Фонд ще отпуска безплатно земеделска земя в Северозападна България

0

Безвъзмездно предоставяне на държавна или общинска земеделска земя за обработка в Северозападна България предвижда инициативата за създаване на Държавен инвестиционен фонд “Северозапад”. Необходимият първоначален публичен ресурс е 500 милиона лева, които да покрият различните мерки за привличане на инвеститори и предотвратяване на обезлюдяването.

Очаква се необходимите седства да бъдат осигурени от бюджет 2020. Предложението е на БСП и преди дни бе прието в Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в Народното събрание. “Градовете от Северозападна България са с най-ниските доходи в страната, Северозападът продължава да опустява, като само населението в Монтанска област е намаляло с 50 хил. души през последните 20 години. Крайно време е това да се промени и затова от БСП предлагаме да се създаде Фонд “Северозапад” за преодоляване на изоставането на региона”, заяви пред комисията председателят на БСП в Монтана Камелия Трифонова.

В същото време цената на земеделската земя в Северозападна България расте. Във Видинско има сделки на цени между 950 и 1200 лева за декар, отчетоха преди година от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). В селата край Дунава нивите достигат 1300-1400 лв. за декар, скъпи са и терените в Златия, съобщи Стайко Стайков, председател на БАСЗЗ. По думите му, Видин се изравнява по цени с Монтана и Враца, където качеството на земята е много добро. Затова безмъзмездното предоставянето на земя ще е един от стимулите за инвеститорите в Северозападна България.

Друга мярка, която да ги привлече в региона, е поемане за една година на финансирането за всяко новооткрито работно място и безвъзмездна еднократна помощ за започване на бизнес на млади семейства до 35-годишна възраст. Планира се и създаването на предприятие на принципа на публично-частното партньорство от хранително вкусовия сектор за преработка на селскостопанска продукция с цел ангажиране на нискоквалифицираното население, включитебно и отглеждането на плодове и зеленчуци, необходими като суровини за това производство. Целта на авторите на инициативата е да се заменят социалните помощи с реална ангажираност.

“Настояваме държавата да инвестира средства за спасяването на Северозапада в посочените конкретни мерки, за да не се превърне в безлюдна пустош”, завърши Камелия Трифонова експозето си пред Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите в Народното събрание. Вече са получени становища по предложението за Фонд “Северозапад” от различните ресорси министерства, предстои гласуването му в пленарна зала.

Споделете.

Коментирайте

Close