InVigor_Promo

Домати с ликопин ни пазят от тумори и лош холестерол (ВИДЕО)

0

Домати, обогатени с ликопин, предпазват от тумори и лош холестерол

Домати, обогатени с ликопин, ни предпазват от развитието на тумори и свалят нивата на лошия холестерол в кръвта. Те са разработени по метода ин витро от червения сорт “Пауталия” и диви видове в Института по зеленчукови култури “Марица”  в Пловдив.

Ликопинът е изключително мощен антиоксидант”, обяснява  проф. Величка Родева от института. Веществото сваля нивото на холестерин в кръвта и намалява риска от рак на гърлото, устната кухина, хранопровода, стомаха, червата, ректума и простатната жлеза. “Затова започнахме да правим кръстоски на тази форма с други видове домати, които са с по-ниско съдържание на антиоксиданта. Получихме сортовете “Деа” и “Йона”, казва проф. Родева.

Учените години наред работили над сорта “Пловдивска каротина” – бетакаротинов тип с високо съдържание на витамин С. Сортовете “Олимп” и “Водолей” са за преработвателната промишленост, но те също са обогатени с ликопин.

С много витамин С са и първите български домати “Чери” – те съдържат около 50-55% милигрампроцента. В института се стараят да комбинират тези показатели и да разработят сорт с високо съдържание на витамин С, ликопин и бета-каротин. “Вече имаме резултати”, разказа директорът на института доц. д-р Стойка Машева.

При лабораторните експерименти учените открили, че мутагенната обработка на доматите води до по-високо съдържание на витамин С. Те облъчили калуси ин витро на домат с гама-лъчите на радиоактивния изотоп кобалт 60. От тях се развили растения с раирани домати. “Имат високо съдържание на аткиоксиданти, а методът е напълно безвреден”, категорична е проф. Родева.

В Института по зеленчукови култури “Марица” отдавна селектират нови сортове зеленчуци с по-висока биологична и хранителна стойност. “Вече имаме доста сортове. При доматите силно антиоксидантно действие имат веществата ликопин, бета-каротин и витамин С”, казва доц. д-р Стойка Машева.

Освен това се разработват нови сортове зеле и пипер с по-високо съдържание на витамин С. Той  предпазва от злокачествени тумори на хранопровода, устата, стомаха, панкреаса,  на матката, дебелото черво и гърдата.
Витамин С има роля и при неутрализирането на нитритите – потенциално ракообразуващи консерванти, които се съдържат в хотдога и вакуумираните мезета.

При недостиг на витамин С в организма се стига до мутации и по-висок риск от различни болести, смятат японски учени от Института по геронтология и Университета за медицина и стоматология в Токио. Според тях общото стареене се ускорява до 4 пъти.

Тъкмо заради тези свойства на витамин С в пловдивския институт “Марица” са разработили първия български сорт броколи – “ИЗК Искра”, който съдържа над 120 милигрампроцента витамин С. В обикновеното зеле съдържанието му е 4 пъти по-ниско.

“При зеления пипер създаваме сортове с над 150 милигрампроцента от витамина, а при червения от типа капия – с над 200 mg%”, казва д-р Машева.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close