Вкуси България със SlowTours.bg

Екзотични вредители влизат в Европа заради глобализацията и промените в климата

0

Световната глобализация позволява екзотични вредители по растенията да проникват в Европа от други континенти. Сред тях са миниращият молец по доматите, някои видове хоботници по пипера, петнистокрилата дрозофила по черешите, тефритидните мухи, каза д-р Оля Караджова от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“ по време на националната конференция „Растителното здраве – нови заплахи и превенция“ в Аграрния университет в Пловдив.

Доматеният миниращ молец (Tuta absoluta) навлиза от Южна Америка по домати с дръжките и за 13 години трайно се настани в над 30 държави в Европа, Азия и Африка. С плодовете на пипер и патладжан прониква на Стария континент хоботникът Anthonomus eugenii, който през 2012-2013 г. причинява сериозни щети по пипер в оранжерии в Италия и Нидерландия. Обичайно е разпространен в Централна Америка, Мексико, южната част на САЩ и Френска Полинезия.

Петнистокрилата дрозофила e пренесена в Европа при внос на череши от Азия, а тефритидните мухи влизат при внос на плодове, зеленчуци, растения за засаждане , почва и субстрати за разсад. Безпочвените технологии също създават риск от появата на различни заболявания, посочи д-р Караджова.

Търсенето на нови, екзотични храни е друга предпоставка за навлизането на различни заболявания. Такъв е случаят с акара Aceria kuko, който напада насажденията от годжи бери и навлиза и в България. Акарът е установен по насаждения с годжи бери и пипер в районите на Пловдив, Видин, Враца, Варна, Благоевград и Перник.

Търговията с дървесина също създава предпоставки за разпространение на вредители в Европа. Сред тях са Bursaphelenchus xylophilus, навлязъл в иглолистните гори на Португалия, Испания и Южна Франция, сечкото Aromia bungii, пренесен с дървесина и дървен материал във Великобритания, Германия и Италия, опасният Dendrolimus sibiricus (DENDSI), който се пренася с коледни елхи, опаковки и части от растения от Далечния Изток и нанася огромни щети в иглолистните гори.

Д-р Оля Караджова

Д-р Оля Караджова очерта предизвикателствата пред растителното здраве

Климатичните промени са ключов фактор за настаняването и разпространението на вредителите. Те могат да доведат до изменения във фенологичните календари на вредителите и растенията гостоприемници, обясни д-р Караджова. Разширява се северната граница на видовете, поради отпадането на съществуващи климатични бариери и повишаването на зимните температури.

Нели Йорданова, АРИБ

Нели Йорданова, председател на АРИБ

В същото време наблюдаваме засилване на политическото влияние и натиск върху процеса на одобрение и подновяване на активни вещества, а в някои случаи научната оценка няма достатъчно тежест, изтъкна Нели Йорданова, генерален директор на Асоциация „Растителнозащитна индустрия България“ (АРИБ). Тя допълни, че в комбинация с появата на нови вредители въздействието върху селското стопанство може да бъде значително.

Споделете.

Коментирайте

Close