Е. Филекс Брунфон: Иновация срещу черните плесени е хит в САЩ

0

ВИЗИТКА

Филекс Брунфон е консултант за услуги за разпространение на информация за модерните “зелени направления” и технологии. Живее в Джаксонвил, САЩ. Той е инженер и мениджър.

Г-н Брунфон, разкажете за уникалната „зелена” технология на НАСА, чрез която се премахват причинителите на остаряването на храните и напитките

Въпросната технология е разработена в САЩ и е била предназначена за проекти на НАСА. Те са били свързани с изследвания за създаване на населените места на Луната и полети до Марс.

 Как изследвания, свързани с разселване на човечеството на Луната и Марс, могат да се приложат в живота на земята?

Става дума за осигуряването на храна в Космоса. Както знаете, ние не може да вземем със себе си в космическото пространство пресни плодове и зеленчуци. Ето защо, в началото на космонавтиката съветски / руски и американски учени са разработили методи за отглеждане на плодове и зеленчуци в космоса чрез метода на хидропониката. Но се оказва, че в онези условия в началото на зреенето плодовете и зеленчуците бързо “остаряват”: Променя се цветът, твърдостта, плътност на плода. След това се появява мухъл, гъбички и реколтата бързо загива. Така учените откриват, че една от причините за това е натрупващият се етилен, който контролира скоростта на узряване. В по- широк план, се оказва, че той е и една от причина за бързото застаряване на населението. В крайна сметка учените стигат до извода, че ако в атмосферата етиленът създава проблеми, то в космоса, той се превръща в трагедия. Така основната задача в създаването на „звездни оранжерии” е била как именно той да бъде премахнат.

 Как?

След като НАСА са затворили този космически проект, въпросната технология е била купена от частни инвеститори, които са създали две компании. Едната да работят в Съединените щати и Канада, втората е за комплектни разпределителни устройства в света. С течение на годините, технологията се е прилагала не само за запазване на пресни плодове, зеленчуци и цветя по целия път от производителя до търговеца на дребно, но също така и в други сектори на селскостопанската промишленост – винопроизводство, млечна индустрия, пакетиране на пресни и преработени продукти, както и медицина индустрия, защита на населението и др.

Технологията запазва плодовете и зеленчуците дълго свежи, без намесата на химия

Технологията запазва плодовете и зеленчуците дълго свежи, без намесата на химия

Разкажете за тази панацея за младост на продуктите?

Ние предлагаме устройства, които са базирани на технологията на биологичното превръщане – конверсия с използване на фото-каталитично окисление. Уникалната биотехнология преобразува на молекулярно ниво всеки твърд или газообразен органичен обект от заобикалящия ни въздух в безвредна пара, състояща се от молекулите на въглеродния двуокис и вода.Размерите на обекта могат да бъдат от няколко милиметра до микрони, т.е. по малки от размера на частиците, които задържат и най- добрите НЕРА филтри.

Може ли да се прилага тази система във винопроизводството и млечната индустрия, при положение че там се работи с определени плесени и бактерии?

Абсолютно! Повече от 70 производители на вино в САЩ, преди всичко от Калифорния използват успешно нашата технология.
По тяхно мнение технология позволява проследяването на околната среда на помещението, както и процеса на винопроизводството. Технологията позволява да се отстранят “спорите на диви дрожди ” и предотвратява образуването на плака на мухъл по повърхността на водата. Предотвратяват загуби в резултат на изпарението и загуба на вино в бъчви, повредени от плесен или миризми на химикали, използвани в закрити помещения. В единият от случаите изба претърпяла огромни загуби заради появата на мухъл. С инсталирането на нашето устройство собственикът достигна намаление на загубите с 10%, като се поддържа нивото на влагата, равна на 78%, без появата на мухъл, плесени, TCA и други микроорганизми;
Всъщност устройството елиминира черната плесен и позволява да работите, без използването на химикали. Производител на висококачествено Каберне в Калифорния използва технологията, за да избегнете появата на мухъл в съоръженията си както и във въздуха в своите пещери, които съхраняват над 1000 барела вино. Всека барел се оценява на $ 15,000 до 25 000 щатски долара. Според собствениците и мениджърите, нашето приспособление се оказва най-важният компонент в оптимизирането на средата за виното. Според друг собственик, технологията му спестява 50-60 човеко-часа работа за почистване месечно.

Как става това?

