Вкуси България със SlowTours.bg

I. Джоел Салатин: Забравете стереотипа за “бедния, прост фермер”

0

Основната предпоставка за едно успешно начинание в селското стопанство е да повярвате, че е възможно. Всеки аспект от нашата култура отхвърля с пренебрежение идеята, че селскостопанският труд може да е приятен и икономически рентабилен, пише обявеният от сп. Time за фермер №1 в света Джоел Салатин в книгата си “Фермер – мисията възможна”. Бестселърът, чието оригинално заглавие е “You can farm”, излезе на български език.

За да успее фермата ви, повярвайте, че е възможно

“Веднъж, на едно състезание на “Фор Ейч” слушах един талантлив лектор, който си спомняше как се спречкали с педагогическата съветничка в неговата гимназия, когато й споменал, че иска да става фермер: – Защо искаш така да си пропилееш живота?- попитала изумената съветничка – Ти си твърде способен, за да се занимаваш с нещо такова”, разказва Салатин в първа глава на изданието, наречена “Изграждане на визия”.

Стереотипът за “бедния, прост фермер” се поддържа от комиксите “Гарфилд” всеки път, когато Джон Арбакъл отива на гости при родителите си. В който и да е телевизионен сериал, ако се спомене нещо за фермерство, то се прави с насмешка и някакви пренебрежителни или обидни подхвърляния, посочва Салатин.

Стереотипът за “бедния, прост фермер” се натрапва от години

“Всъщност, мен публично са ме упреквали за това, че дори и само подхвърлям идеята, че е възможно човек да се издържа изцяло чрез земеделие по начин, който е толкова приятен и доходен, че нашите деца действително биха искали да го вършат. Дотогава, докато в дълбоко в сърцата си вярваме, че това е невъзможно, никога няма да успеем да отворим душите и умовете си към методи, които го правят възможно (…) Няма да се опитвам да убеждавам отрицателите. Но онези хора, които искат да вярват, че е възможно да бъдеш фермер, трябва да бъдат поощрени и напътени. Това е моята цел”, пише Джоел Салатин.

Една от причините да има добри възможности за реализация в селското стопанство, е застаряването на фермерското население. Това означава, че всеки, който има нова информация, има и предимство в производството, смята авторът. “Например, кой би предположил преди 20 години, че супермаркетите действително ще зареждат био продукция или здравословното говеждо на семейни ферми като “Лорас Лийн Бийф”? Това беше немислимо. Потребителското съзнание и неудовлетворението на производителите не бяха назрели до такава степен, че да позволят една такава ситуация”, припомня Салатин във “Фермер – мисията възможна”.

Фермерите трябва да отговорят на нуждите на хората

Следващата стъпка в тази прогресия е извеждането на пазаруването вън от супермаркетите, особено както информационната ера продължава да раздробява индустриализацията в нейните прояви. Хората търсят всичко да е бутиково, търсят уникалност, търсят човешката връзка. Ако ние, фермерите, насочим вниманието си към тези нужди, вместо да се вкопчваме в изтърканата до смърт парадигма “производство-препарати-ефективност”, пред нас ще се открият безпределни възможности, смята Салатин.

“Около нас съществува цял свят, за който обикновеният фермер си няма и грам идея. Вашият шанс да бъдете предприемчиви фермери с качество на живот, на което един чиновник би завидял, е директно пропорционален на вашите познания за подходи, които са в разрез с типичното за предходния половин век мислене. (…) Няма значение какво ви е образованието, какво ви е социално-икономическото положение, на каква възраст сте и какви са настоящите ви условия за живот.

Ако имате дълбок вътрешен копнеж да отглеждате неща и да служите на хората като им доставяте здравословна храна, да живеете земеделски живот с децата и внуците, които си играят около вас, тогава пред вас се отваря една възможност”, смята американският фермер.

Какво още съветва той начинаещите фермери, четете в бестселъра „Фермер – мисията възможна“. Желаещите да получат безплатно електронно копие или да се регистрират за закупуване на хартиеното издание, могат да го направят чрез този линк.

Споделете.

Коментирайте

Close