XXVIII. Джоел Салатин: Намалете разходите, като следвате сезоните

0

Важно правило във фермата – влезте в ритъм със сезоните

Влизането във ритъм със сезоните носи предимства както при производството, така и при преработката. В миналото селското стопанство е имало по-сезонен характер. Фермерите са колели говедата и свинете късно наесен, след като спаднат температурите, но преди да се наложи в дажбата да се включват големи количества фураж от запасите, пише обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава двадесет и осма, наречена “Сезонност”.

За пилетата е естествено да снасят най-много през пролетта с увеличаването на деня. Активното пролетно снасяне предоставя излишък от яйца, които могат да се оставят за мътене на пиленца, които да се излюпят през пролетта за колене през лятото. Производителността на кокошките значително се понижава през есента и в началото на зимата.

В миналото фермерите винаги заделяли няколко кокошки за квачки по време на това пролетно изобилие. Това означавало, че пиленцата се излюпвали точно, когато се появявали скакалците и щурците. Малките пуйчета се нуждаят от изключително високи количества насекоми. Когато поотрастнат, нуждите им от белтъчини намаляват, а успоредно с това намалява и естественото наличие на насекоми късно през сезона.

Порасналите пуйки имат по-високи нужди от въглехидрати, а точно в късния сезон тревите и плевелите започват да образуват семена (включително и културите като зърно и царевица) и тези семена са с високо съдържание на въглехидрати и малко протеин. С наближаването на есента и на Деня на благодарността се променят и техните хранителни нужди в съответствие точно с това, което природата предоставя по това време на годината. Идеалното време за колене на пуйките е точно преди зимата.

Говеждото и свинското са загряващи меса, а пилешкото охлажда. Не е ли направо идеално да се яде говеждо и свинско през зимата, а пилешко през лятото? Говеждото и свинското са най-сочни, когато животните се колят късно наесен.

Ако обърнем сезоните, няма как да компенсираме допълнителните разходи

Разбира се, при зеленчуците и плодовете сезонът също оказва влияние. В момента, в който се опитаме да преобърнем сезоните, производствените разходи ескалират. В повечето случаи при производството на плодове и зеленчуци извън сезона тези допълнителни разходи могат да се компенсират, но при месото, пилешкото, млечните продукти и яйцата няма такива компенсации.

По моему, причината е в това, че при производството на зеленчуци имаме много бързо обръщение на капитала. По-лесно е да се пресметнат производствените разходи, тъй като те са съсредоточени в една-единствена продукция.

От своя страна, при добитъка периодът на възвръщаемост на инвестициите е по-дълъг. Освен това, хората все още имат нагласата, че зеленчуците са нещо сезонно. Затова имаме време в годината, когато хората затварят консерви и замразяват неща във фризера. Но съответната сезонност при месото и млечните продукти е замаскирана от интензивните методи на отглеждане в затворени помещение, където климатичните фактори са под контрол.

Фермерите губят пари, защото не отчитат ролята на сезоните

Нека анализираме някои от по-често срещаните причини фермерите да губят пари поради това, че упорито отказват да отчитат ролята на сезоните в производствените практики. В природата животните минават през един естествен период на “пост” през зимата. Това изпълнява две функции:

1. Пречиства организма им от токсини и слуз. Точно както хората постят, за да се пречистят, един период на по-оскъдно хранене помага на животните да се поддържат здрави и в добра форма. В естествена среда дебелите животни трудно оцеляват – в природата просто няма дебели животни, освен точно в края на плодородния сезон.

При дебелите крави се наблюдават нарушения във възпроизводителните функции, а дебелите зайци получават инфаркти и стават безплодни.

Един такъв по-постен период всъщност стимулира здравето и жизнеността. Следователно, зимното хранене на телетата с висококалорични смески не само излиза невероятно скъпо откъм прибиране на реколтата, съхраняването й и боравенето с фуража и изпражненията, ами и на всичкото отгоре не е и полезно за животните.

2. Ускорява компенсаторното наддаване през пролетта. Ако през цялата зима поддържаме висок темп на наддаване при добитъка, те няма да ускорят наддаването си с избуяването на тревите през пролетта, а дори може и да го позабавят.

70% от разходите в млекопроизводството се отчитат, когато кравите зиме не се пресушават

Но ако през зимата просто им поддържаме теглото при относително ниско ниво на наддаване, така че само да растат по размери, без да трупат маса, тогава веднага щом ги пуснем на пролетната трева те си наваксват за зимния пост и започват бързо да наддават.

В млекопроизводството почти 70 процента от разходите на фермата се отчитат, когато кравите не се пресушават през зимата. В естествени условия кравите не дават мляко през зимата. Те са във фаза на изчакване и дори губят част от теглото си в очакване на пролетното изобилие. Кравите вече са отбили теленцата си и сега просто поддържат телесното си тегло, докато новият плод нараства. Възрастните животни не се нуждаят от много храна, ако не работят много.

Много помага ако разнообразявате дейността си. Като изключим беритбата, за такива дейности, които изискват резитба от типа на овощарство и лозарство, е нужно да има по-дълъг сезон на покой на растенията.

Разнообразявайте дейността си през различните сезони

Естествено, в зеленчукопроизводството времето с най-върхова заетост е лятото. Добитъкът изисква повече работа през лятото и по-малко – през зимата.

Гледайте ражданията на различните видове добитък да не съвпадат. Ако гледате и овце, и крави, така ги заплождайте, че да имате месец от времето, когато раждат едните до времето, когато ще започнат да раждат другите. Ако пасищните пилета са вашето основно поле на дейност, помислете дали да не прибавите и късни зеленчуци, при които по-голямата част от реколтата ще се бере след първата слана и след като сте приключили с последната партида бройлери.

Видно е, че сезоните ни носят както напрегнати, така и по-спокойни периоди – необходимо е да си осигурите това разнообразие в името на вашето духовно, емоционално и физическо благоденствие. Вместо да вървите срещу сезоните, радвайте им се и извличайте полза от възможностите, които сезонните промени ви предоставят.

Какво съветва още Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. Може да изтеглите електронната версия от този линк, или да направите предварителна заявка за хартиено копие чрез този линк на сайта на www.livadi.bg. 

Споделете.

Коментирайте

Close