На учените отдавна е известно, че двуокиса на титана при облъчване със светлина на определена честота образуват отрицателен радикал /ОН-/.Протичат своеобразни процеси, в резултат на което молекулярната структура започва да се руши, когато трилиони радикали се неутрализират, съединяват се с атоми въглерод и преобразуват органичните частици, съдържащи се във въздуха в безвредна пара и чист въздух. За разлика от системите с филтри или други елементи, ограничаващи размера на задържаните частици, тази система няма ограничения. При нея не се отделят нито озон, /напротив превръща се в молекула на кислорода/, нито други вредни биовещества. Контролираната атмосфера само намалява отделянето на етилен и други ЛОС- продукти на дишането, но не отделя спори, плесени, гъбички, бактерии и микроби. Има много факти за това, че устройствата, за които говорим продължават срока на съхраняемостта на продуктите

Защо е успешна вашата технология, както вие твърдите?

Може би знаете, че дори най- добрите ХИПО филтри, които се използват в медицинските учреждения са способни да улавят само частици с размер по- голям от 1 микрон. Но всички вируси са значително по- малки/ 0,001 до 0,1 микрометър/ И много от най- опасните бактерии плюс стафилококи, стерптококите на грипа и пневмониите, менингита са по- малки. В системата на на селското стопанство се използват обичайните филтри, които не са в състояние да спрат големите молекули на ЛОС, спорите на плесените, гъбичките, ТВЦ и т.н. газ етилена и всички останали продукти на жизнените дейности, причина за бързото разваляне на продуктите. В този смисъл само нашето оборудване унищожава всички органически частици във въздуха, независимо от големината и без вреда за персонала.

Пармезан

Тя е подходяща за всички сфери на хранителната индустрия

Колко са големи тези устройства и за какъв тип предприятия са предназначени- малки, средни или големи?

Устройствата са подходящи за дребен, среден и едър бизнес, има такива, приложими за малки жилищни и бизнес сгради. Броят на устройствата, които се монтират зависи от нивото на патогенни частици във въздуха, както и какви и колко продукти се съхраняват. Важно е също дали помещението е замърсено със следи от мухъл по стените и тавана или с някакъв вид патогенни микроорганизми и т.н. също.

А кой осъществява поддръжката?

Производителят предпочитат с това да се справят екипи, които се обучават за тази цел, така че да са в полза на потребителя.

Ако българския бизнес или институциите проявят интерес към тези устройства, как ще гарантирате поддръжката?

Ще обучим екипи за това. В България има много добри инженери на които можем да се опрем.

Бихте ли дали успешни примери за работата на това устройство?

Ами в САЩ добър пример е Organic супермаркет “Връщане към Рая”. Резултатите при тях показаха че наличните във въздуха бактерии и плесени значително са намелели след 48 часа работа на системата за пречистване на въздуха. Резултатите показват, че средната стойност за намаляване на броя на плесенни спори във въздуха вътре в хладилни камери е 89% след 48 часа работа на съоръжението и следователно намаляването на бактерии, средно със 67% за същия период от време.
Южни плодовеInc  е компания за търговия на едро, със значително по- високи критерий от държавните стандарти за безопасност и качество на храните. Компанията предоставя разписка, сортиране, преопаковане, съхраняване и транспортиране на нар, манго, авокадо и ананас, всички внесени от Мексико. Индивидуални охладители предоставят възможност за специално наблюдение на всички параметри, за да се гарантират възможно най-добрите условия и да се защитят потребностите на всеки плод през целия процес на зреене и съхранение.

Широка мелнишка лоза

Огромен процент от винопроизводителите в Калифорния са въвели технологията, за да се спасят от лошите плесени

Според тестове, нашите системи са се доказали като надежден инструмент в процеса на подобряване на качеството и безопасността на хранителните продукти.
ПриSlingshotпък за логистика на плодове и зеленчуци имаше проблем с видим мухъл и плесен от кръстосано замърсяване на продуктите в различни части на съоръженията за съхранение и множество оплаквания на клиенти от кратък срок на годност на продукта. След действие на системата “Slingshot” докладваха за премахване на наличието на мухъл по стените и тавана, както и премахване на миризми.

Tomato Coolerе регионален търговец на едро на плодове и зеленчуци в Алберта, Канада. В едно клинично изпитване при пълна охлаждащата камера с домати, резултатите са показали намаление на мухъл с 54% за 24 часа и 62% в рамките на 48 часа. Броят на бактериите в една и съща камера е намалял със 75% за 24 часа и 100% в рамките на 48 часа.

Автор: Светлана Трифоновска

https://agronovinite.com/news/wp-content/uploads/2016/04/Svetlana-Trifonovska.jpg

Споделете.

Коментирайте

Close