанасий”е построена в периода 1835-1838 година. Тя е една от най-ранните в Тъмръшката нихия и много по-ранна от всички пловдивски църкви. Издигната е на една от най-високите точки на селото.

През 1905 година пловдивският общественик, политик и публицист Недко Каблешков посещава село Бойково и купува място, където през 1908 година построява първата вила. Така Каблешков полага основите на курорт Бойково. Успява да се снабди от разсадника в Белово с 4000 борови фиданки за залесяване. Tой лично засажда 60 декара борова гора в землището на Бойково и създава парк “Здраве”, като собствеността му никога не е била ограждана и не е възпрепятствано ползването ѝ.

Споделете.

Коментирайте

Close