BASF Priaxor

ЕК облекчи ограниченията за търговия с прасета във Варненско

0

Европейската комисия вдигна част от ограниченията за търговия и придвижване на прасета в област Варна, наложени заради опасността от Африканска чума по свинете. Новото решение на ЕК е в сила от 21 септември и позволява на свиневъдния бизнес във Варненско да функционира нормално и да транспортира животните до кланици в други области на България. Под първоначалните ограничения до 30 октомври остават само селищата в 25-километровата зона около първоначалното огнище в провадийското село Тутраканци.

Африканска чума по свинете в селото беше потвърдена от Националнатата референтна лаборатория на 31 август при прасета, отглеждани в заден двор. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе мерки за ограничаване на заболяването като същия ден евтаназира свинете в селото.

Решението за вдигане на част от рестрикциите във Варненско беше гласувано от Постоянния комитет по растения, животни, храни и фуражи в Брюксел след искането на БАБХ за облекчаване на наложените ограничения и за нормализирането на свиневъдния бизнес в областта и в цялата страна.

Една от превантивните мерки на българските ветеринарни власти срещу Африканската чума по свинете бе изграждането на телена ограда по сухопътната граница с Румъния. Преди няколко седмици БАБХ събра свиневъдите на среща и ги предупреди, че ако болестта проникне и у нас, ще трябва сами да евтаназират животните си.

Аналогични мерки предприема и Белгия, където също е регистрирана болестта Африканска чума по свинете. Предстои да бъдат евтаназирани 4000 домашни прасета в близост до район с огнище на болестта при диви свине. В съседна Румъния са регистрирани над 725 огнища на заболяването като в повечето случаи става дума за прасета, гледани на село. Заразата е открита и в промишлени свинекомплекси. Избитите до момента животни в Румъния са около 400 000. Най-засегнатият окръг е Тулча, където болестта е засечена в 42% от населените места.

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но вирусът е много устойчив в околната среда и води до огромни икономически щети. В световен мащаб няма разработени ваксини и методи за терапия.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close