Eдин ден с овчар в долината Соча, Словения

0

Долината Соча, разположена в триъгълника по границата на Словения с Австрия и Италия, е сред най-важните праисторически обекти в Европа. В днешно време долината е място не само за устойчив туризъм, еко ферми и вина, но и за различни музикални фестивали.

Фестивалите в долината Соча

От юли до август малкото селище Толмин, което е епицентър на фестивали, се превръща в голям град – 3 500 местни жители топло посрещат още около 12 000 души от всички краища на света на Международния фестивал на регето (Overjam International Reggae Festival), който се провежда от 12 до 15 август, както и на фестивалите Metaldays и Punk Rock Holidays.

Толмин и долината Соча в този смисъл могат да бъдат наречени уникално място, където гостите на фестивала удължават почивката си, за да почувстват живота на местните хора, да посетят местните ферми, да научат как се пече хляб по традиционна словенска рецепта, как се приготвят вкусни словенски ястия и домашно сирене, да прекарат един ден с овчар и да участват в дегустация.

Добре познатият на медиите фестивал на регето тази година ще бъде посетен от гости от над 20 страни по света, сред които Русия, Австралия, Латвия, Швеция и Великобритания. Освен словенци и други жители на страните от бивша Югославия, участие е потвърдено от италианските и австрийските почитатели на регето.

В Толмин все още е доста тихо, но организаторите са в трескави приготовления за Overjam International Reggae Festival. Реге партито започва в сряда, 12 август. На главната сцена и сцената за танци хедлайнерите Gentelman, Max Romeo, Capleton, Mellow Mood, Cham, Jugglerz, ObF и General Levy ще накарат хората да се раздвижат.

Долината Соча, Словения

Реката в долината Соча

Overjam International Reggae Festival предлага повече от страхотна музика – интересна програма през деня за комфорта на гостите. Включени са лекции, презентации, конференции и дискусионни семинари. През трите дни на Overjam International Reggae Festival ще бъдат представени три основни теми – за “Монсанто”, ГМО и семената, за напредъка и развитието на селското стопанство до 2030 г., за равните права на хората.

Предвидена е и дискусия за медицинския канабис, който се използва широко в САЩ. По време на лекцията ще се представи словенската организация Healthy Hemp, която ще презентира на щанда си ястия и хранителни продукти с добавка на медицински коноп.

Виното в долината Соча

Долината Соча е и регион за отлични вина от автохтонни сортове, които са отлична добавка към вкусната местна кухня. Човек може да ги опита в гостоприемни винарски изби, в “osmice” (временни магазини за вино), във ферми и по време на местните културни събития.

Някои казват, че най-добрите регионални вина идват от зелената долина Випава, добре известен винен район, над който разперват криле парапланеристи и парашутисти от всички краища на света. Живописната Горишка Брда, на север от град Нова Горица, е винен регион, който произвежда едни от най-добрите вина на Словения.

Друг интересен град е Канал, който е домакин на ежегодно събитие, свързано със скокове от каменен мост в река Соча. Тазгодишният конкурс ще се проведе на 16 август, когато ентусиастите ще скочат във водите на реката от 35 метра височина.

Долината Соча, Словения

Еко селищата в долината Соча

Настаняването в долината Соча става в уютните еко селища “Адреналинчек” (Eco Kamp Adrenalinček) и “Корен” (Eko Kamp Koren).

Кървавите следи от Първата световна война

Регионът Посочье (Posočje), който разкрива спиращи дъха природни чудеса на всяка крачка, съхранява шокиращи спомени от най-бруталните битки на Първата световна война. Най-важното наследство и паметници в чест на битките при Изонцо (през Първата световна война долината Изонцо е част от Алпийския сектор на Италианския фронт между Италия и Австро-Унгария. Наричан Soška fronta на словенски, той е сцена на 12 големи битки – б. р.) сега са свързани чрез Алеята на мира. За тях може да се научи много в Музея “Кобарид” (Kobarid), носител на няколко национални и международни награди.

Малко по на юг от по поречието на река Соча се намират градчетата Толмин и Мостът на Сочи, където археолозите са открили гробове от желязната епоха. Това прави мястото един от най-важните праисторически обекти в Европа. 

Споделете.

Коментирайте

Close