Вкуси България със SlowTours.bg

ЕС субсидира с € 200 млн. рекламата на европейски храни

0

ЕС увеличава субсидиите за реклама на европейски храни до € 200 милиона през 2020 г.

Европейската комисия ще реформира политиката си за популяризирането и информацията за европейските селскостопански и хранителни продукти. Бюджетът на на политиката по реклама на европейските храни ще се увеличава плавно от 61 млн. евро през тази година до 200 млн. евро през 2020 г. Занапред новата политика ще се ползва с подкрепата на европейска изпълнителна агенция. Амбицията е тя да се превърне в инструмент за завладяване на пазари, съобщиха днес от ЕК.

EU-farms

„Насладете се, това е от Европа“ е слоганът на новата политика на ЕК

Под наслов „Насладете се, това е от Европа“, целта на политиката е  помогне на производителите да навлязат на световния пазар, както и да информира по-добре потребителите за усилията, които се полагат за подобряване на качеството. „В свят, в който потребителите все повече са загрижени за безопасността, качеството и устойчивостта на методите на производство на храните, европейските селски стопани и малки и средни предприятия държат в ръцете си силен коз“,  заяви еврокомисарят по селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош.

По думите му, „Европейската селскостопанска и хранителна промишленост се радва на престиж заради качеството на своите продукти и зачитането на единствени по рода си норми в света. С износ в размер на над 110 млрд. евро този сектор има потенциал да насърчи растежа и заетостта в рамките на ЕС“.

Увеличават съфинансирането от ЕС до 60% за реклама на храните в трети страни

Броят на програмите за реклама на селскостопанските европейски храни в трети страни ще бъде увеличен. Ще нараства и броят на многонационалните програми на органи от няколко страни членки, като е предвидено увеличение на размера на съфинансиране в тези две категории с 60% от ЕС, вместо досегашните 50 на сто.

Ще бъде въведена рамка за произхода и марката на европейските храни, а към бенефициентите на средства ще се добавят организациите на производители.

Обхватът на продуктите, за които се отпуска помощ, ще бъде разширен като се добавят преработени селскостопански хранителни продукти, подлежащи на европейските системи за качество, като например макаронени изделия. Административните процедури ще бъдат опростени, като подбор ще се прави само на ниво Еврокомисия, а не както досега първо на равнище страна членка, и след това на ниво комисия.

Споделете.

Коментирайте

Close