Вкуси България със SlowTours.bg

Европарламентът иска от ЕК пълна забрана на опасните за пчелите пестициди

0

Европейският парламент призовава Еврокомисията да предложи законодателство, забраняващо производството, продажбата и употребата на всички неоникотиноидни пестициди на територията на ЕС, става ясно от проекторезолюцията, която евродепутатите ще обсъждат днес в Страсбург.

В последните години броят на пчелите и на други насекоми опрашители намалява, а това поставя под заплаха екосистемите и икономиката. През април 2018 г. Съюзът се съгласи да забрани неоникотиноидите имидаклоприд, клотианидин и тиаметоксам за употреба на открито, но използването им в оранжериите не е забранено.

Сега евродепутатите призовават за тотална забрана на опасните за пчелите и другите опрашители неоникотиноиди, като страните членки да нямат право на никакви дерогации. В момента различни страни от ЕС разрешават пръскането с пестициди по изключение, но не оповестяват това публично.

Мъртви пчели неоникотиноиди

Пчелната смъртност продължава да расте

“Макар да е стъпка в правилната посока, инициативата на Европейската комисия не може да се смята за сериозен ангажимент за справяне с драматичното намаляване на дивите и домашните опрашители. Европейската комисия трябва да мисли в по-дълъг хоризонт от бизнеса, който очаква бърза ликвидност и няма сам да се откаже от пестицидите. За това е нужна воля”, заяви Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП.

“Трябва да обсъдим процедурата за одобряване на пестициди. Съществуват големи недостатъци в нея. Сега е моментът Комисията да предложи мерки”, коментира Мартин Хойзлинг (Зелени/ЕСА, Германия), един от авторите на текста на резолюцията. Данните сочат, че популациите на пчели и на други насекоми в Европа и в други части на света намалява.

През юни 2018 г. Европейската комисия представи Инициатива на ЕС за защита на опрашителите. Стратегията посочва биоразнообразието, изследванията и повишаването на информираността като основни области за предприемане на действия. Европарламентът обаче посочва в своя резолюция, че предлаганите мерки са недостатъчни, а причините за проблема са свързани с измененията в климата, интензивното земеделие и загубата на естествени местообитания.

Сред мерките, които ще се обсъждат в Страсбург днес, са “контролираното опрашване”, което позволява значително повишаване на добивите от земеделските култури, регулирането на интензивните земеделски практики, за да се подобрят местообитанията и фуражните площи за пчелите. В пакета мерки влиза и намаляването употребата на пестициди, като те се заместват с нехимични методи за борба с вредителите, както и популяризиране на концепцията за буферни ивици, за да се осигурят трайни цъфтящи райони като възможности за събиране на фураж и местообитания за опрашителите.

Европарламентът настоява за по-задълбочени научни изследвания за причините за смъртността при пчелите, за повече средства за научни изследвания и мониторинг на дивите опрашители, за разработването на нискорискови пестициди, които са безвредни за опрашителите. Въпреки че съществуват достатъчно доказателства за проблемите, с които се сблъскват пчелите и другите насекоми, все още има много неясноти и мащабът на проблема е неизвестен. Инициативата на ЕС за защита на опрашителите ще бъде тема на днешния пленарен дебат, а утре, 18 декември, депутатите ще се произнесат по окончателния текст на резолюцията.

Споделете.

Коментирайте

Close