IV. Джоел Салатин: Не търсете оправдания, заемете се с фермата сега

0

“Повечето хора, с които съм се сблъсквал, които наистина искат да се занимават със селско стопанство, имат идеята, че им трябва само малко земя или малко повече земя, тогава могат да отглеждат нещо. Сякаш нещо неуловимо – било земя, техника, сгради, пазари – все им се изпълзва и не могат и с пръст да шавнат, докато не се сдобият с това вълшебно “нещо”.

Земеделието не е “нещо”. То е начин на живот, то е бизнес. Мнозина фермери очакват появата на това вълшебно “нещо”, от което да започнат да текат постъпления. Измисляме си какви ли не оправдания, за да обясним защо фермата не върви и защо трябва всеки ден да се блъскаме до града, за да получаваме сигурна заплата.

Измисляме си оправдания защо фермата не върви

Манталитетът е следният:
– Ех, само да имах и онези допълнителни декари там!
– Ех, само да имах трактор като на съседа – нали разбираш, такъв дето върши работа, не като моя!
– Ех, само децата ми да ги влечеше!
– Ех, само жена ми да я влечеше!
– Ех, само да имах бик като на съседа, а не такъв мелез като моя!
– Ех, само да бях учил!
– Ех, само да имах по-съвременно оборудване!
– Ех, само да ми беше по-висока царевицата!

Цялата земеделска общност е пропита от този начин на мислене. Такова е мисленето на хора, които вече имат няколкостотин декара, но не могат да пробият. Това, че някой притежава земя или е от семейство на земеделци не пречи на творческото желание все да се търсят извинения за непостигнатите стремежи”.

Това пише обявеният от сп. Time за фермер номер 1 в света Джоел Салатин в книгата си „You can farm“. Тя най-сетне излезе на български език, под заглавие „Фермер – мисията възможна“. Днес публикуваме със съкращения глава четвърта от книгата, наречена “Направи го сега”.

Много от хората, които казват, че искат да се занимават със земеделие, реално не са готови

Много от хората, които казват, че биха искали да се занимават със земеделие, не са реално готови да се посветят на това. Срещал съм само няколко младежи, които мислеха с главите си и които бяха насочили вниманието си към това да прекарват време във ферми, да разговарят с фермери и които впоследствие развиха нужните контакти, за да напреднат в земеделските си стремежи.

Работата е там, че ако сега нямаш желание да отглеждаш нещо, това вероятно никога няма и да се случи. Винаги можеш да отгледаш нещо – дори и да е само цвете в саксия. Не само това, ами повечето хора могат да си осигурят няколко квадратни метра площ, пък било то и празната леха пред блока. Спрете да косите тревата в дворчето и го превърнете в градина за отглеждане на плодове и зеленчуци за пазара.

Ако за вас е по-важно какво ще кажат съседите, ако превърнете полянката си в градинска леха, отколкото, че сте започнали фермерското начинание, това означава, че сте твърде зависими от мнението на околните и при това положение дори и да имате повече декари, пак няма да можете да правите нещата по различен начин, за да постигнете успех. По-добре е да го осъзнаете сега, отколкото след време.

Всеки, който има барака за инструменти, може да отглежда зайци

Почти всеки, който има барачка за инструменти, може да отгледа няколко заека за месо. Можете да изядете няколко и да продадете няколко. Ако заколите петела, ще можете тихо и спокойно да си местите клетката с кокошки из двора и да снабдявате съседите с яйца. Може да поошлайфате малко търговската си презентация, да придобиете фермерско излъчване и да натрупате ценен опит в производството и то именно чрез дейностите в собствения ви двор.

Повечето хора имат познати, които могат да им осигурят достъп до някаква земя. Със сигурност, ако питате във вашата църква, ще ви насочат към някоя възрастна двойка пенсионери, които имат земя и понастоящем я дават под аренда на някой друг земеделец, за да не плащат високи данъци. Като цяло наемът за земя е направо смешен, така че може да се пробвате със зеленчуци за пазара, няколко пасищни пилета или със зайчарник и така да навлезете в тази дейност.

