VIII. Джоел Салатин: Десетте капана, в които попадат фермерите

0

Кои са най-често срещаните капани, в които попадат фермерите?

Ето, по мое мнение, десетте най-често срещани капана, в които попадат фермерите. Това са принципни положения, които имат приложение към много неща извън селското стопанство. Те са представени по ред от най-малкото зло до най-фаталния капан, пише обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя най-сетне излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава осма, наречена “Рецепти за провал”.

Капан № 10 за фермера – да си прекалено независим

Вие от този тип хора ли сте, дето не обичат да питат за посоката, когато се изгубите по време на пътуване?
Как се опитвате да намерите пътя – като просто карате по различни пътища в изследване на различни варианти с надеждата, че ще попаднете на правилния път? Ако да, тогава вероятно не сте готов да имате ферма. На първо място, тази нагласа по-скоро да се лутате слепешката е не само изключително неефикасна, но е и емоционално изтощителна.

Романтичната представа, че ще се озовете в пущинака и ще си “изкопаете” някакъв поминък, на който жена ви и децата да се наслаждават и че ще го направите със собствени сили, е пълна безсмислица. Е, бихте могли да преживявате някак, но тази книга не е за това как да преживяваме някак от селско стопанство. Тук говорим за това как да изкарваме прилични доходи.

Не се колебайте да питате съседите за техните препоръки и отделяйте внимание на това да им помагате, та да могат и те да ви помагат. Искайте съвет.

Капан № 9 за фермера – нетърпение

Това е да искаш твърде много твърде бързо и да се отчайваш твърде скоро. Всичко, за което си заслужава да се борите, си заслужава и да го чакате. Нормалната крива на бизнеса първо се спуска надолу в бездната на отчаянието преди да се изкачи нагоре към върха на успеха.

Всичко, което идва при вас прекалено лесно или прекалено бързо, няма да остане при вас. Нещо ще се случи, което да го развали. Ако това, което правите, не върви, продължавайте да изпипвате нещата, да ги доизкусурявате и нагласяте, докато потръгне. Как ще засадите доматите, как ще построите курника – няма закон, който да ги определя тези неща.

Капан № 8 за фермера – недостатъчно “защо” и твърде много “как”

Станали сме много изкусни в това да произвеждаме 4 тона царевица без да задаваме въпроса защо трябва да произвеждаме царевица. Станали сме специалисти в това да намираме точните лекарства за точно-диагностицирани бактериални инфекции в концлагерните птицеферми, но пропускаме да попитаме защо, изобщо, пилетата трябва да ги отглеждаме в концентрационни лагери.
Предполагам, че ако трябва да си говорим истината, ние всички до някаква степен страдаме от синдрома на “свещената крава”, но трябва да го сведем до минимум. Много лесно е човек да се забатачи в това “как” и да не си зададе по-големия въпрос “защо”.

Капан № 7 за фермера – производството пред търговията

Ако да започнете да произвеждате каквото и да е, преди да имате ясен план за продажбата му, слагате каруцата пред коня. Когато някой започне да ми разказва за нещо-си там екзотично, което смята да отглежда, не искам да знам колко чувала, килограма или литра ще произведе от него. Искам да знам как планира да го продаде.

Природата е достатъчно изобилна и прощаваща, за да възнаграждава и най-нещастните опити за производство. Но продажбите не валят от небето. Пазарите се печелят, а не се изсипват еднакво над заслужилите и незаслужилите както първите и последните дъждове.

Когато всичките ви пари са вкарани в производството без да имате съответния пазар, можете да потънете по-бързо, отколкото предполагате. Дори утвърдени бизнеси и големи конгломерати ежедневно се борят с това. Това е причината да виждате преоценени стоки, свръхпроизводство и буквално хиляди тонове храна, изхвърлена на бунищата в нашата страна. Производството и търговията трябва да вървят ръка за ръка.

Капан № 6 за фермера – липса на капитал

Много печеливши предприятия се закриват защото имат твърде малък оборотен капитал. Ако имате земя, но ви липсва капитал, за да я насадите или населите с животни, не можете да си върнете парите от инвестицията. Всеки може да гледа 20 носачки на двора и те ще си намират всичката храна от това, което природата е предоставила.

Но когато скочите на една операция от 1 000 пилета с хранилки, поилки, кокошарници, хладилни помещения, палети със сгъваеми кутии за яйца и т.н., дано имате капитала да финансирате това разрастване и да поддържате бизнеса за нужния период, докато яйцата не започнат да ви връщат инвестицията. Не надхвърляйте капиталовите си възможности, нека растежът става с по-бавно темпо, ако е необходимо.

