Вкуси България със SlowTours.bg

Готвач направи с карвинг митични глави от тикви

0

Митични същества с две лица, глави с ръце от стебло на дива лоза и пръсти от глина, умни оранжеви чудовища, които четат „Малкия принц“, красят градинката пред НДК в София от няколко дни.

КарвингОгромните тикви, издялани и изваяни чрез техниката карвинг във формата на глави, са плод на майсторските усилия на Димитър Пенчев. 26-годишният младеж никога не се е занимавал с изобразително изкуство или скулптура, но талантът му не може да се скрие.

Carving

Миналото лято опитал да се запише да следва в Художествената академия в столицата, но не успял да издържи с добра оценка изпита по изобразително изкуство.

Затова наскоро Димитър решил да смени генерално професията си на готвач. „Един ден реших да зарежа всичко и да се заема с карвинг„, разказа той пред Agronovinite.com. При едно от пътуванията си в Америка се обзавел и с инструменти за обработка на дърво. „Те са съвсем елементарни и не струват скъпо, към 3 лева излиза единия, от време на време само се налага да ги заточвам“, показва Димитър.

Карвинг

Той е подредил тиквите-глави пред НДК не с цел да ги продава. „Сега е студено и макар че тиквата може да издържи известно време, никой не е склонен да купи нещо, което е нетрайно“, разказва Димитър. Надява се да запали по изкуството карвинг други млади хора и да ги обучи как се прави. Готов е и да провежда курсове.

Решил да прави глави от тиквите, защото „всички останали ваят само някакви цветя. А толкова други интересни неща могат да се измайсторят!“.

Споделете.

Коментирайте

Close