Вкуси България със SlowTours.bg

Галин Григоров: Африканската чума може да унищожи свиневъдството на България

0

– Г-н Григоров, вчера издадохте заповед стопаните на прасета, отглеждани в задния двор по селата в Русенска област, да ги заколят доброволно като мярка за предотвратяване на Африканската чума по свинете. Налагат ли се наистина тези крайни действия?

Действах по целесъобразност – на този етап при нас не са констатирани огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) и тази крайна мярка е единственият начин да спасим района от навлизане на болестта при домашните животни. Нямаме друг избор.  Изхождайки от данните през септември 2018 г., когато бе осъществено преброяване, говорим за малко над 900 прасета, гледани от хората по селата в областта.

Като навсякъде в страната, в по-голямата си част и тези прасета са без идентификация в регистъра ВетИС на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ако не броим големите свинекомплекси, там имаме регистрирани едва пет малки стопанства с животни.  Всички останали прасета са имали ушни марки, когато са купувани, но след това не са вписани в регистъра и не могат да бъдат проследявани, нито да се упражнява санитарен контрол в стопанствата, където се отглеждат.

При тази усложнена епизоотична обстановка няма условия за дезинфекция или предпазване от болестта и не ни остава нищо друго, освен да прибегнем към евтаназиране. В момента по селата тече разяснителна кампания от страна на Областната дирекция по безопасност на храните, с чийто директор д-р Георги Дяков работим координирано.

-Хората едва ли ще си заколят доброволно прасетата, ако съдим по нагласата на обществото след недоказаните, според мнозина, случаи на чума по дребните преживни животни в Странджа миналото лято.

Някои стопани вече са го направили, месото на здравите животни може да се съхранява дълго във фризер и да се консумира. При тези, които не се съобразят със заповедта, ще се приложат принудителни мерки от БАБХ и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Според наредбите, при нерегламентирано отглеждане на домашни прасета БАБХ трябва да даде предписание в 7-дневен срок стопаните да си ги заколят. Ако това не стане, животните се евтаназират, налагат се и съответните санкции.

Що се отнася до Африканската чума по свинете, ситуацията е много усложнена – вече има осем огнища на болестта в съседната Плевенска област, в Румъния регистрираните огнища са над 1200. Въпросът не е дали болестта ще навлезе във вътрешността на страната, а кога. На територията на Русенска област е най-голямата концентрация на свинекомплекси за индустриално отглеждане на прасета за вътрешния и европейския пазар. Обектите са в селата Николово, Бръшлен, Голямо Враново, Караманово, Бяла и Юделник.

В тях се отглеждат близо 160 000 свине, като 1/6 от индустриално гледаните животни са в община Сливо поле. Допуснем ли навлизането на Африканската чума, цял един отрасъл – свиневъдството, ще бъде унищожен. Ако не предпазим нашата област, това ще рефлекитира върху икономиката на цялата държава. Помните добре десетгодишната забрана България да изнася живи свине за европейския пазар заради друга икономически значима болест – Класическата чума по свинете. Тя също бързо се разпространява, а заболеваемостта и смъртността са много високи.

Годишно около 100 000 свиневъдни обекта бяха инспектирани от официални ветеринарни лекари. Между 5000 и 6000 диви свине бяха изследвани ежегодно за класическа чума по свинете, а този подход беше използван впоследствие и от Румъния и Сърбия. Едва през 2016 г. забраната за износ на свине от България отпадна, не искам да мисля какво ще стане с отрасъла сега, ако допуснем АЧС да влезе в свинекомплексите. По предварителни оценки загубите за българската икономика може да достигнат 2 млрд. лева.

– Споменахте дивите прасета. Защо държавата не взе навременни мерки за намаляване на популацията им, а вместо това допусна ловците да ги подхранват, особено по дунавските острови?

Допуснаха се грешки. Пускал съм неведнъж до министър Румен Порожанов писма с искане за промяна на мерките за отстрел и ограничаване на популацията, но никой не ме послуша. Така изтървахме възможността да се направи буферна зона, в която да няма никакви прасета, за да се предотврати навлизането на болестта през река Дунав. Дивите прасета плуват добре. Преминавайки от Румъния в България, ако едно болно животното не умре на наша територия, то се връща обратно, така нямаше да имат досег с наши прасета. Но това е приключена тема. Вчера излезе заповед на министъра на земеделието Десислава Танева, с която ловците и служителите на горските и държавните ловни стопанства да бъдат мотивирани за подборен улов – ставката е 50 лева за отстреляно прасе, 10 лева за отстрелян хищник, 100 лева за вълк.

Ако някъде са се подхранвали прасета, това е било само на остров Батин, където е държавното ловно стопанство. Преценили са, че ако спрат да хранят свинете, те ще тръгнат да търсят храна на друго място и няма да се задържат като концентрация в определен район. Според последната ми информация, в това ловно стопанство, както и ловните дружинки на други места, са спрели подхранването.

– Вие като областен управител какво предприехте за ограничаване на Африканската чума по свинете, която все още не овладяна в Румъния, и от която ви дели само река Дунав?

За проблема разбрах, още когато бе засечено първото огнище на АЧС в Украйна, на границата с Румъния. Тогава собственик на ловно стопанство в Силистренско ми каза, че е по-добре да намали с 90% популацията на прасетата и две години да има съвсем малко животни, които да контролира, отколкото 10 години да няма съвсем никакви. Той ми насочи вниманието към тази болест, започнах да чета, да се интересувам. Няколко дни по-късно свиках първата епизоотична комисия. През март 2018 г. започнахме с първите мерки за предпазване от АЧС – много информационни срещи, материали, запознаване.

Засилихме контрола на Дунав мост – много русенци пазаруват от Румъния, а там контролът е занижен и всеки може да си купи свинско от улицата. Забранихме вноса на територията на България на свинско месо, колбаси и сандвичи със свинско. Агенция “Митници” и Гранична полиция поеха ангажимент да контролират това, БАБХ възстанови системата за дезинфекция на входящи автомобили, която бе затворена след влизането ни в ЕС. Поставиха се табели от румънска и българска страна. Бяха осигурени хладилници, фризери, където да се прибира намереното месо и месни продукти. Досега акцентът беше върху провеждането на засилена информационна кампания, но тя се оказа недостатъчна и е необходимо да се предприемат по-крайни действия.

– Какви други мерки ще бъдат взети в Русенска област за предотвратяване на Африканската чума по свинете?

Отстрел трябва да има и то в началото на март и средата на април, когато се раждат малките. Тази година бе проявена хуманност – как да убиеш свинете майки с прасенцата!? Но дойде моментът, в който нямаме избор. Новите заповеди ще бъдат насочени към приоритетен отстрел на свинете майки.

Дървосекачите ще са другият голям проблем – камионите им могат да навлязат в заразени зони и понеже никой не ги дезинфекцира, така да пренесат заразата. Предполагам, че в рамките на ден-два от МЗХГ ще излязат със становище за ограничаване на дърводобива в червените зони, които са най-близо до огнищата на АЧС. Прекратяването на стари договори ще е сложно, но правилно решение. Не трябва да се сключват нови договори за дърводобив, а тези които са в опасните зони, е необходимо да бъдат насочени за сеч в други райони.

Същите мерки трябва да важат за билкарите и гъбарите. При нас на две места в областта се събират и трюфели – в района на Цар Калоян и в посока Тутракан. Неофициално направих срещи с търсачите на подземните гъби ги помолих да спрат, защото кучетата им са потенциално опасни преносители на заболяването.

Споделете.

Коментирайте

Close