Капан № 5 за фермера – твърде много време, прекарано в неселскостопански офиси

Много нови фермери, тъй като им липсва увереност, прекарват време в чиновнически офиси или в разговори с банкери, продавачи на минерални торове, продавачи на фуражи и други лица от агробизнеса.
Всички дават съвети, които са за тяхната лична облага и преди да се усети, бедният фермер е заробен от системата.

Дори и да си пълен новак, много по-разумно ще постъпиш, ако си останеш вкъщи да си окопаваш градинката и спокойно да обмисляш решенията си сред фасула и царевицата. Всички онези господа имат прекрасната цел да ви разделят с парите ви. Колкото повече слушате съвета им и се движите в техните кръгове, толкова по-бързо ще ви омаят в своята хипноза.

Капан № 4 за фермера – разрастване, което изпреварва управлението

Вкарайте в ред управлението си, преди да се разраствате. Разликата между една асма в двора и едно лозе от 4 декара е огромна.

Много фермери се давят, когато се опитат да се прехвърлят от един модел, който работи страхотно за лично дворно стопанство към комерсиална операция. Гледайте ръководните ви умения да са на нужното ниво, за да се справите със скока.

Капан № 3 за фермера – неспособност да се гледа на фермата като на бизнес

Вашата ферма не е някакъв романтичен измислен остров, така както не е и работата в града. Неспособността да подложите решенията си на строгия анализ на брутния марж ще доведе до много глупави решения. Разбира се, много фермери от дълго време не са мислили като хора, които ръководят бизнес. Затова и правят глупостите, които правят, като например да вземат назаем 250 000 долара, за да построят концлагерни птицеферми за пилета, които, в най-добрия случай, може да им връщат по 10 000 долара на година, без да си начисляват заплата. Това е абсолютно безумие!

Анализирайте времето, което влагате с оглед на това каква ви е възвръщаемостта на час. Анализирайте покупката си по отношение на евентуалната възвръщаемост на инвестициите. Ще успеете ли да си върнете инвестицията след една година, или две, или 10 години? А за цял живот?

Всеки, който не е готов да подложи всяко хоби, всяка дребна подробност, всяка покупка и всеки час от деня си на стриктен бизнес-анализ не е готов да ръководи едно успешно и печелившо селскостопанско предприятие.

Капан № 2 за фермера – харчене на твърде много пари за неща, които не носят приходи

Дървените огради са хубаво нещо, но не носят пари. Ако смятате, че имате нужда от куче, не ви трябва някое породисто куче за 100 долара. Някое харизано помиярче ще лае също толкова силно, колкото и породистото.

Постоянно се изумявам на нещата, които фермерите купуват и които не им носят приходи. Анализирайте всяка покупка в светлината на това дали ще допринесе към доходите. Задайте си въпроса: ”От това ще изкараме ли още пари?” Често купуваме нещо, защото ни се иска или защото съседите го очакват, но от него няма да получим суха пара. Не се харчете за нещо, докато не измислите как то ще ви генерира печалба.

Капан № 1 за фермера – разногласия между мъжа и жената по отношение на визията

Сега стигнахме до капан №1 за новите фермери – разногласия по отношение на мисията между участващите страни, особено ако са двойка. Предварително изяснете помежду си какво възнамерявате да правите. Стигнете до споразумение за формулирането на вашата мисия и стъпките, които да следвате, за да я постигнете. После я следвайте твърдо. Всяко отклонение, което е извън уговорката, ще създаде проблеми в бъдеще.

Всички ли са съгласни с правилото да има само една кола? Кой ще се занимава с маркетинга? Когато нямате съвместимост и единомислие, всички заинтересовани страни ще живеят в състояние на недоволство. Балансът, компромисът и отстъпчивостта – това са все жизненоважни неща за поддържане на равновесието. Но нищо няма да помогне ако има принципно разединение по отношение на главната посока и пътя, който да следвате дотам. Не е достатъчно само да сте единодушни за посоката, ако сте на различни мнения относно пътя.

Трябва всичко да се изкоментира предварително и то толкова изчерпателно, че да не се налага да се изяснявате наново всеки път, когато се появи нещо дребно за обсъждане.

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. От 12 юли книгата ще се разпространява безплатно в електронен вид, а от октомври ще се продава на хартия. Желаещите да получат безплатно електронно копие или да се регистрират за закупуване на хартиеното издание, могат да го направят чрез този линк.

Споделете.

Коментирайте

Close