Ферми за северни елени, мурсалски чай, фасул, мляко и картофи в гастротура „Вдъхновения от Родопите“

0

Девет успешни малки производители на фермерски храни от Родопите ще предадат опит и ще вдъхновят с историите и храната си начинаещи фермери, земеделци и любители на гастрономическия туризъм.

В планината не е лесно да произвеждаш, но въпреки това успяваме – предимство са чистата почва, води и въздух, казват производители от Родопите.  Голяма част от тях участват във фермерски пазари, търсят ги за директни доставки и клиентите им се увеличават.

Селски туризъм

Гастротурът “Вдъхновения от Родопите” ще се проведе на 5 и 6 октомври

Пред начинаещи производители, стартиращи фермери и любители на вкусната българска храна, в рамките на двудневния гастротур „Вдъхновения от Родопите“, те ще разкажат историите си и ще споделят, че никак не е било трудно да се регистрират, за да работят законно. Гастрономическият тур до малките ферми и стопанства в родопските села Момчиловци, Смилян и Кошница, организиран от Академия „Пендара” и електронната медия за земеделие, храни и туризъм Агроновините,  ще се проведе на 5 и 6 октомври 2019 г.

Кисело мляко Момчиловци

Киселото мляко на д-р Стойчо Данчев

Гастротурът започва на 5 октомври с посещение на овцефермата на д-р Стойчо Данчев в с. Момчиловци. Фамилията отглежда овце, а фермата е със затворен цикъл. Произвежда овче кисело мляко, сирене и кашкавал. С овце от дете се занимава и 80-годишният потомствен овцевъд Христо Мърхов. Пред участниците в тура той ще разкаже как повече от половин век животновъди от селата Момчиловци, Рожен и Славейно поддържат кооперативна мандра, в която преработват млякото си.

Христо Мърхов овце мандра

Христо Мърхов, овцевъд от с. Момчиловци

Следобед на 5 октомври програмата продължава със среща със собственика на единствената в страната ферма за северни елени Драгни Георгиев. Идеята за стопанството се ражда, когато той и семейството му решават да изберат живот на село.  Планирана е и среща с кметицата на с. Момчиловци – дългогодишната журналистка Сийка Суркова, която ще разкаже как селото първо в страната започна да се занимава със селски туризъм и как стана домакин на Фестивала на киселото мляко,  в който участват стотици китайци.

Между 16 и 17 часа е планирана срещата с Петър Канев, производител на картофи и елитно картофено семе. Бизнесът с картофи на родопската фамилия Каневи се развива през последните 27 години благодарение на здравото партньорство между баща и синовете му, един от които е Петър.

Петър Канев, картофи, Момчиловци

Ето така се обработват картофените ниви в Родопите

През първия ден от гастротура е предвидена и среща с Андрей Андреев, производител на мурсалски чай и пчелен мед. Той отглежда култивиран мурсалски чай в планината и освен за бизнеса, ще разкаже на участниците в тура защо отварата от листенцата на чая са така полезни за здравето.

Обядът, вечерята и закуската ще бъдат приготвени от родопчанката Тошка Канева, предприемач в сферата на селския туризъм и арт декорацията. Ястията ще са приготвени само от местни, натурални продукти, а Тошка ше разкаже и за своите килимчета, които прави от живи цветя и билки.

На 6 октомври, след закуската с традиционни тестени родопски ястия и айрян, гастротурът продължава в село Смилян. То е известно в цяла България със своя Смилянски фасул, затова първата среща на участниците в тура ще е с производител на вкусното родопско вариво. Смилянският фасул се бори за вписване в Европейския регистър на схемите за качество, затова екипът, който се занимава с процедурата, ще разкаже пред участниците в тура как се подготвя заявление за регистрация на традиционни местни храни и продукти като защитени наименования за произход (ЗНП, ЗГУ).

Празник на Смилянския фасул

Смилянски фасул

Своя опит с регистрацията на Смилянския фасул ще сподлят кметът на село Смилян Чавдар Червенков, секретарят на читалището Илия Годев, представители на местното сдружение и Slow food. Срещата ще завърши с посещение в местния Музей на Смилянския фасул, а след това турът продължава с посещение на комплекс „Млечен дом“ със собствена мандра „Родопа милк“.

Кашкавал Мандра "Родопа милк"

Кашкавал от мандра “Родопа милк”

Стопанката Милкана Йорданова – създателка на млечен кооператив, производителка на сирене и кашкавал и собственичка на хотел за селски туризъм, ще разкаже за дългогодишния си опит в бизнеса с мляко и селски туризъм. Стопанството й дълги години произвеждаше по лиценз най-известните швейцарски сирена.

Програмата на гастротура ще завърши с посещение на кравеферма със затворен цикъл на производство в родопското село Кошница, а стопаните ще разкажат за своя опит с отглеждането на крави и преработката на мляко.

Гергана Кабаиванова

Гергана Кабаиванова, основател на Академия „Пендара”

„В обучението могат да се включат стартиращи и действащи малки производители на храни, както и ресторантьори и магазини, търсещи директно договаряне с доставчици на местни храни”, казва управителят на Фондация LocalFood.bg Гергана Кабаиванова, която е и основателят на Академия „Пендара”.

Екатерина Терзиева, журналист, екскурзовод

Екатерина Терзиева е журналист и лицензиран екскурзовод

Организацията се фокусира върху изсветляването на пазара за местни храни като подпомага производителите с обучения, консултации и изготвяне на индивидуални проекти за регистрация на дейностите им.

„Наблюденията ни показват, че повечето производители, които правят занаятчийски или фермерски храни, но не са регистрирани, имат почти пълна готовност да излязат на светло. Спира ги най-вече страхът и липсата на съдействие за регистрацията им”, казва Кабаиванова.

Гастрономическият тур е чудесна възможност за опознаване на Родопите чрез храната и хората, които я произвеждат, затова едно такова пътуване е докосване и до родопската душа, и до коравия характер на планинците, казва Екатерина Терзиева, издател на електронната медия за земеделие, храни и туризъм Агроновините – партньорска организация на Академия “Пендара”. По време на гастротура Екатерина, която е професионален журналист и лицензиран екскурзовод, ще разкаже подробно за Родопите и родопчани.

Срещу такса от 160 лева и самостоятелно организиран транспорт участниците в тренинг тура получават:

 • срещи с  9 успешни производители на храни и малки предприемачи, които са готови да споделят опита си;
 • 1 нощувка в двойна стая;
 • 1 вечеря с традиционни местни храни;
 • 1 закуска с тестени родопски ястия;
 • 2 обяда с традиционни местни храни и дегустация на млечни родопски специалитети;
 • водач по логистиката на тура и екскурзовод на групата;
 • възможност за покупка с отстъпка на натурални фермерски храни и селскостопански продукти в посещаваните ферми и стопанства.

В цената са включени и други бонуси като:

 • Възможност за лична консултация и HACCP план по индивидуален проект (редовна цена 150 лева);
 • Абонамент за 1 година в Клуб Пендара (стойност 120 лева) – платена ресурсна база с онлайн HACCP курс, интересни HACCP казуси на регистрирани бизнеси, експертни наръчници и статии;
 • Отличителен стикер за витрина със знак „Пендара“ за контролиран нов бизнес;
 • Рекламна статия за най-добрите проекти (с редовна цена 300 лева) в сайта на Фондация LocalFood.bg .

Повече за тренинг тура прочете ТУК – на страницата на Академия “Пендара”, а ако поискате да участвате, побързайте да се регистрирате през електронната форма там или да се обадите на тел.  0898 471 201.

Споделете.

Коментирайте

Close