Притежанието за земя често пъти е най-лошата стартова позиция

Съветвам ви да не купувате земя. Притежаването на собствена земя не е добра стартова позиция, а често е и най-лошата стартова позиция. Носим отговорност за това, което имаме, а не за онова, което нямаме. Светът е пълен с хора, които са наследили ферми и са “обърнали коремите”. Това да имаш собствена земя няма абсолютно нищо общо с това дали ще просперираш като земеделец, също както това, че притежаваш бизнес не е гаранция, че си преуспял бизнесмен.

Разбира се, не съм срещу поземлената собственост, но мисля че е нужно още в самото начало да развенчаем мита, че това е предпоставка за земеделие. Хипитата, които прокламираха “връщането към земята” бързо разбраха, че за да имаш “чифлик”, т.е. да водиш успешно земеделско стопанство, което да е и твой дом, се иска повече от това да си построиш къща с куполен покрив, да засадиш два реда фасул “Адзуки”, да пуснеш няколко кокошки да пасат свободно и да лежиш на постелката за йога по 30 минути на ден.

Докато не се научите как да изкарвате пари от 4 дка земя, няма да знаете как да го правите и от 8 декара

Докато не се научите как да изкарвате пари от 4 декара земя, няма да знаете как да изкарвате пари от 8 декара земя. Притежаването на земя не е най-важната предпоставка за това да станеш земеделец. Най-важното е да знаеш как.

От гледна точка на това “как се започва” сдобиването със земя преди сдобиването с опит или клиенти, често е като пословичното поставяне на каруцата пред коня.

Може би ще можете да се преместите без да се наложи да харчите пари. Ако нямате декари там, където живеете, разгледайте всички обяви в колонката “Търси се”, от сорта на: “Търси се сам човек или семейство за гледане на възрастен срещу ползване на къща с двор.” С покачването на разходите за грижа за възрастни хора и с разпръскването на семействата, във всяко населено място се откриват по няколко такива възможности. И почти всички тези възрастни хора имат голям двор и място за градина.

Един от методите да се осведомите какво търсят хората във вашия район е да направите проучване от името на местни алтернативни фермери. Така ще добиете база от клиенти, ще развиете маркетинговите си умения и ще разберете какво в момента се доставя и какво клиентите търсят, но засега липсва. Събраната информация може дори да наложи да промените плановете си за това какво ще отглеждате.

Взимайте акъл от по-възрастни фермери

Ако отидете на местния пазар и се запознаете с други продавачи, ще създадете връзки и оттам евентуално може да изскочи някаква земя или друга подходяща селскостопанска възможност.

Дори и само да се разговаряте с по-възрастни фермери и да вземате акъл от тях докато чакате да мине следващия клиент, може да ви донесе “дивиденти” за бъдещото ви селскостопанско начинание.

Разбира се, помислете и за това да се хванете в някое стопанство като стажант-фермер – срещу заплащане, или като доброволец. Когато сте наясно, че получавате селскостопанско обучение, ще сте склонни за известно време да правите каквото ви кажат.

По принцип човек намира време и пари за това, което наистина иска. Докато тази ваша идея не се превърне във ваша страст, няма да сте достатъчно концентрирани, за да направите онова, което е нужно за постигането на мечтата ви. Списъкът на нещата, които можете да направите сега, е безкраен.

Вместо да измисляте оправдания за това защо не можете да се занимавате със селско стопанство, започнете да правите нещо сега. Възможно е да осъзнаете, че всъщност не ви се занимава с това. Няма проблем. По-добре да го осъзнаете сега, а не след като сте загробили всичките си спестявания.

Какво съветва Джоел Салатин начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. От 12 юли книгата ще се разпространява безплатно в електронен вид, а от октомври ще се продава на хартия. Желаещите да получат безплатно електронно копие или да се регистрират за закупуване на хартиеното издание, могат да го направят чрез този линк.

Споделете.

Коментирайте

Close